«Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου»

Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου»,το οποίο υλοποιήθηκε στις 12 και 13 Μαΐου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Καραγιώργου Αικ. συγχαίρει στους επτακόσιους πενήντα (750) μαθητές-συνέδρους που την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου μας «ξενάγησαν» με τις καταπληκτικές παρουσιάσεις τους σε μονοπάτια Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας και τη δεύτερη ημέρα μας εντυπωσίασαν με το μοναδικό τρόπο που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια! Παράλληλα, ευχαριστεί και συγχαίρει τους συναδέλφουςκαι τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους σε δημιουργικές και καλλιτεχνικές δράσεις και στάθηκαν συνοδοιπόροι τους σε αυτό το υπέροχο ταξίδι! Ένα ταξίδι που περιλάμβανε δραστηριότητες που αφορούσαν σε:ηλεκτρονικά βιβλία, εφημερίδες, ρομποτική, επιχειρηματικότητα, ευρωπαϊκές ανταλλαγές, βραβεύσεις, ταξίδια, εκδρομές, ξεναγήσεις, τραγούδια, χορούς, ποιήματα, ζωγραφιές καιθεατρικά δρώμεναπου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των Προγραμμάτων Erasmus+.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ευχαριστε ίθερμά την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέτα Μακρή, και τους/τις εκπροσώπους των συνδιοργανωτώνφορέων που τίμησαν με την παρουσία τους την εξαιρετική αυτή δράση και συγκεκριμένα: τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Πινακά, τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης Παιδείας και Δια βίου Μάθησης κ. Δημήτρη Δεληγιάννη,  την Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Ζωή Φτίκα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας, κ. Δημήτρη Παπαποστόλου, τη Διευθύντρια Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων, κ. Μπαξεβάνου Σταυρούλακαι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Υπεύθυνη του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση», κ. Σοφία Καινούργιου.Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και την κ. Καλοκαιρινού Φανή, και τους παρακάτω Πολιτιστικούς Συλλόγους: τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας, τον Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λάρισας & Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη της Φιλιππούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών ν. Λάρισας, για την υλοποίηση Βιωματικών Εργαστήριων με θέμα: «Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας» στα οποία συμμετείχαν οι μικροί μας συνέδρου.

Επιπρόσθετα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ευχαριστεί την Ι. Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και ιδιαίτερα την Αντιδημαρχία και τη Δ/νση Καθαριότητας, τη Δ/νση Αθλητισμού, την Αντιδημαρχία και την Δ/νση Πρασίνου,  την Αντιδημαρχία και τη Δ/νσηΔιοίκησης Παιδείας και Δια βίου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών και ιδιαίτερα τον Διευθυντή της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κ. Γιώργο Δεληγιάννη, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Παράρτημα Λάρισας, τον εικαστικό κ. Δημήτρη Λαπούση, την εταιρία Mikel, που συνέβαλαν ο καθένας τα μέγιστα, στην επιτυχημένη διοργάνωση του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου.

Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγχαίρει εκτός από τους/τις μικρούς συνέδρουςτου 9ου Μαθητικού Συνέδριου,τους/τις Διευθυντές-ντριεςκαι τους Συλλόγους Διδασκόντων από τις ακόλουθες Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που συμμετείχαν:13ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, 52ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ,  3ο  ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 6ο  ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 14ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 16ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 20ο   ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 22ο  ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 23ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 24οΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 26ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 27ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 31ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 33ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 36ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 37ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, 38ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΜ.Ι.Κ.Ε (ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ), ΕΚΠ/ΡΙΑ Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ, 1ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ, ΔΗΜ. ΣΧ. ΝΙΚΑΙΑΣ, 4ο  ΔΗΜ. ΣΧ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ, 3ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ.

Στους χαιρετισμούς τους στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου όλοι/ες οι προσκεκλημένοι/ες αναγνώρισαν την προσπάθεια των μαθητών, των μαθητριώνκαιεκπαιδευτικών και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση του. Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός, κ. Ζέτα Μακρή, αφού συγχάρηκε τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα ακόλουθα: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε μια διάδραση δημιουργικότητας, συνεργασίας, καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής αναζήτησης.Μακάρι να είχαμε τον χρόνο, ώστε να ευχαριστήσω προσωπικά καθεμία και καθέναν από τους εκπαιδευτικούς και τους εφτακόσιους πενήντα (750) μαθητές Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, που με τα έργα τους απογείωσαν αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ολιστική αυτή δράση θέτει, με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο, στο επίκεντρό της την Αειφορία, δηλαδή την ενημέρωση, εξοικείωση και υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής, που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μια συνειδητοποιημένη στάση σε ζητήματα της καθημερινότητάς μας προς όφελος του τόπου μας και του πλανήτη μας.Και όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον τόπο μας, όσο πιο βαθιά μαθαίνουμε και κατανοούμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βάλουμε στόχο την προστασία του και το βιώσιμο μέλλον του.Για την επίτευξη και προώθηση της Αειφορίας, είναι αναγκαία και απαραίτητη η συμβολή της εκπαίδευσης, από τα πρώτα, κιόλας, σχολικά χρόνια.

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τα καινοτόμα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, προσφέρει γνώσεις και εφόδια στους μαθητές και τους εκπαιδεύει, μέσα από τις πολυποίκιλες περιβαλλοντικές δράσεις, να αγαπούν, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον, να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση, να σχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές εκστρατείες, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους, τον προβληματισμό τους για την οικολογική κρίση και την ενεργοποίησή τους με έξυπνες και καινοτόμες ενέργειες για την προστασία και διαφύλαξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος και τη διάσωσή του.

Επιδιώκουμε να καμαρώσουμε μαθήτριες και μαθητές,ανθρώπους ικανούς να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση όλης της ζωής στον πλανήτη και τις επιπτώσεις, που έχουν και θα έχουν οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους, στους φυσικούς πόρους, στην παγκόσμια και τοπική οικονομία και κοινωνία, στο περιβάλλον.

Μέσα από την ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, μέσα από μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, μέσα από τη διαθεματικότητα και τον προσανατολισμό προς τις κοινές αξίες και τις αρχές που θεμελιώνουν την αειφόρο ανάπτυξη, την κριτική σκέψη, τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων και τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων, εργαζόμαστε, ώστε η μαθητική κοινότητα να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όπου διαβιεί, στον τόπο της!

Και αυτό είναι Παιδεία και Πολιτισμός! Μια παιδεία που μεριμνά καθημερινά για τη βιώσιμη προοπτική και ένας πολιτισμός που αναδύεται μέσα από κάθε πράξη, σκέψη, δράση μικρών και μεγάλων.

Αυτόν τον πολιτισμό οφείλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιδιαίτερης πατρίδας τους με την εθνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία και συνέχεια.

Μέσα από τη δημιουργική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών μας, μέσα από ένα μάθημα γοητευτικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικίας και της κάθε τάξης, μέσα από τους σκοπούς της εκπαίδευσης προωθούμε αξίες, όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργατικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμών, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ατομική και κοινωνική ελευθερία, η προστασία του περιβάλλοντος.

Αγαπητά παιδιά και εκπαιδευτικοί, σας συγχαίρω για το μήνυμά σας και τη συμμετοχή σας στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου» και εύχομαι το παράδειγμά σας να δώσει έμπνευση και σε άλλα παιδιά της ηλικίας σας!Σας αξίζουν όλοι οι έπαινοι!».

Στη συνέχεια οΑντιπεριφερειάρχης, κ. ΒασίληςΠινακάς, μετέφερε του θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίου Αγοραστού και ανέφερε τα εξής: «Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τους Συλλόγους, το Λαογραφικό Μουσείο, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως όλα τα παιδιά που οργάνωσαν και συμμετείχαν σε αυτό το ξεχωριστό και σπουδαίο «9ο Μαθητικό Συνέδριο», παρουσιάζοντάς μας με τόσο ζωντανό και εμπνευσμένο τρόπο τον πολιτισμό του τόπου μας!

Ο πολιτισμός και η παράδοση του κάθε τόπου είναι το αποτύπωμά του στο χρόνο, που είναι μοναδικό, όπως το δαχτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο. Είναι η ταυτότητά του που τον κάνει να ξεχωρίζει και η κοινή κληρονομιά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας και που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Ταυτόχρονα αποτελεί την παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας των λαών και των ανθρώπων, μέσα από την οποία ενισχύεται και εδραιώνεται η φιλία και η ειρήνη!

Σας ευχαριστούμε που αυτό το δημιουργικό διήμερο του Συνεδρίου, μας δώσατε την ευκαιρία να δούμε τον τόπο μας μέσα από τα μάτια των παιδιών και να ζήσουμε μια μαγευτική ατμόσφαιρα γεμάτη χαμόγελα και παιδικές φωνές που μας είχαν λείψει!».

Τέλος, η Διευθύντρια ΠρωτοβάθμιαΕκπαίδευσης Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου,  καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τις προσκεκλημένες, καθώς και τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και στον χαιρετισμό της εστίασε στη σημασία του πολιτισμού αναφέροντας: «Η άποψή μου για την Παράδοση και τον Λαϊκό Πολιτισμό ταυτίζεται απόλυτα με τα λόγια του  Κόντογλου που έλεγε ότι«οι παλιοί θαλασσινοί για να βρίσκουν το δρόμο τους, ακολουθούσαν το άστρο της τραμουντάνας και οι λαοί, για να ξέρουν που πηγαίνουν, ακολουθούν την παράδοση’’. Αυτή είναι η παράδοση. Μοιάζει με το ένστικτο των ταξιδιάρικων πουλιών, που βρίσκουν αλάνθαστα το δρόμο τους, φτάνοντας ημερολογιακά στον προορισμό τους, ταξιδεύοντας μερόνυχτα στα καταπέλαγα του ουρανού. Για να μη χαθούμε, ακουμπούμε στην παράδοση, γιατί είναι δένδρο ζωής με βαθιές ρίζες και καθιερωμένες αξίες.

Μελετώντας τον λαϊκό μας πολιτισμό, δεν αναζητούμε προγονικά λείψανα σε άδειους τάφους. Την ιστορία του έθνους μας, τη δόξα του τόπου και του λαού μας. Είναι ανάγκη εθνική να μεταδώσουμε  στις επόμενες γενιές στοιχεία από τη ζωή του λαού μας διαμέσου των αιώνων.Πρέπει, λοιπόν, να διατηρήσουμε την παράδοσή μας ως εθνική παρακαταθήκη και τις ποιότητες του λαού μας, που στο πέρασμα του χρόνου θεμελίωσαν αξίες και γεφύρωσαν πολιτισμούς σ’ αυτό το σταυροδρόμι της γης των περαστικών και των επιδρομών, της μοίρας και της ιστορίας που λέγεται Ελλάδα».

Με αφετηρία ότι όλη η Ελλάδα είναι ένας Πολιτισμόςοι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του λαϊκού πολιτισμού στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εφτακόσιους πενήντα (750) μαθητές και μαθήτριες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, ως Σύνεδροι, να παρουσιάσουν διαδικτυακά τις εργασίες τους που αφορούν στο περιβάλλον, την υγεία, την αειφορία και κυρίως τον πολιτισμό, με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Εργασίες που πραγματοποίησαν με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εξαίρετων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.Επιπρόσθετα, οι μικροί Σύνεδροι θα συμμετάσχουν δια ζώσης σε «Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας» από Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ιστορικά στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια με θέμα: «Φιλοτεχνώντας την Παράδοση της Θεσσαλίας» από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και τέλος θα πάρουν μέρος σε μια εκδήλωση παρουσίασης παραδοσιακών χορών στο Πάρκο του Αλκαζάρ.

Αξίζουνθερμά συγχαρητήρια στους μικρούς Συνέδρους για τις εργασίες τους και στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν ουσιαστικά με την καθοδήγησή τους, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριές τους να προβληματιστούν, να αναστοχαστούν, να ερευνήσουν θέματα που σχετίζονται με τον «πολιτισμό» και να συνθέσουν τις εργασίες τους».

Δείτε και αυτά