Αγορές: Κρεσέντο μεταβλητότητας στη Wall Street – Πόσα χάνουν οι καταναλωτές από την πτώση των μετοχών

Σε ένα έντονο σκαμπανέβασμα, που θυμίζει «τρενάκι του τρόμου», η Wall Street συνέχισε σε καθοδική πορεία, παρότι προσπάθησε να σταθεροποιηθεί μετά το αρνητικό άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού που υπονομεύει τα κέρδη και καθιστά αναγκαία μία πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020 που εξαφάνισε 1,5 τρισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, ο S&P 500, που βρίσκεται στα πρόθυρα μίας bear market, άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση πτωτικά, για να γυρίσει εν συνεχεία σε θετικό έδαφος, ακολουθώντας τα χνάρια του Nasdaq, που έκανε και αυτός θετική διόρθωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, για να επιστρέψουν και οι δύο δείκτες στο «κόκκινο».

Ωστόσο, αυτή την ώρα, ο Nasdaq κάνει και πάλι μία προσπάθεια σταθεροποίησης σε θετικό έδαφος, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Ο Dow Jones επιχείρησε και αυτός στη διάρκεια της συνεδρίασης να εξισορροπήσει, «μαζεύοντας» τις απώλειές του, χωρίς ωστόσο η προσπάθεια να επιτύχει.

Η επιστροφή του Nasdaq σε πτώση συνδέθηκε με τη βουτιά άνω του 10% της Cisco Systems, μετά την προειδοποίησή της ότι τα lockdowns στην Κίνα και οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας θα εξανεμίσουν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στο τρέχον τρίμηνο.

«Οι επενδυτές καλούνται να προετοιμαστούν για εκτεταμένη μεταβλητότητα. Πιστεύουμε ότι η αστάθεια και η νευρικότητα θα γίνει το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, πιθανόν και καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπάσουκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

O Dow Jones υποχωρεί για επτά συναπτές εβδομάδες με απώλειες 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ο Νasdaq σημειώνει πτώση 27% φέτος, ενώ ο S&P 500 έχει απωλέσει 18% της αξίας του.

Μέσα σε αυτό το άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με σταθερό πλέον τον φόβο του πληθωρισμού και του στασιμοπληθωρισμού, οι επενδυτές έχουν στραφεί στις λεγόμενες κυκλικές και αμυντικές μετοχές για να προστατευθούν. Στη σημερινή συνεδρίαση, στράφηκαν στην ασφάλεια των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων, γι΄αυτό και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 1% και του αμερικανικού στο 2,77%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι απώλειες διευρύνθηκαν σήμερα ακόμη περισσότερο, με το δείκτη STOXX 600 να κλείνει με πτώση 1,5%.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο επέστρεψε σε πτώση, καθώς οι επενδυτές έχοντας κάνει υπερβολικές αγορές σε αμερικανικό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες, προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο, στρεφόμενοι και σε άλλα νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο.

Ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε κάτω από τις 103 μονάδες, με πτώση 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαίου, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 1,26% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,0582. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα συνέβαλαν σε θετικό γύρισμα και των τιμών πετρελαίου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στα 110 δολάρια το βαρέλι από το αρχικό επίπεδο των 105 δολαρίων και για το brent και για το αργό.

Η πτώση των αγορών πλήττει την ψυχολογία των καταναλωτών
Πόσο βαθιά όμως μπορεί να επηρεάσει η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς την ψυχολογία των καταναλωτών; Πρόκειται για ένα ερώτημα που ζητά άμεση απάντηση από τους διαμορφωτές πολιτικής που προσπαθούν να τιθασσεύουν τον πληθωρισμό, διαφυλάσσοντας παράλληλα την οικονομία από μία ομαλή προσγείωση.

Οι ερευνητές Μάρκο Ντι Μάγκιο, Αμίρ Κερμάνι και Κάβεχ Ματζλέσι σε έκθεσή τους το 2020 σημειώνουν ότι κάθε δολάριο που χάνει στις μετοχές οδηγεί σε μείωση 3% των δαπανών. Μετά από ένα sell off πέντε μηνών, αυτό μεταφράζεται σε 300 δισ.δολάρια φέτος. Και οι Αμερικανοί έχουν ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα ύψους 18,5 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Το ένα-τρίτο του πλούτου των νοικοκυριών συνδέεται με τις μετοχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wells Fargo. Αυτό είναι αρκετό για να απειλήσει τις δαπάνες, εάν το sell off συνεχιστεί.

Δείτε και αυτά