«Πράσινο φως» για τον τερματισμό του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου ανάβει η θετική έκθεση των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος και για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup.
20 Αυγούστου 2022. Ημέρα κατά την οποία θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα με βάση και την θετική 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Όπως ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στo Facebook:«Καθιστά, πλέον, εφικτό τον εθνικό στόχο η πατρίδα μας να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κλείνει, έτσι, οριστικά μια πολυετής οικονομική δοκιμασία».
Η αξιολόγηση, θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup της 16ης Ιουνίου με τον Χρήστο Σταϊκούρα να υποβάλει αίτημα της εξόδου της χώρας και τους υπουργούς Οικονομικών να ανάβουν το «πράσινο φως» μαζί με την απόφαση εκταμίευσης μίας ακόμα δόσης 748 εκατ. ευρώ.
«Αυτή η εξέλιξη, μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Κομισιόν πρότεινε και την παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Ωστόσο οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να προσέχουν ώστε τα μέτρα που θα λάβουν να είναι στοχευμένα και να φροντίσουν για την επιστροφή σε πλεονάσματα με στόχο τη μείωση του χρέους.
«Το μήνυμα μας είναι ότι μια διευρυμένη δημοσιονομική τόνωση δεν είναι εγγυημένη το 2023 και τα κράτη θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψουν σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Τον Ιούλιο ορίζει η Κριστίν Λαγκάρντ ως τον μήνα έναρξης της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που τώρα ανέρχονται στο -0,5%. Όπως είπε «αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μελλοντικές μας οδηγίες. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».
Τι σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε εποπτείας. Η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπου εντάχθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες μπήκαν σε προγράμματα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) έως ότου εξοφλήσει το 75% των χρημάτων που έλαβε, περίπου το 2059.
Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο. Το 2023 αποτελεί την πρώτη χρονιά κατά την οποία η χώρα θα βρίσκεται υπό αυτό το νέο καθεστώς. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα, εφόσον όλα πάνε καλά, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023, καθώς την ελληνική οικονομία παρακολουθούν οι αγορές. Παράλληλα να προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, σε μονιμοποίηση μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, σε αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023.
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
- Πηγή: ertnews.gr