Δημοσιονομική ευελιξία με «γερμανικό κλειδί»

Ακόμη έναν πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο και την προσπάθεια στήριξης της οικονομίας φέρνει η ενεργοποίηση της Γερμανίας στην δημοσιονομική πορεία της ΕΕ, με την πρόθεση που εκδηλώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Μάρτιο να παρατείνει την ρήτρα συνολικής διαφυγής και το 2023.

Η Γερμανία δέχθηκε την παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων για ακόμη έναν χρόνο, αφού όμως πρώτα εξασφάλισε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο, ειδικά για τις χώρες με μεγάλο χρέος – και κυρίως για την Ιταλία και την Ελλάδα. Πληροφορίες θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να επιμένει ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα πρέπει ακόμη και σε περίοδο αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων, να καταβάλλουν προσπάθειες για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους τους.

Στην ελληνική της μετάφραση η εξέλιξη αυτή δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία τουλάχιστον προς το παρόν. Τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχει δηλώσει η Αθήνα για φέτος στο ΠΣΑ 2022 -2025 είναι συμφωνημένα με τους θεσμούς και συνοδεύονται και από σημαντική μείωση του χρέους μεγαλύτερη από 10% του ΑΕΠ. Σχεδόν συμφωνημένη με τις ευρωπαϊκές αρχές είναι επίσης και η μεγάλη, αναδρομική παρέμβαση ύψους 3,2 δισ. ευρώ στα τιμολόγια του ρεύματος, όπου ο προϋπολογισμός θα συνεισφέρει 1 δις ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης 
Το πρόβλημα ίσως να υπάρξει με τα μέτρα στήριξης που θα οριστικοποιηθούν και θα υλοποιηθούν μέχρι και το φθινόπωρο. Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το πρωτογενές έλλειμμα από το 2% που έχει τεθεί ως στόχος για φέτος. Μέριμνα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην επηρεάσουν το χρέος, να μην καλυφθούν δηλαδή από νέο δανεισμό ο οποίος είναι πλέον 3 φορές ακριβότερος απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση της για την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, αναφέρει την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου μέτρων ύψους 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ από την Αθήνα μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες, τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει την αναμενόμενη υπεραπόδοση από το τζίρο του τουρισμού και την καλή πορεία των άμεσων φόρων (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις για το ποιους και πώς θα ενισχύσει, τους επόμενους μήνες. Το μόνο που λέγεται ανεπίσημα είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια το επόμενο πακέτο στήριξης να περιέχει μέτρα ειδικά για τους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους, ώστε να είναι σύμφωνο και με τις γενικές κατευθύνσεις που έχει δώσει εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αύξηση των επιτοκίων
Οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, θα έρθουν να συναντήσουν από τον μεθεπόμενο μήνα και την εκκίνηση του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η συγκυρία των άτυπων δημοσιονομικών περιορισμών, της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ με μεγάλο χρέος. Για την Ελλάδα αντίμετρα στην οικονομική επιβράδυνση θα αποτελέσουν τα 11 δισ. ευρώ των δημοσίων επενδύσεων και το ράλι που συνεχίζουν να κάνουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Ανάλογα με την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,1% μπορεί αντί για συντηρητική, να αποδειχθεί ρεαλιστική.

Του Τάσου Δασόπουλου

Δείτε και αυτά