Καταρρέουν τα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης λόγω ακρίβειας – «Μπήκε μέσα» το κράτος τον Απρίλιο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα
Εκμηδενίζονται τα κρατικά «υπερέσοδα» από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέο πακέτο για επιδότηση της τιμής των καυσίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον Απρίλιο άνοιξε μια «μαύρη τρύπα» 10 εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις φόρων από τα καύσιμα, λόγω της «βουτιάς» στην κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, προκύπτει «υπερείσπραξη» ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται ευθέως με τις ασύλληπτες αυξήσεις των τιμών: στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν εισπράξεις 633 εκατ. ευρώ αλλά στα κρατικά ταμεία μπήκαν 746 εκατ. ευρώ συνολικά στο α΄4μηνο.
Την ίδια στιγμή όμως άνοιξε «τρύπα» 108 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, που συνδέεται ευθέως με την μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων (καθώς επιβάλλεται ως σταθερό ποσό πάνω στον όγκο των ποσοτήτων που πωλούνται): αντί για 1,376 δις. ευρώ, εισπράχθησαν τελικά 1,268 δισ. ευρώ. Δηλαδή, καταγράφεται υστέρηση 22,5% των ποσοτήτων που πωλήθηκαν, έναντι των αναμενομένων.
Άμεσα προκύπτει έτσι ότι από φόρους στα καύσιμα, το Δημόσιο «κέρδισε» 5 εκατ. παραπάνω από όσα προϋπολόγιζε. Στην πραγματικότητα όμως, ως τον Μάρτιο «κέρδιζε» 15 εκατ. ευρώ και άρα τον μήνα Απρίλιο «μπήκε μέσα» κατά 10 εκατομμύρια. Και αν το ίδιο επαναληφθεί και τον τρέχοντα μήνα, τότε θα εξελιχθεί σε πληγή για τον προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι περισσότερα «κερδίζει» το Κράτος αν αυξηθούν οι πωλήσεις παρά να αυξηθούν οι τιμές. Και αυτό διότι από ΦΠΑ καυσίμων το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 2 δισ. αλλά από ΕΦΚ 4,3 δισ. ευρώ. Άρα είναι αναγκασμένο πλέον να αναζητεί τρόπους επιδότησης της τιμής των καυσίμων για να αυξηθεί η χρήση τους. Στην ουσία, με μόνο (σοβαρότατο) κίνδυνο την επιβάρυνση του εμπορικού ελλείμματος, ο κρατικός προϋπολογισμός μάλλον κερδισμένος βγαίνει αν επιδοτήσει τις πωλήσεις, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει πολλά περισσότερα αν απλώς παρακολουθεί τις πωλήσεις και τα έσοδα να καταρρέουν μήνα με το μήνα.
Στα ύψη ο ΦΠΑ
Συνολικά στο α΄τετράμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,316 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,973 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 8,797 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 799 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,453 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,201 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Καλύτερα από το αναμενόμενο εξελίσσονται και οι εισπράξεις καθαρών εσόδων. Ανήλθαν σε 17,691 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 699 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,372 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,122 δισ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου.
Ειδικά τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 16,040 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,748 δισ. ή 12,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Καλύτερα από το αναμενόμενο κινήθηκαν:
· τα έσοδα από ΦΠΑ: συνολικά ανήλθαν σε 6,615 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 755 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της ακρίβειας στην αγορά
· τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,354 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 409 εκατ. ευρώ.
· τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ.
Χειρότερα εξελίχθηκαν όμως οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης: συνολικά σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κλπ ανήλθαν σε 2,042 δισ. ευρώ αλλά ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 112 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,681 δισ. ευρώ, μεγαλύτερες κατά 423 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.258 εκατ. ευρώ).
Ειδικά τον μήνα Απρίλιο, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 3,950 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 465 εκατ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου.
Καλύτερα από το αναμενόμενο κινήθηκαν τον μήνα Απρίλιο:
· τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,717 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 259 εκατ. ευρώ (+15%)
· τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.
· τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 839 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 93 εκατ. ευρώ.
Χειρότερα εξελίχθηκαν όμως οι εισπράξεις τα συνολικά έσοδα από τους ΕΦΚ ανήλθαν σε 512 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 45 εκατ. ευρώ (-8,8%).
Δαπάνες
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ανήλθαν στα 21.007 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 958 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.965 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1.448 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 458 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις τρέχουσες μεταβιβάσεις προς οργανισμούς και κράτη της Ε.Ε. κατά 149 εκατ. ευρώ και τις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 203 εκατ. ευρώ.
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 2.569 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 490 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2.079 εκατ. ευρώ.
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν σε μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου, έχει ως εξής:
α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 153 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
β) η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 66 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
δ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 101 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων) και
ε) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου, έχει ως εξής:
α) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ, και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,
β) επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης ύψους 131 εκατ. ευρώ,
γ) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και
δ) αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 2.915 εκατ. ευρώ.
Κωστής Πλάντζος
- Πηγή: www.newmoney.gr