Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου, το ρούβλι έχει γίνει το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση εντός του 2022. Ακόμη και μετά την σημερινή ανακοίνωση της χώρας ότι η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, το νόμισμα συνέχισε την ανοδική του πορεία, σημειώνοντας κέρδη περίπου 1,3% έναντι του δολαρίου. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 33% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Πώς όμως κατάφερε να κατακτήσει την «πρωτιά» και να ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε στις αρχές Μαρτίου;
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ράλι του ρωσικού νομίσματος είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητό, καθώς είναι αποτέλεσμα των capital controls που επέβαλε η Μόσχα προκειμένου να κρατήσει αντιστάσεις στις κυρώσεις της Δύσης. Παρότι λοιπόν το ρούβλι φαίνεται δυνατό «στα χαρτιά», στην πραγματικότητα οι επενδυτές έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται το ρωσικό νόμισμα, καθώς παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών.
Κατά συνέπεια, προκειμένου να εκτιμήσει κανείς την αποδοτικότητα των κυρώσεων δεν αξίζει να παρακολουθεί στενά την αξία του ρωσικού νομίσματος. Ειδικότερα, όπως σημείωσε στο Quarz ο Γουίλιαμ Τζάκσον, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economcs: «Ανεξαρτήτως των κινήσεων στο ρούβλι, οι κυρώσεις πλήττουν έντονα την οικονομία της Ρωσίας. Ο πληθωρισμός ήδη ανεβαίνει, οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν σφίξει δραματικά».
Ο ρόλος της απόφασης για το φυσικό αέριο
Από την 1η Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε να καταβάλλονται σε ρούβλι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο. Σε εκείνη τη φάση, το ρούβλι είχε διολισθήσει κατά περίπου 40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εισβολή και συνεπώς επρόκειτο για μία συμφέρουσα πρόταση προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Παρά τα σχέδια της Κομισιόν για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, οι χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα της χώρας, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια όχι μόνον αύξησε την ζήτηση για το νόμισμα, αλλά επίσης επέτρεψε στη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν ώστε να περιορίσουν την δυνατότητα της Ρωσίας να αποκτά δολάρια ή ευρώ για να αποπληρώνει το εξωτερικό της χρέος.
Παράλληλα, με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάθε χώρα που εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία οφείλει να καταβάλλει περισσότερα δολάρια για κάθε βαρέλι και κατά συνέπεια χρειάζεται περισσότερα ρούβλια.
Μέτρα για ενίσχυση της ζήτησης
Λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε εκτάκτως τα επιτόκια δανεισμού στο 20%. Αυτό σημαίνει πως όποιος εξερευνά την επιλογή να πουλήσει ρούβλια για δολάρια, έχει κίνητρο να κρατήσει το ρωσικό νόμισμα. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη δίχτυ ασφαλείας για το ρούβλι.
Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση υποχρέωσε τους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρούβλια το 80% των εσόδων τους από ξένα νομίσματα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο 50%. Δεδομένου ότι η Ρωσία διατηρεί ισχυρές εμπορικές σχέσεις με αρκετές ξένες εταιρείες, η κίνηση αυτή πυροδότησε σημαντική ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα και ανέβασε την αξία του.
Επίσης, στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση έθεσε προσωρινό πλαφόν στα 5.000 δολάρια στα εμβάσματα. Το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 10.000 τον Απρίλιο.
Τι μέλλει γενέσθαι
Από χθες το βράδυ, η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της ειδικής άδειας, την οποία είχε παραχωρήσει στη Ρωσία για αποπληρωμή των Αμερικανών ομολογιούχων. Ειδικότερα, οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν πλέον να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση, στέλνοντας τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία.
Απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπονται στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η Ρωσία καλείται να κάνει πληρωμές 100 εκατ. δολαρίων σε ξένο χρέος την Παρασκευή. Καθώς περίμενε την λήξη του waiver, είχε αρχίσει τις μεταφορές των χρημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα, για να προλάβει τους περιορισμούς. Έτσι, εάν αποφύγει ένα default τώρα, το θρίλερ θα μεταφερθεί στην επόμενη πληρωμή.
- Πηγή: moneyreview.gr