7+1 λόγοι για να αποκτήσουμε περισσότερους πράσινους αστικούς χώρους

Τα τελευταία χρόνια, μετά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία COVID-19, η σχέση μας με τη φύση και το να βγαίνουμε έξω γενικότερα έχει αλλάξει. Πάντα οι πράσινοι χώροι ήταν σημαντικοί για όλους, όμως πλέον η ανάγκη να είμαστε σε επαφή με τον έξω κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πόσο όμως πιο υγιές και ωφέλιμο θα ήταν να μπορούσαμε όταν βγαίνουμε έξω να έχουμε πρόσβαση σε πράσινους χώρους στις πόλεις μας, ανοιχτούς για όλους και όλες, και να μπορούμε να κάνουμε βόλτες, να κάνουμε ποδήλατο, να βλέπουμε δέντρα και πράσινο και να έχουμε τις μυρωδιές της φύσης;

Φέτος, για αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θυμόμαστε 7+1 πολύ σημαντικούς λόγους για να έχουμε τέτοιους πράσινους χώρους στις πόλεις μας, οι οποίοι κάνουν καλό και στη δική μας ευημερία αλλά και στην ευημερία του πλανήτη. Οι καλές πρακτικές του αστικού σχεδιασμού λένε ότι κάθε κάτοικος πρέπει να βρίσκει έναν πράσινο χώρο σε απόσταση 300 μέτρων από το σπίτι του! Και παρόλο που τα πράγματα βελτιώνονται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να πετύχουμε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 m2 ανά κάτοικο.

Φυσικά, δεν πρέπει μόνο εμείς οι κάτοικοι να γνωρίζουμε την άμεση ανάγκη να δημιουργήσουμε πράσινους χώρους στις πόλεις μας. Οι δήμαρχοι, οι τοπικές αρχές και οι περιφέρειες επίσης καλούνται να πάρουν την ευθύνη και να πρασινίσουν τις πόλεις, με τρόπο που θα εξασφαλίζει ίση και δίκαιη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

Οι 7+1 λόγοι που χρειαζόμαστε πράσινες πόλεις:

  1. Ψυχική υγεία: Η επαφή με πράσινους χώρους σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και με χαμηλότερο ρίσκο παθήσεων όπως η κατάθλιψη και η διαταραχές άγχους. Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι η ωφέλιμη επίδραση των πράσινων χώρων στην ψυχική υγεία συνδέεται με βελτίωση στη συμπεριφορική ανάπτυξη.

2. Ανάπτυξη του εγκεφάλου και γνωστική λειτουργία: Η μακροχρόνια έκθεση σε πράσινους χώρους μπορεί να μειώσει το ρίσκο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων και βελτιώνει τη γνωσιακή ανάπτυξη, καθώς και τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Οι πράσινοι χώροι μπορούν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στους παιδικούς εγκεφάλους και την ανάπτυξή τους.

3. Άλλες παθήσεις: Η επαφή με πράσινους χώρους σχετίζεται με χαμηλότερο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και πόνων στη μέση. Με δεδομένο ότι τέτοιες μη μεταδιδόμενες ασθένειες ευθύνονται για μεγάλο μέρος των θανάτων παγκοσμίως, το όφελος από τους περισσότερους και πιο προσβάσιμους πράσινους χώρους μπορεί να είναι τεράστιο.

4. Θνησιμότητα: Οι περισσότεροι πράσινοι χώροι σε αστικές περιοχές σχετίζονται με  μειωμένη πρώιμη θνησιμότητα, εξαιτίας της χαμηλότερης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, της περισσότερης άσκησης, της μεγαλύτερης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του μειωμένου ρίσκου για κατάθλιψη.

5. Εγκυμοσύνη: Η πρόσβαση σε πράσινους χώρους σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο πρόωρης γέννας, βρεφικής θνησιμότητας και αρνητικών επιπτώσεων κατά την παιδική ηλικία.

6. Γενική υγεία: Η περισσότερη επαφή με πράσινους χώρους σχετίζεται με βελτιωμένη γενική υγεία και ευημερία – νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή.

7. Μειωμένη νοσηλεία και μικρότερη περίοδος ανάρρωσης: Οι πράσινοι χώροι βοηθούν  να αποφεύγεται η νοσηλεία στα νοσοκομεία, εξαιτίας της καλύτερης σωματικής και ψυχολογικής υγείας. Επίσης, μειώνει την περίοδο ανάρρωσης μετά από θεραπείες και εγχειρήσεις.

8. Περιβάλλον! Οι πράσινοι αστικοί χώροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση περιβαλλοντικών απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας – δροσίζουν φυσικά τους δρόμους μας και τα σπίτια μας και γίνονται το σπίτι πολλών ζώων και εντόμων. Επίσης, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις μας και καθαρίζουν τον αέρα.

Μάλιστα, στη γενικότερη ευεξία και ευημερία μας δεν βοηθούν μόνο τα πάρκα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πλατείες, τα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος σε μία πόλη επίσης έχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία μας. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους χώρους που να μπορούν να τους επισκεφθούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες μιας πόλης!

Αρχικό κείμενο: Celia Ojeda-Martínez, Chiara Campione, Alessandro Saccoccio, εκστρατεία #HackYourCity, Greenpeace International

 

Δείτε και αυτά