Τον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για το project Tethys της Intrum – Short list από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές
Στην ελληνική μυθολογία, η Τηθύς ήταν μια Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, αδελφή και σύζυγος του Τιτάνα Ωκεανού και μητέρα των θεών των Ποταμών και των Ωκεανίδων. Τιτάνιο είναι και το ομώνυμο project Tethys, χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, το οποίο εκποιεί μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών η Intrum.
Ο λόγος για δάνεια ονομαστικής αξίας της τάξεως των 290 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 75 ξενοδοχεία, αν και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενδέχεται για διάφορους λόγους ο αριθμός τους να έχει περιοριστεί σε 70. Το συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εκτιμάται ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατομμυρίων, θα αποτελέσει και τεστ για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος οψίμως ανακάμπτει δυναμικά. Οι επενδυτές πάντως έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό διεθνές και εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον εξαιτίας του πληθωρισμού και της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και έτσι οι επιζητούμενες, αυξημένες πλέον, αποδόσεις τους ενδέχεται να περιορίσουν το ύψος των προσφορών, εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι.
Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον το γεγονός ότι, στην πρώτη φάση της διαδικασίας, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από περισσότερα από 40 επενδυτικά και εταιρικά σχήματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, στην τρέχουσα φάση έχει διαμορφωθεί short list που απαρτίζεται από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εντός Ιουλίου. Μεταξύ των επενδυτών αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν στρατηγικά. Μεταξύ αυτών αναφέρονται από την αγορά ενδεικτικά οι Davidson Kempner Capital Management LP, Fortress Investment Group, Bain Capital LP και Aroundtown SA. Παράλληλα διαμορφώνονται αυτή την περίοδο και κοινοπραξίες μεταξύ των προκριθέντων.
Τα μισά περίπου από τα 75 αυτά ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο, περιλαμβάνονται και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποιες σε πόλεις αλλά και λίγες σε ορεινούς και μη παραθαλάσσιους προορισμούς. Αθροιστικά έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστον 10 μεγαλύτερες μονάδες με δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων. Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμένα δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων. Τα περισσότερα πάντως χρήζουν εκτενών ανακαινίσεων. Επομένως οι υποψήφιοι αγοραστές του πακέτου θα πρέπει να συνεκτιμήσουν στην προσφορά τους και τον προϋπολογισμό των εργασιών αυτών, όπως ασφαλώς και τη δυνατότητα ανάκτησης των απαιτήσεων μέσω αναδιάρθρωσης ή εκποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν το πακέτο πωληθεί στο υποθετικό 50% της αξίας του, δηλαδή στα 145 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως η μέση αξία κτήσης ανά μονάδα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν για τις ανακαινίσεις. Για τα 290 εκατομμύρια της ονομαστικής αξίας υπάρχουν εξασφαλίσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε επενδυτές, καλύπτουν περίπου τα 260 εκατομμύρια εξ αυτών, ενώ τα δύο στα τρία δάνεια είναι ήδη, όπως προαναφέρθηκε, καταγγελμένα. Σύμβουλοι της Intrum για το project Tethys είναι η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία, η Euroxx και η EY.
Η δυναμική του ελληνικού κλάδου της φιλοξενίας έχει προσελκύσει τα προηγούμενα χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων να είναι από τις πρώτες που ανέκαμψαν στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα και μάλιστα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Εκτοτε η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και των υποδομών έχει μετατοπίσει την τοποθέτηση του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές σε υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, με αποτέλεσμα η χώρα να ανταγωνίζεται πλέον ευθέως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και όχι χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Με δεδομένο ότι το ποσοστό των πεντάστερων μονάδων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων που είναι καταγεγραμμένα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η τάση για αναβάθμιση μονάδων που έχουν άδεια σε ισχύ, και ως εκ τούτου έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερη γραφειοκρατία, είναι ισχυρή. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τον ξενοδοχειακό κλάδο καθιστώντας ακόμα πιο ελκυστικά projects όπως αυτό που φέρει το όνομα της μυθολογικής Τηθύος.
- Πηγή: moneyreview.gr