Στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού ρίχνονται οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως διαφαίνεται από τις επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείει το σενάριο ακόμη μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης τον Σεπτέμβριο. Ο Klaas Knot μάλιστα, κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μία μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, της τάξης του 0,50%, μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης, την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε το μεγάλο βήμα αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι η Τράπεζα έχει εστιάσει στον στόχο του περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων. Την περασμένη μόλις εβδομάδα, τα στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό του Μαΐου έδειξαν ότι παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών στο 8,6%.
Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 1,25%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Πρόκειται για την Πέμπτη συναπτή συνεδρίαση της Τράπεζας, η οποία καταλήγει σε επιτοκιακή αύξηση.
Την «έκπληξη» αυτή την εβδομάδα έκανε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2007. Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έφερε τα επιτόκια στο επίπεδο των 0,25% και εκτόξευσε το φράγκο έναντι του ευρώ.
Ευρωομόλογα
Συναγερμός σήμανε αυτή την εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ιδίως, αλλά και της Ισπανίας και της Ελλάδας να εκτοξεύεται. Επίσης, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα αποφασίστηκε αφενός ότι οι επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP θα στραφούν προς τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, αφετέρου ότι δημιουργείται νέος μηχανισμός κατά του κατακερματισμού.
Οι ανακοινώσεις αυτές ξύπνησαν μνήμες από την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας και προκάλεσαν τριγμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενόσω οι επενδυτές βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση πανικού για το σενάριο μίας επερχόμενης ύφεσης. Ορισμένοι μάλιστα προεξοφλούν ότι μία ύφεση είναι αναπόφευκτη, ώστε να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, ο οποίος πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω Covid και από τα μεγάλα προγράμματα στήριξης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
- Πηγή: moneyreview.gr