«Danse macabre»
Ο Ελβετός Μάρτιν Τσίμερμαν, μίμος, χορογράφος και ακροβάτης με σπουδές σκηνογραφίας, έχει χιούμορ, αλλά και μια ειρωνεία στις παραστάσεις του. Aντλεί έμπνευση από την αντιφατικότητα και την ευθραυστότητα των ανθρώπων και στην παράσταση που θα παρουσιάσει μέσα σε ένα σκουπιδότοπο ρίχνει τον προβολέα σε τρεις κωμικοτραγικούς χαρακτήρες, απόκληρους της κοινωνίας, που προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, ενώ ο ίδιος ο Τσίμερμαν παρεμβαίνει στη δράση ως μαριονετίστας (21-22/6)
«Όαση ατιμωρησίας»
Σκληρό ρεαλισμό και ντοκιμαντερίστικη γλώσσα χρησιμοποιεί η παράσταση του Χιλιανού Μάρκο Λαγέρα και της ομάδας του La Re-Sentida. Εμπνευσμένος από τις λαϊκές εξεγέρσεις που ξέσπασαν στη Χιλή το 2019, αλλά εστιάζοντας στην παγκοσμιότητα του φαινομένου, δημιούργησε μια παράσταση που στηρίζεται κυρίως στη δυναμική του ήχου και της σωματικής ενέργειας παρά στο λόγο, ενώ, μάλιστα, προηγήθηκε η διοργάνωση σχετικού εργαστηρίου με τη συμμετοχή πολιτών, ακτιβιστών, αλλά και αστυνομικών (22-23/6).
«Οι 7 τρελοί»
Μια μυστική οργάνωση και μια ακραία συνωμοσία παγκόσμιας κυριαρχίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης παράστασης που παρουσιάζει η Ελεάννα Τσίχλη στο Φεστιβάλ Αθηνών, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ. Υπό το πρίσμα των επαναστατικών θεωριών που επικρατούσαν το 1929, οι «τρελοί» του έργου συνομιλούν με τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, φωτογραφίζοντας τον άνθρωπο της πόλης (24-26/6).
«Newtopia»
Η διεθνής Πατρίσια Απέργη επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με ένα νέο έργο γύρω από τη θεματική της ουτοπίας. Αυτήν τη φορά συνεργάζεται με την κορυφαία αυστριακή ομάδα Bodhi Project, που διακρίνεται για τη θεατρικότητά της, σε μια χορογραφία που εκλαμβάνει τις ήττες μιας ουτοπικής χώρας ως θριάμβους, φωτίζοντας τις αστείες πλευρές που κρύβουν ακόμη και οι μεγαλύτερες τραγωδίες (25-26/6).
- Πηγή: athinorama.gr/