Η σεζόν που αρχίζει θα κρίνει την παρουσία της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2024-2025, δηλαδή στη νέα εποχή του Champions League. Πώς θα έχει δύο εκπροσώπους και ποιες οι πρώτες πληροφορίες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στα προκριματικά.\
Οι ελληνικές ομάδες ετοιμάζονται να μπουν στις ευρωπαϊκές μάχες για τη σεζόν 2022-2023, οι οποίες θα παίξουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που οι περισσότεροι μπορούν να αντιληφθούν αυτήν τη στιγμή. Η συγκομιδή της τρέχουσας σεζόν επηρεάζει το τι συμβαίνει δύο χρόνια μετά και στην προκειμένη περίπτωση, η διετία συμπίπτει με την εφαρμογή του νέου φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Champions League, Europa League και Europa Conferernce League θα διεξάγονται με περισσότερες ομάδες από τη σεζόν 2024-2025, με την UEFA να έχει εξηγήσει τι θα συμβεί στη φάση των ομίλων, αλλά να αφήνει θολή την εικόνα στα προκριματικά.
Η θέση της Ελλάδας στο UEFA ranking
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη σεζόν 2021-2022 στη 15η θέση της UEFA, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο από την καταστροφική 20ή της προηγούμενης χρονιάς. Οι 8.000 βαθμοί που προσέφεραν στη χώρα μας οι ελληνικοί σύλλογοι συνιστούν την καλύτερη συγκομιδή από τους 11.250 του 2001-2002, αν και η προσθήκη τρίτης διοργάνωσης νοθεύει κάπως την ελληνική επιτυχία.
Τα οφέλη αυτής της ανόδου πέντε θέσεων θα φανούν τη σεζόν 2023-2024, την τελευταία του κύκλου 2021-2024 και του τρέχοντος φορμάτ των διοργανώσεων της UEFA. Σε εκείνη τη σεζόν, η Ελλάδα θα έχει τον πρωταθλητή της στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League (αντί του 1ου), θα έχει και δεύτερη ομάδα στη διοργάνωση (στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών), ενώ ο κυπελλούχος της θα αγωνίζεται στο Europa League αντί για το Europa Conference League. Στην τελευταία διοργάνωση θα διατηρήσει δύο θέσεις στον 2ο προκριματικό γύρο, όπως και τώρα. Μάλιστα, όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν προς το καλύτερο, αν προκύψουν τα συνήθη ντόμινο, που σχετίζονται με το ποιος θα κατακτήσει τις φετινές διοργανώσεις.
Το μυστήριο με τη 12η θέση και ο στόχος της 15ης
Ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθεί το UEFA ranking με το νέο φορμάτ των διεθνών διοργανώσεων είναι άγνωστος προς το παρόν. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει προετοιμάσει μία access list, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πιθανόν επειδή δεν είναι ακόμα η οριστική.
Με βάση δεδομένα που έχουν διαρρεύσει, η πιο σημαντική μεταβολή θα αφορά τη 12η θέση του UEFA ranking, σε σχέση με το τι ισχύει τώρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο πρωταθλητής της 12ης χώρας θα προκρίνεται απευθείας στη φάση των ομίλων, μπορεί να σημαίνει ότι από τη 13η θέση και κάτω οι χώρες θα έχουν λιγότερους εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μπορεί να υπάρχει και κάτι τελείως διαφορετικό.
Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει, αντιθέτως θα παγιωθεί, είναι τα προνόμια της 15ης θέσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει αλλαγή προς το καλύτερο και η 15η θέση δεν θα έχει διαφοροποιήσεις στο τι προσφέρει σε σχέση με τη 13η και τη 14η, κάτι που δεν ισχύει τώρα.
Τη σεζόν 2024-2025 λοιπόν, η 15η θέση θα προσφέρει σίγουρα δύο «εισιτήρια» για τα προκριματικά του Champions League και αυτή θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των εκπροσώπων της.
Οι αντίπαλοι για τη 15η θέση
Η Ελλάδα με 23,100 βαθμούς αρχίζει από τη 16η θέση του UEFA ranking τη φετινή σεζόν, ωστόσο θα κερδίσει μία θέση άκοπα, λόγω της Ρωσίας (νο 12 στο ranking). Η τιμωρία της από την UEFA για τον πόλεμο στην Ουκρανία την αφήνει χωρίς συλλόγους στις φετινές διοργανώσεις, με συνέπεια η Ελλάδα να χρειάζεται μόλις 3,115 βαθμούς μέχρι το τέλος της σεζόν για να την προσπεράσει. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι διαξιφισμοί με επτά χώρες.
Η Σερβία αρχίζει από την 11η θέση τη φετινή σεζόν και με 27,000 βαθμούς είναι από τις χώρες που έχουν μεγάλο προβάδισμα να παραμείνει ψηλά και στο τέλος της χρονιάς.
Η Ουκρανία με 24,600 βαθμούς βρίσκεται στη 13η θέση αυτήν τη στιγμή, αλλά τα όσα συμβαίνουν στα σύνορά της και το γεγονός ότι οι σύλλογοί της δεν μπορούν να αγωνιστούν εντός αυτών, από μόνα τους του συνιστούν τεράστιο εμπόδιο. Οι ουκρανικοί σύλλογοι είναι ανενεργοί για περίπου μισό χρόνο, έχουν χάσει όλους τους ξένους τους και θα παρουσιαστούν σαφώς αποδυναμωμένοι, με συνέπεια πολύ δύσκολα να κρατήσουν τη χώρα τόσο ψηλά στο ranking.
Η Ουκρανία ίσως αντιμετωπίσει ακόμα ένα μειονέκτημα στην πορεία, μαζί με τη Δανία η οποία βρίσκεται στη 19η θέση με 21,925 βαθμούς. Οι δύο χώρες έχουν από πέντε εκπροσώπους, κάτι που σημαίνει ότι οι βαθμοί που συγκεντρώνουν διαιρούνται δια πέντε και όχι δια τέσσερα όπως όλων των άλλων αντιπάλων χωρών. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση λειτουργεί ευεργετικά μόνο όταν όλοι οι εκπρόσωποι δίνουν βαθμούς, κάτι που συμβαίνει κυρίως με τις πιο δυνατές χώρες. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι χώρες κάτω από την ελίτ δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στον μεγάλο διαιρέτη και είναι πιο αποδοτικό να έχουν λίγους και καλούς εκπροσώπους.
Η πορεία της Μπόντο Γκλιμτ την περσινή σεζόν που μόνη της «τράβηξε» τη Νορβηγία των τεσσάων εκπροσώπων ψηλά στο ranking είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως συνέβαινε για χρόνια με τη Βασιλεία και την Ελβετία. Η πρώτη πλέον είναι στη 14η θέση της κατάταξης με 23,250 βαθμούς, η δεύτερη στη 15η με 23,175 και αποτελούν δύο από τους πιο βασικούς αντιπάλους της Ελλάδας για το πλασάρισμα στην πρώτη 15άδα της UEFA.
Από εκεί και πέρα, η Τσεχία με 22,300 βαθμούς και η Κροατία με 22,025 βρίσκονται αρκετά κοντά για να κυνηγήσουν τόσο τη χώρα μας όσο και όσες βρίσκονται από πάνω, ενώ η Τουρκία αρχίζει από πιο μακριά με 20,300 βαθμούς και έχει κι αυτή πέντε εκπροσώπους, συνθήκη που ίσως εξελιχθεί σε μειονέκτημα.
Πού στοχεύουν οι εκπρόσωποί μας για να βοηθήσουν την Ελλάδα
Ουκρανία και Δανία έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα με τις πέντε ομάδες, όμως για να έχουν φτάσει σε σημείο να έχουν τόσους εκπροσώπους, σημαίνει ότι παλαιότερα ήταν ψηλά στην κατάταξη και κατά συνέπεια οι ομάδες τους αρχίζουν από πιο προχωρημένους γύρους. Συγκεκριμένα, είναι οι μοναδικές χώρες από τις επίμαχες που έχουν εξασφαλισμένη φάση ομίλων σε κάποια διοργάνωση: η Ουκρανία με τη Σαχτάρ στους ομίλους του Champions League, η Δανία με την Κοπεγχάγη στο Europa League (αν αποκλειστεί στα playoffs του Champions League). Οι δε κάτοχοι του εισιτηρίου του κυπελλούχου των δύο χωρών, η Ντνίπρο και η Σίλκεμποργκ αντίστοιχα, αν αποκλειστούν στα playoffs του Europa League από όπου αρχίζουν την ευρωπαϊκή πορεία τους, θα συνεχίσουν στους ομίλους του Europa Conference League.
Αυτό είναι το κλειδί για την Ελλάδα. Η παρουσία σε φάση ομίλων και δη της πιο αδύναμης από τις τρεις διοργανώσεις, του Europa Conference League, θα είναι πολύ σημαντική στη συγκομιδή της χώρας μας στην κατάταξη της UEFA. Η Ελλάδα θα βρει βαθμούς που έχει ανάγκη, αφού οι σύλλογοί μας θα έχουν -θεωρητικά- πιο αδύναμους αντιπάλους στον όμιλο. Μπορεί να μην πάρουν τα μπόνους που δίνουν οι άλλες δύο διοργανώσεις (4 βαθμοί μόνο για την παρουσία στους ομίλους στο Champions League, μεγάλα μπόνους πρόκρισης στις νοκ άουτ φάσεις και στο Europa League), όμως έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε πολύ υψηλή συγκομιδή με απλές νίκες όπως αυτές του ΠΑΟΚ πέρυσι κόντρα στη Λίνκολν Ρεντ Ιμπς.
Πώς παίρνουν βαθμούς οι ομάδες στις διοργανώσεις
Η UEFA μοιράζει δύο βαθμούς για κάθε νίκη και έναν για κάθε ισοπαλία από τη φάση των ομίλων κι έπειτα στις τρεις διοργανώσεις της. Ταυτόχρονα, ανάλογα τη φάση όπου βρίσκεται κάθε σύλλογος, μπορεί να πάρει και μπόνους βαθμούς, με εξαίρεση τη φάση των 16 και τα προημιτελικά του Europa Conference League. Επιπλέον, τα μπαράζ για τη φάση των 16 σε Europa League και Europa Conference League δεν δίνουν βαθμούς στους συλλόγους, αλλά προσμετρώνται στον υπολογισμό της κατάταξης των χωρών.
Στα προκριματικά, οι βαθμοί σε νίκη και ισοπαλία μειώνονται στο μισό (1 και 0,5), αλλά ξανά αφορούν μόνο την κατάταξη της χώρας και όχι εκείνη των συλλόγων.
Υπενθυμίζεται ότι οι βαθμοί που προσφέρουν οι σύλλογοι σε μία χώρα διαιρούνται δια τον αριθμό των εκπροσώπων που είχε στην αρχή της σεζόν αυτή η χώρα. Κατά συνέπεια, η νίκη στους ομίλους αποφέρει 2 βαθμούς σε μία ελληνική ομάδα, αλλά 0,5 στην Ελλάδα, η οποία έχει τέσσερις εκπροσώπους. Γι’ αυτό και χρειάζεται τη στήριξη όλων, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν.
- Πηγή: sport24.gr