Χρηματιστήριο: Πώς ο Ιούνιος «κατέστρεψε» την πορεία του 2022

Εισερχόμενο στον Ιούνιο τον μήνα που ολοκληρώνει το β΄ τρίμηνο αλλά κυρίως το α΄ εξάμηνο κάθε χρονιάς, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρισκόταν σε πολύ καλύτερη μοίρα από σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Αποχαιρετώντας τον Μάιο με πτώση της τάξεως του 0,12% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς μετρούσε απώλειες μόλις 0,30%.

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των διεθνών αγορών ήταν έκδηλα τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο πληθωρισμός συνέχιζε και συνεχίζει τις υψηλές του πτήσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες είχαν πλέον αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων (η Fed κατά 0,25%, η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη τα είχε αυξήσει τέσσερις φορές, η ΕΚΤ διατηρούσε στάση αναμονής).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιζόταν (και συνεχίζεται), διογκώνοντας ακόμη περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.

Και από την Κίνα τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για νέα έξαρση της πανδημίας, επιδείνωση (η οποία απεφεύχθη και απειλούσε με επιβράδυνση τη δεύτερη οικονομία του κόσμου και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία).

Στη Λεωφόρο Αθηνών από την άλλη, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων απορροφούσαν κατά κάποιο τρόπο τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και μάλιστα τον Απρίλιο το ελληνικό χρηματιστήριο τον ολοκλήρωσε με ένα πειστικότατο για το σύνολο του μήνα +4,89%.

Με την παρακαταθήκη του +4,86% του Ιανουαρίου, οι απώλειες του Φεβρουαρίου (-4,82%), του Μαρτίου (-1,36%) και του Μαΐου (-3,44%) έφεραν το ισοζύγιο της ελληνικής αγοράς στο -0,30% στις 31 Μαΐου και τον Γενικό Δείκτη στις 890,70 μονάδες.

Το στοίχημα για τον Ιούνιο ήταν η επιστροφή άνω των 900 μονάδων.

Η διάψευση του Ιουνίου
Στις 2 Ιουνίου ενδοσυνεδριακά καταγράφεται το υψηλό ημέρας στις 901,23 μονάδες. Έπρεπε να έρθει η 6η Ιουνίου, ούτως ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να «πατήσει» τις 900 μονάδες κλείνοντας στις 900,28 μονάδες. Εκείνη την ημέρα ο «λογαριασμός» από τις αρχές του έτους γράφει +0,78%.

Από εκείνο το σημείο ανοίγει ένας καθοδικός κύκλος με απώλειες στις οκτώ από τις 13 συνεδριάσεις, ένα διάστημα στο οποίο το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε 7,27%.

Πλέον από την αρχή του Ιουνίου και μέχρι χθες οι απώλειες ανέρχονται στο 6,27% και από την αρχή του 2022, στο 6,55%.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κι ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωνε κάποια κέρδη, βάδιζε σε μια λεπτή ισορροπία, οι απώλειες του Ιουνίου να είναι ίδιες με αυτές από την έναρξη του έτους.

Αν η πορεία του τον Ιούνιο ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, τότε θα ήταν ένα από τα ελάχιστα που θα διένυαν το ταραχώδες α΄ εξάμηνο του 2022 αναίμακτα.

Αυτά βέβαια είναι υποθετικά σενάρια, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες έχουν προβληματίσει στο έπακρο τις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες και τους αναλυτές. Και αν από τα κυβερνητικά χείλη και αυτά από τις κεντρικές τράπεζες δεν γίνονται αναφορές για το ενδεχόμενο ύφεσης, οι αναλυτές ήδη έχουν φροντίσει να αποστείλουν τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα.

Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον (με υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, πόλεμο στην Ουκρανία και σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες), οι αγορές και δη τα χρηματιστήρια υποφέρουν, καθώς οι επενδυτές κάθε άλλο παρά διάθεση δείχνουν να τοποθετηθούν στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.

Αυτή η απουσία των επενδυτών, έχει αφήσει το αποτύπωμά της με τον πλέον εμφανή τρόπο στους τζίρους στην ελληνική αγορά, η εικόνα των οποίων ιδιαίτερα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν ασθμαίνουσα.

Οι αγορές παραδομένες σε πληθωρισμό και κεντρικές τράπεζες
Τον Ιούνιο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι συνέχισε να επιταχύνει. Αφού πέρασε η «παγωμάρα» από τον πληθωρισμό, στη συνέχεια στο προσκήνιο ήρθαν οι κεντρικές τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε ένα μπαράζ από επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς με τη σειρά αύξησαν τα επιτόκιά τους οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Βρετανίας.

Οι επενδυτές σε πανικό τρέπονται σε φυγή από τις μετοχές. Το ελληνικό χρηματιστήριο σε τέσσερις συνεδριάσεις (τη Δευτέρα ήταν κλειστό για την αργία του Αγίου Πνεύματος) παραδίδει 4,31%, απώλειες που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές της τάξεως του 3,83% της προηγούμενης εβδομάδας.

Με το +1,14% της τρέχουσας εβδομάδας, οι απώλειες πλέον για τον Ιούνιο διαμορφώνονται στο 6,27%, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του Ιουνίου, του β΄ τριμήνου και του α΄ εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.

Για την Ελλάδα, η καλοκαιρινή περίοδος είναι πάντα «κοινωνός» θετικών εξελίξεων εξαιτίας των τουριστικών εσόδων, έσοδα που δίνουν ώθηση στη ελληνική οικονομία.

Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ φέτος τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και από πλευράς εσόδων, ένα κάποιο θετικό κλίμα θα επικαλύψει κάπως τις πιέσεις από το διεθνές περιβάλλον.

Οι ασθενικοί τζίροι στο σύνολο της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε δεν βοηθούν για οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση με αισθητό εύρος.

Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται βάσει των διεθνών εξελίξεων και οποιαδήποτε κίνηση προς πάσα κατεύθυνση θα καθορίζεται από αυτές.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εξόχως κρίσιμη, καθώς θα ορίσει αν το α΄ εξάμηνο θα περιορισθούν ή θα διευρυνθούν οι απώλειες για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας χρονιάς.

Δείτε και αυτά