Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων και των πτήσεων για τους επόμενους μήνες να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει ενισχυθεί σημαντικά πάνω από την τελευταία πριν από την πανδημία σεζόν, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και κατά 10% σε σχέση με το 2019.
Ηδη το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξημένες κατά 20% τον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι αντίστοιχα ενισχυμένα θα κινηθούν και τον Μάιο, αλλά και τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο, αναφέρουν πηγές του κλάδου. Ακόμα πιο έντονη αναμένεται η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο τυπικά αντιστοιχούν στο 60% των ετήσιων εισπράξεων.
Να σημειωθεί πως κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται, τυπικά, τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, το δεύτερο τρίμηνο στο 25% του έτους, το τρίτο τρίμηνο στο 60% και το τέταρτο τρίμηνο στο υπόλοιπο 10%. Οπως εξηγεί εξειδικευμένος στον τουρισμό οικονομολόγος, «ακόμα και αν έχουμε ήπια επανάκαμψη της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά τα μεγέθη που δείχνουν πως θα καταγραφούν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο επαρκούν για να υπερκαλύψουν τόσο τις απώλειες του φετινού πρώτου τριμήνου όσο και της όποιας κάμψης του τέταρτου».
Φυσικά οι εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τυχόν δυσμενή απρόοπτα γεγονότα. Τούτων λεχθέντων, συνάγεται πως η πρόβλεψη που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για νέο ρεκόρ εισπράξεων βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι το 2022 ο τουρισμός «μπορεί να αγγίξει και, γιατί όχι, να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019». Ο δε πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, μίλησε για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισεκατομμυρίων.
Ωστόσο η ανάκαμψη και η αύξηση των εισπράξεων δεν αναμένεται να είναι οριζόντια, δηλαδή δεν θα επωφεληθούν των αυξημένων εσόδων όλοι οι προορισμοί και όλες οι μονάδες. Οπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς είναι τα πρώτα που θα καταγράψουν νέα υψηλά, ενώ χαμηλότερης διαβάθμισης μονάδες και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς προορισμούς αλλά και πόλεις και χειμερινούς προορισμούς αναμένεται να ανακάμψουν με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως κατά τον Μάιο τα στοιχεία και για τα ξενοδοχεία Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού έδειξαν οριακή μόλις απόσταση από τα μεγέθη το αντίστοιχου μήνα του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, ο Μάιος «έκλεισε σημαντικά την ψαλίδα μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται και ειδικότερα βελτίωσε ελαφρά τη μέση τιμή δωματίου και έδωσε 82,1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά 6,9% έναντι του 2019)».
- Πηγή: moneyreview.gr