Δεκαέξι Βούλγαροι Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα στη Λάρισα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Δεκαέξι Βούλγαροι Πυροσβέστες με οχήματα και εξοπλισμό φιλοξενούνται από σήμερα στη Λάρισα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project). Την αποστολή της Βουλγαρίας η οποία αποτελείται από δεκαέξι Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα υποδέχτηκαν σήμερα στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας στη ΒΙ.ΠΕ. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μαζί με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας, Βασίλη Πινακά και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Βασίλη Καραλή. Η ομάδα των Βούλγαρων Πυροσβεστών αποτελεί μέρος των 200 συνολικά  Ευρωπαίων Πυροσβεστών από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία που θα βρίσκονται για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στη χώρα μας, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Οι αποστολές θα εδρεύουν σε τρία σημεία, σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

«Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών 200 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη χώρα μας. Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στη Λάρισα δεκαέξι Βούλγαρους Πυροσβέστες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τους Έλληνες Πυροσβέστες θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τον Αύγουστο του ’21 σε ειδική Σύσκεψη στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) με τη συμμετοχή του  Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič είχα θέσει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Είχα επισημάνει ιδιαιτέρως την άμεση ανάγκη  ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυροσβεστικού στόλου στο πλαίσιο του συστήματος rescEU προκειμένου να μπορεί να συνδράμει με περισσότερα μέσα στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε κράτη της Ε.Ε που το έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνει πράξη την πρόταση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη καθώς η προεγκατάσταση και η αλληλοβοήθεια είναι σημαντική για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων πυρκαγιών. Ευχαριστώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Θεσσαλία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται μόνιμα. Το φαινόμενο της  ξηρής καταιγίδας που προκαλεί πολλούς κεραυνούς που δεν συνοδεύονται από βροχή με αποτέλεσμα να προκαλούνται πυρκαγιές. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις να μην τοποθετούν επικίνδυνα υλικά στο προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων τους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Είναι το τελευταίο καλοκαίρι πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και δεν πρέπει να δίνουμε δικλείδες ασφαλείας σε ανθρώπους που θέλουν να προκαλέσουν ζημιές. Σε μέρες υψηλού κινδύνου, με αυξημένες θερμοκρασίες και ανέμους,  να μην γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και όλοι μαζί οφείλουμε να το προστατεύουμε» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project)

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Επιπλέον μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων. Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα καθώς 9 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας συμμετείχαν σε δια ζώσης εκπαίδευση που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ 4 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δείτε και αυτά