Τάξη στο χάος της φορο-νομοθεσίας επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ

Τέλος στη φρενίτιδα που προκαλούν οι διάσπαρτοι νόμοι, εγκύκλιοι και αποφάσεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, κωδικοποιώντας τη φορολογική νομοθεσία. Τα χρόνια των μνημονίων τα φορολογικά νομοσχέδια για διάφορα αντικείμενα έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο, ενώ διατάξεις φορολογικές περνούσαν σε διάφορα νομοσχέδια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προκειμένου να καμφθούν οι πιέσεις των θεσμών και να αποδεσμεύσουν κάποια δόση.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 18 χρόνια έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή 38 αμιγώς φορολογικά νομοσχέδια τα οποία κουβαλούν εκατοντάδες κανονιστικές αποφάσεις, εγκυκλίους και αποφάσεις.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά ξεκινώντας άμεσα με την κωδικοποίηση, σε πρώτη φάση, του Κώδικα είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα ακολουθήσουν των έμμεσων φόρων, μετά από 22 χρόνια, της φορολογίας εισοδήματος (μετά από το 2013 που έγινε η κωδικοποίηση των χαρτοσήμων, μετά από 40 χρόνια) κ.ο.κ.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα στο πολιτικό μας σύστημα είναι η πολύ νομοθεσία που αποτελεί τροχοπέδη, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις,

Είναι ενδεικτικό ότι από το 1974, όπως αναφέρει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, η Βουλή έχει ψηφίσει περισσότερους από 5.000 νόμους, ενώ οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Στόχος πλέον, είναι όλοι οι φορολογούμενοι να μπορούν διαβάζοντας έναν νόμο να ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξουν σε έναν παλαιότερο νόμο ή μία άλλη διάταξη που έχει «παράθυρα» κ.λπ.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας με σκοπό την απλούστευση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους κύριους φορολογικούς κώδικες, τον κώδικα τελωνείων και όλες τις σχετικές διατάξεις του παράγωγου δικαίου, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά, με βάση και την πρόοδο των ομάδων εργασιών που έχουν συσταθεί, στις εξής παρεμβάσεις:

1. Νομοθετική Κωδικοποίηση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ο κώδικας έχει παρουσιασθεί ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και είναι προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

2. Νομοθετική Κωδικοποίηση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που κωδικοποιήθηκε ο ΦΠΑ ήταν το 2000.

3. Νομοθετική Κωδικοποίηση Έμμεσης Φορολογίας (Διαφόρων Τελών και Άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων φορολογικού περιεχομένου). Τελευταία φορά που κωδικοποιήθηκε η σχετική νομοθεσία ήταν πριν από περίπου 40 χρόνια αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

4. Νομοθετική Κωδικοποίηση Φορολογίας Περιουσίας.

5. Νομοθετική Κωδικοποίηση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

7. Διοικητική Κωδικοποίηση Άμεσης Φορολογίας.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δείτε και αυτά