Γερμανικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας.

Ο διακορευτής προοριζόταν για μεγάλα πράγματα από τη στιγμή που ο Ματτίας Τέελ τον εφηύρε και ο Φρίντριχ Ζαίνεκεν τον καταχώρησε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1886. Εκτός από το ντοσιέ, ο διακορευτής έσπαγε με τα ρυθμικά του κλακ τη μονοτονία του γραφείου.

Τα υγιή μας δόντια τα οφείλουμε στον φαρμακοποιό Όττομαρ φον Μάιενμπουργκ, ο οποίος το 1907 πειραματίστηκε με σκόνη δοντιών, στοματικό διάλυμα και αιθέρια έλαια. Το αποτέλεσμα ήταν μία οδοντόκρεμα, την οποία ονόμασε Chlorodont. Προσθέτοντας λίγη μέντα για καλύτερη γεύση, γέμισε με το μείγμα ένα εύκαμπτο μεταλλικό σωληνάριο. Και από τότε πλένουμε καθημερινά τα δόντια μας με «οδοντόκρεμα».

Οι φακοί επαφής εφευρέθηκαν το 1887 από τον γερμανό φυσιολόγο Άντολφ Όιγκεν Φικ. Χρησιμοποίησε αρχικά τους φακούς σε ζώα ενώ για τον άνθρωπο τους παρασκεύασε αργότερα. Οι φακοί αυτοί ήταν κατασκευασμένοι από βαρύ καφέ γυαλί και είχαν περιφέρεια από 18 έως 21 χιλιοστά.

Ο Χάινριχ Ένγκελχαρτ Στάινβεγκ κατασκεύασε το πρώτο του πιάνο το 1835. Ένα χρόνο αργότερα συναρμολόγησε στην κουζίνα του σπιτιού του το πρώτο πιάνο με ουρά. Το 1851 ο Στάινβεγκ μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ίδρυσε στη Νέα Υόρκη μαζί με τους τέσσερις γιούς του το δικό του εργοστάσιο πιάνων «Steinway & Sons». Το μοντέλο τους «Model D» με μια ουρά σχεδόν τριών μέτρων συναντάται σήμερα στο 95% όλων των συναυλιακών χώρων στον κόσμο.

Ο Καρλ φον Λίντε εφηύρε το 1876 το πρώτο αξιόπιστο και αποτελεσματικό ψυγείο, το οποίο δούλευε με συμπυκνωμένη αμμωνία. Η εταιρία που ίδρυσε στη συνέχεια, γνώρισε διεθνή επιτυχία: τα συστήματα ψύξης αντικατέστησαν γρήγορα τον πάγο για τη ψύξη των τροφίμων.

Δείτε και αυτά