Την υποδοχή περισσότερων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και την αύξηση του χρόνου προσωρινής αποθήκευσης LNG καθιστά εφικτή η εγκατάσταση της νέας πλωτής αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSU, την οποία επιθεώρησε χθες ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.
Το έργο θα ξεκινήσει να λειτουργεί παραλαμβάνοντας τα πρώτα φορτία LNG στα τέλη του μήνα, ενισχύοντας την προμήθεια της χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι το έργο εγκαταστάθηκε σε χρόνο ρεκόρ καθώς μόλις στις 10 Μαΐου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ για τη ναύλωση του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση LNG στη Ρεβυθούσα.
Ως προς τα χαρακτηριστικά της, η νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης FSU αυξάνει την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας σε περισσότερα από 375.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ έναντι 225.000 κ.μ. που είναι η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών στο νησάκι της Ρεβυθούσας.
Δηλαδή η χωρητικότητά της νέας αποθήκης FSU είναι 150.000 κυβικά μέτρα και αυξάνει τον αποθηκευτικό χώρο και τις δυνατότητες αποθήκευσης σε ποσοστό της τάξης του 66%.
Και βέβαια το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, αφού αυξάνει τον χρόνο προσωρινής αποθήκευσης LNG πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα διατήρησης αποθεμάτων LNG σε περιόδους υψηλής ζήτησης για φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει τη χωρητικότητα αλλά και την ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενισχύσει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των αναγκών σε φυσικό αέριο γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως έχει κατά καιρούς τονίσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης του φυσικού αερίου και της ενδεχόμενης διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακριβώς επειδή διαθέτει τη δυνατότητα εισαγωγών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
Με την αναβάθμιση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του σταθμού, που ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, η Ελλάδα ενισχύει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή της ασφάλεια και θωρακίζεται απέναντι στην απειλή της διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, ενισχύοντας παράλληλα της θέση της ως κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι μέρος της πρόσθετης δυναμικότητας που προκύπτει ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγές αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
- Πηγή: capital.gr