Σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτίως από τον κόλπο της Αττάλειας, ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο πλέει το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Αμπντουλχαμίντ Χαν, ενώ η ‘Αγκυρα εμμένει στις αιτιάσεις της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις οποίες εμπλουτίζει με εμπρηστικές δηλώσεις για το Καστελόριζο. «Μπορούμε κολυμπώντας να φθάσουμε στο Καστελόριζο” , δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μενώ ο Ερντογάν προειδοποιούσε ότι «κανείς δεν θα εμποδίσει γεωτρήσεις όπου υπάρχει δικαιοδοσία». Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος.
Η τουρκική navtex για την εν λόγω περιοχή ισχύει έως τις 22 Οκτωβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκδοσης νέας οδηγίας, σε νοτιότερο σημείο, κοντά ή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, στον γεμάτο μεγαλοϊδεατισμό λόγο του, μπροστά από το γεωτρύπανο.
«Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης της εκεί θα μετακινηθεί σε άλλα πηγάδια. Θα συνεχίσει να ψάχνει μέχρι να βρει. Οι εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο είναι επίσης στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή την εύνοια κανενός γι’ αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.
Αθήνα: «Πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος»
«Τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως κατοχυρωμένα και προστατευμένα, βασίζονται στις συνθήκες, βασίζονται στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, βασίζονται στις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι θα ήταν «καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα».
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο θα βρίσκεται σε σημείο που δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενα ύδατα και είναι 45 χιλιόμετρα μακριά από της περιοχές που έχει ανακοινώσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίτερα με το προεδρικό ελικόπτερο και προσγειώθηκε στο πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόμενος από μεγάλη ακολουθία. Σε αίθουσα του πλοίου ενημερώθηκε από του υπεύθυνους του Αμπντουλχαμίντ Χαν.
Ο Ερντογάν επέλεξε «το λιγότερο ριψοκίνδυνο σενάριο»
Η επιλογή του προέδρου Ερντογάν να στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han σε περιοχή εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, 55 χλμ ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, οπωσδήποτε απομάκρυνε την πιθανότητα κρίσης με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ήταν δε το λιγότερο επικίνδυνο σενάριο από όσα κυκλοφορούσαν από τη στιγμή που η Άγκυρα, ύστερα από διακοπή 2 χρόνων, αποφάσισε να ξαναστείλει γεωτρύπανο στην Μεσόγειο. Το υπερσύγχρονο αυτό πλοίο που η τιμή πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου, και αν χρειαστεί η παραμονή του θα παραταθεί. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το νέο αυτό απόκτημα, είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
- Πηγή: ertnews.gr