Βρετανία: Μεγαλώνει το κίνημα “Μην Πληρώνεις” – Συναντήσεις για το θέμα της ενέργειας

Πλησιάζουν τους 100.000 οι εγγεγραμμένοι στο βρετανικό κίνημα “Μην Πληρώνεις”. Πρόκειται για κίνημα ενάντια στην αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Τα μέλη του απαιτούν μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε προσιτό επίπεδο.

Το σχέδιο της καμπάνιας είναι να ακυρώσουν όλοι, από την 1η Οκτωβρίου, τις αυτόματες χρεώσεις στις κάρτες τους για τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό θα γίνει εάν συγκεντρωθεί ένας αριθμός της τάξης του ενός εκατομμυρίου!

Οι μαζικές αρνήσεις πληρωμών δεν είναι μια νέα ιδέα, εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και της δεκαετίας του ’90, όταν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν τον εκλογικό φόρο – βοηθώντας στην πτώση της κυβέρνησης και στην ανατροπή των σκληρότερων μέτρων της.

“Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό από όσους πληρώνουν με πάγια εντολή σταματήσει τις πληρωμές, θα είναι αρκετό για να δημιουργηθεί πρόβλημα στις εταιρείες ενέργειας και το γνωρίζουν αυτό. Θέλουμε να τους φέρουμε στο “τραπέζι” και να τους αναγκάσουμε να τερματίσουν αυτή την κρίση”, αναφέρουν στην παρουσίαση του σχεδίου τους.

Εκατομμύρια πολίτες σκέφτονται ήδη αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον χειμώνα τις οφειλές τους και να αντέξουν οικονομικά μπροστά στα έξοδα για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι λογαριασμοί άλλωστε έχουν διπλασιαστεί ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος σε φαγητό, βενζίνη και στεγαστικά δάνεια.

Συναντήσεις κυβέρνησης – παραγωγών ενέργειας
Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi και ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng θα συναντηθούν σήμερα με τους επικεφαλείς της ενέργειας με φόντο τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας υψηλότερος έκτακτος φόρος εξακολουθεί να είναι στο “τραπέζι”, αλλά και οι δύο υπουργοί έχουν αποστασιοποιηθεί.

Αυτό που θα ζητήσουν οι υπουργοί είναι περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και όχι απόδοση των απροσδόκητων κερδών από τις αυξήσεις στους μετόχους. Ο πρώην πρωθυπουργός Gordon Brown πρότεινε την προσωρινή εθνικοποίηση για τις εταιρίες που δεν μπορούν να μειώσουν τις χρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, δεν μπορεί να εισάγει αλλαγές παρά μόνο να ετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης των πολιτών.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Δείτε και αυτά