«Το καθεστώς των ελεύθερων τιμών συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης σας», τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Στην ερώτησή του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και ισότιμη σχέση πωλητή – αγοραστή και επιπλέον ρωτά εάν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος των μηλοπαραγωγών που πλήττονται βάναυσα από τη διεθνή συγκυρία.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εντοπίζονται στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και δη στους παραγωγούς μήλων όλων των ποικιλιών, σοβαρά προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων, φέροντας σε δυσχερή οικονομική θέση τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα, με περαιτέρω συνέπειες στην αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτικών οικογενειών και της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην μηλοκαλλιέργεια και στους μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται στην δίνη μιας αλυσίδας προβλημάτων, ήτοι : α) Της μειωμένης φετινής παραγωγής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, η οποία σημειωτέον δεν είναι αποζημιώσιμη από τον ΕΛΓΑ, β) των αδιάθετων μεγάλων ποσοτήτων από την περσινή παραγωγή, γ) του κόστους αποθήκευσης στα ψυγεία, που έχει αυξηθεί λόγω των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, δ) των υπέρογκων αυξήσεων στα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα εφόδια για τις καλλιέργειες, που έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής, και ε) της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων τους, εξαιτίας θέσπισης περιορισμών των ξένων αγορών, που παραδοσιακά απορροφούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων αγροτικών προιόντων, όπως η αγορά της Αιγύπτου. Βέβαια, στην μειωμένη ζήτηση συμβάλλουν και άλλοι διεθνείς – εξωγενείς παράγοντες, όπως το πρόσφατο εμπάργκο στην Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Νομοτελειακή συνέπεια των ανωτέρω συνθηκών, για τις οποίες καμία ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί στον αγρότη – παραγωγό, είναι η χωρίς όρια, πτώση των τιμών πώλησης προς τους εμπόρους, οι οποίοι προσφέρουν στους παραγωγούς ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή πώλησης, που αγγίζει ακόμη και το ήμισυ της τιμής της προηγούμενης χρονιάς, και η οποία δεν επαρκεί, ώστε να καλυφθεί, ούτε το κόστος παραγωγής. Στο καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών, οι έμποροι, έχουν την «εξουσία» και να διαμορφώνουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς εγγύηση κατώτατης τιμής, υπό την επίκληση των παραπάνω παραγόντων, αλλά επιπλέον δεν δεσμεύονται, ούτε ως προς τις ποσότητες τις οποίες θα αγοράσουν, θέτοντας τον παραγωγό σε ιδιαιτέρως επισφαλή θέση, αφού αδυνατεί να διαπραγματευθεί επί ίσοις όροις τόσο την ποσότητα όσο και την τιμή, γεγονός αθέμιτο.
ΕΠΕΙΔΗ, ότι η λογική των ανοιχτών τιμών και των ανοιχτών συμφωνιών, σε μια αγορά με αστάθμιτους παράγοντες, προσαρμοζόμενης της συμφωνίας πώλησης μονομερώς στα οικονομικά συμφέροντα των εμπόρων, φέρνει τον παραγωγό στην θέση του αδύναμου κρίκου της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συνιστά πέρα από νομικά άκυρη σύμβαση, επιπλέον και αθέμιτη εμπορική πρακτική στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων, όπως προβλέπεται πλέον στον ψηφισθέντα νόμο 4792/2021, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2019/633 περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων- τροφίμων.
ΕΠΕΙΔΗ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4792/2021 αποτελεί αθέμιτη εμπορική πρακτική, όταν ο αγοραστής – ως ισχυρός κρίκος τροποποιεί και διαμορφώνει μονομερώς την σύμβαση πώλησης αγροτικών προιόντων ως προς ουσιώδη στοιχεία, όπως ο όγκος της προμήθειας των γεωργικών προϊόντων, πληρωμής ή διαμόρφωσης των τιμών.
Ερωτάσθε: Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου και με ποια μέσα σκοπεύει να αντιμετωπίσει το εμφανές κοινωνικό πρόβλημα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, εξαιτίας των οποίων διαταράσσεται η ισορροπία της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και ισότιμη σχέση πωλητή – αγοραστή, και επιπλέον, εάν θα λάβετε μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος των μηλοπαραγωγών;»