Η αδιαφορία της πολιτείας για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των επιδρομών των αγριόχοιρων, οδηγεί τους αγρότες της Λάρισας στην εγκατάλειψη αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας δυναμικών καλλιεργειών, τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το πρόβλημα των επιδρομών των αγριόχοιρων έχει εξελιχθεί πλέον σε διαχρονικό ζήτημα καθώς ο υπερπληθυσμός τους προκαλεί σημαντικές ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, αρδευτικά δίκτυα, αλλά και σοβαρά τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο όλης της Ελληνικής επικράτειας.
Ήδη εδώ κα ένα χρόνο έθεσα το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία, καταθέτοντας τη σχετική ερώτηση (υπ’ αρ.9398/30-9-2021)με θέμα: «Επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις επιδρομές των αγριόχοιρων στις αγροτικές καλλιέργειες και άμεση εξεύρεση λύσης για αποζημίωση των πληγέντων». Στις απαντήσεις που δόθηκαν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι : « το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων είναι γνωστό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και για το λόγο αυτό το Υπουργείο, συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων και τις περιφερειακές Δασικές και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, έχει λάβει μία σειρά από μέτρα με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ως αρμόδια για το θέμα Υπηρεσία, αναφέρει στην απάντηση του ότι: «οι τυχόν ζημιές που προξενούνται σε καλλιέργειες από επιδρομές αγριογούρουνων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για την γεωργία και δασοκομία όπου αναφέρονται ότι εντάσσονται σε προγράμματα ΚΟΕ οι ζημιές που προξενούνται από θεομηνίες, απρόβλεπτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επισημαίνεται ότι σαφής πρόθεση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας για επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων».
Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί η ένταση του φαινόμενου αλλά αντίθετα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, υποχρεώνοντας τους γεωργούς της Π.Ε. Λάρισας ακόμα και να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας δυναμικών καλλιεργειών. Η καταστροφή της παραγωγής αλλά και του αρδευτικού τους εξοπλισμού είναι ολοκληρωτική και η μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας ανύπαρκτη ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε σχετική ενέργεια εξεύρεσης λύσης τόσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου όσο και για την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων.
Επειδή , παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για εξεύρεση λύσης του προβλήματος, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δεν περιορίστηκαν αλλά αντίθετα αυξηθήκαν σημαντικά.
Επειδή η μείωση του εισοδήματος των αγροτών είναι δραματική και οι οικονομικές συνέπειες καταστροφικές.
Επειδή οι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια εκτάσεων υψηλής παραγωγικής ικανότητας κατάλληλων για δυναμικές καλλιέργειες με όλες τις απαραίτητες υποδομές.
Επειδή ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση όλων των αγροτικών εκτάσεων και εξοπλισμού για την καθολική συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία.
Επειδή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και απαιτείται οργανωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Επειδή η Πολιτεία με τους εώς τώρα ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς χειρισμούς της απέτυχε να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα έχουν εφαρμόσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για ποιους λόγους απέτυχαν να περιορίσουν την ένταση του φαινομένου;
2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληττόμενων αγροτών;
3. Προτίθενται να λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις επιδρομές των αγριόχοιρων καταστρέφοντας τις σοδειές των αγροτών ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής παραγωγική διαδικασία της σοδειάς αλλά και η αξιοποίηση του αρδευτικού εξοπλισμού;»