Ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, μαζί με δεκάδες στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ έδωσαν το «παρών» στο μνημόσυνο για τους πεσόντας αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 1946-1949, στο Βίτσι, και κατέθεσαν στεφάνι, σε μια σεμνή αλλά κατανυκτική τελετή που οργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).
Με δηλώσεις τους, υπογράμμισαν πως είναι ανεπίτρεπτη ασέβεια η θεσμική απουσία της Πολιτείας, καθότι στον Γράμμο και στο Βίτσι, η δημοκρατία νίκησε τον ολοκληρωτισμό. Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη έκλεινε τις πληγές του Β’ΠΠ, η χώρα μας αναγκάστηκε να πληρώσει έναν νέο βαρύτατο φόρο αίματος, επειδή οι θιασώτες της σταλινικής κτηνωδίας θέλησαν να διαμελίσουν την Ελλάδα και να προσδέσουν τα κομμάτια της στο σοβιετικό άρμα. Το μνημόσυνο αυτό θα έπρεπε να τελείται υπό την αιγίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, να παρίσταται το σύνολο του Κοινοβουλίου και όσοι εξακολουθούν να απεργάζονται την επιβολή δικτατορίας στη χώρα, κόκκινης ή μαύρης, να έχουν αποβληθεί από το πολιτικό σύστημα.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ δεσμεύεται πως, αν είναι στην επόμενη Βουλή, θα φέρει πρόταση νόμου για κατάργηση του Ν. 1863/1989 με τον οποίο οι ένοπλες συμμορίες των στασιαστών ονομάσθηκαν «Δημοκρατικός Στρατός». Είναι σκύλευση της μνήμης των νεκρών, τερατώδης διαστρέβλωση της ιστορίας και μέγιστη προσβολή για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα θέλαμε η περίοδος εκείνη να είναι αντικείμενο μελέτης των ιστορικών και όχι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Όμως μονομερής συμφιλίωση δεν υπάρχει. Όσον το ΚΚΕ, ακόμα και σήμερα, δηλώνει ανερυθρίαστα πως στόχος του είναι η επιβολή δικτατορίας στη χώρα διά των όπλων, όσοι πιστεύουν στη Δημοκρατία έχουν καθήκον να την περιφρουρούν και να θυμίζουν σε ποια τραγωδία οδήγησε η προσπάθεια κατάλυσής της.