Εθνική Τράπεζα: Επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 20% της Εθνικής Τράπεζας υπέβαλε επισήμως στο ΤΧΣ ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αναμένεται να ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη διαδικασία για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα.

Ηδη το ΤΧΣ βρίσκεται στην τελική φάση για την πρόσληψη του συμβούλου που θα χαράξει τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες, ενώ η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προϋποθέτει την παράλληλη εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλου διάθεσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επίσης ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί πρόταση καθώς δεν αναφέρεται σε τιμή αγοράς ή σε ύψος επένδυσης, σηματοδοτεί ωστόσο μια επίσημη προσέγγιση του Ταμείου με ενδιαφερόμενο επενδυτή. Να σημειωθεί ότι η «Κ» απευθύνθηκε στη διοίκηση του ΤΧΣ για το θέμα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα αποτελεί το μεγαλύτερο asset του ΤΧΣ, στην οποία ελέγχει ποσοστό 40,39%, η αξία του οποίου με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 27%, αξίας 353,8 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank ποσοστό 9%, αξίας 195,2 εκατ. ευρώ, ενώ στη Eurobank ελέγχει μικρό ποσοστό μόλις 1,4%.

Οι δύο διαδικασίες, δηλαδή της πρόσληψης συμβούλου που θα χαράξει τη στρατηγική αποεπένδυσης και η πρόσληψη συμβούλου διάθεσης, θα «τρέξουν» παράλληλα με στόχο να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου. Προτεραιότητα με βάση όσα προβλέπει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, είναι η πρόσληψη του συμβούλου που θα χαράξει τη στρατηγική αποεπένδυσης και για τον σκοπό αυτό το ΤΧΣ έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση σε περίπου 15 συμβουλευτικούς οίκους. Μέχρι σήμερα ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάντως περίπου 5 συμβουλευτικοί οίκοι, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους έχουν προκρίνει τη συμμετοχή τους στο στάδιο του συμβούλου για τη διάθεση μετοχών.

Η χάραξη στρατηγικής αποεπένδυσης μετά την επιλογή του συμβούλου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου, αλλά προκειμένου το Ταμείο να λάβει την απόφαση περί διάθεσης μετοχών σε οποιαδήποτε τράπεζα, θα πρέπει να προσλάβει σύμβουλο διάθεσης, που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχες συναλλαγές. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την αποστολή σχετικής πρόσκλησης σε 5 μεγάλους επενδυτικούς οίκους, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν ο σύμβουλος διάθεσης θα επικεντρωθεί στη διάθεση μετοχών μιας μόνο τράπεζας ή περισσότερων.

Σημειώνεται ότι τον τελικό λόγο έχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με βάση τον νόμο παρέχει τη γνώμη του προς το ΤΧΣ βάσει καταλόγου τουλάχιστον 3 υποψηφίων συμβούλων (short list), τον οποίο του υποβάλλει το Ταμείο.

Η έκθεση του συμβούλου διάθεσης εκπονείται εν όψει σχεδιαζόμενης διάθεσης για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την εισήγηση του συμβούλου διάθεσης προς το Ταμείο για τα εξής:

(α) Πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης. (β) Αποτύπωση και αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. (γ) Αιτιολογημένη πρόταση της πλέον ενδεδειγμένης δομής της συναλλαγής.

Η έκθεση συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα αναφοράς για τη διάθεση των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων, στην οποία αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διάθεσης των μετοχών ή των άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Ο σύμβουλος διάθεσης παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο και μετά την υποβολή της εκθέσεώς του, καθώς και σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής.

Δείτε και αυτά