Δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια προτείνονται στο πρόγραμμα του 9ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που αποσκοπούν να προσεγγίσουν πειραματικά τις σύγχρονες εκδοχές της τέχνης του κλόουν και του Body Percussion από δύο ξεχωριστούς νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, την Gozde Atalay Kokkoris και τον Φίλιππο Ζούκα αντίστοιχα.
Τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου- ΣΜουΘ για ένατη συνεχή χρονιά.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ως τις 12/09/22 μέσω της παρακάτω φόρμας: https://mpart.gr/el/contact/
Ένα έπος αστάθειας
Εργαστήρι θεατρικού κλόουν με την Gozde Atalay Kokkoris
Σάββατο και Κυριακή 17 & 18 Σεπτεμβρίου, 10:00-13:30
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Το διήμερο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με τις Παραστατικές Τέχνες, την Εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων και τη Θεραπεία, αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν ένα προσωπικό ταξίδι “αναζήτησης”.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αφυπνίσουμε τη σωματοποιημένη φαντασία, την παιχνιδιάρικη διάθεση, την αντίληψη, την απλότητα αλλά και τον αυθορμητισμό μας.
Θα απαλλάξουμε τους εαυτούς μας από φόβους και διαθέσεις αυτοκριτικής μέσα από το παιχνίδι, τους αυτοσχεδιασμούς, τις σωματικές ασκήσεις, τα ομαδικά τραγούδια, τις ασκήσεις χαλάρωσης, εγρήγορσης και ρυθμού.
Θα είναι μία δημιουργική διαδικασία επαφής με τις κρυφές αβίωτες ποιότητές μας και ταυτόχρονης ανάπτυξης μιας παιχνιδιάρικης σχέσης μαζί τους.
Η κόκκινη μύτη, η μικρότερη μάσκα στον κόσμο, απελευθερώνοντάς μας από τα δεσμά του “Εγώ”, δίνει το έναυσμα για την ανάδυση του κλόουν μας και την ταυτόχρονη ανάπτυξη της σκηνικής του παρουσίας, της προβολής, του ρυθμού και της σχέσης του με το κοινό.
Μουσική / Ήχος / Body Percussion
Εργαστήρι με τον Φίλιππο Ζούκα
Τρίτη & Πέμπτη 20 & 22 Σεπτεμβρίου, 15:00-17:00 (με ανοιχτή παρουσίαση 23/09)
Μύλος του Παππά, 2ος όροφος, Αμφιθέατρο
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να συνθέσουν, εξερευνώντας τους ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα, χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση μουσικών οργάνων ή απλών καθημερινών αντικειμένων.
Δεν κρίνεται απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στις παραστατικές τέχνες (π.χ. μουσική-χορός-θέατρο).
Απαραίτητη κρίνεται η διάθεση για δημιουργία, καθώς και τα άνετα ρούχα/παπούτσια.
Τα αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο κοινό ως μια σύντομη μουσική performance την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 21.00.
Λίγα λόγια για την Gozde Atalay Kokkoris:
Αποφοίτησε από το τμήμα Κριτικής Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 2004. Ασχολείται ενεργά με την υποκριτική από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ συμμετείχε και στην θεατρική ομάδα “İSTAT” για 4 χρόνια.
Παράλληλα, δούλεψε και ως δασκάλα Δημιουργικού δράματος μετά την αποφοίτησή της. Η βασική της σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο “Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES” και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο πρόγραμμα του LISPA (London International School of Performing Arts).
Συμμετείχε και ολοκλήρωσε το νέο professional development program (IMPP) του LISPA στο Βερολίνο με υποτροφία από το ίδιο το ίδρυμα. Έχει επίσης παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Mario Gonzalez, (teacher in Conservatoire National Superieur D’Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti, (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands).
Παράλληλα με τις σπουδές της στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου αλλά και της παραδοσιακής γιόγκα.
Το 2011 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά “Cabuwazi”στο Βερολίνο. Ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως δασκάλα γιόγκα στο Yoga Vidya Gurukul στην Ινδία. Ως performer συμμετείχε στην παράσταση «No Way Out» που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Ballhaus Ost 2018 Βερολίνο.
Επίσης. συμμετείχε στο 2ο Pocket Festival of Athens 2017 με την παράσταση » Upside Down» Nasreddin Hodja Tales, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 στην παράσταση “A Quiet Voice” , στο ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 στο Βερολίνο, σε παράσταση δρόμου για το Carnival of Cultures Festival 2012 στο Βερολίνο καθώς και σε σειρά άλλων παραστάσεων. Από το 2009, ζει και εργάζεται σε διάφορες χώρες παίρνοντας μέρος σε διεθνή προγράμματα, παίζοντας σε παραστάσεις, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας.
Λίγα λόγια για τον Φίλιππο Ζούκα:
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1986. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Βυζαντινής μουσικής. Είναι μέλος του ‘’ΣΜουΘ’’ (Συνεργείο μουσικού θεάτρου) από το 2009 συμμετέχοντας ως μουσικοσυνθέτης και performer σε εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς παραγωγές («EUtropia», «Verfluechtigung», «L», «Φιλί», «Πολίται», «Παραμυφικό»), καθώς και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προσβασιμότητα των παραστατικών τεχνών και την αισθητική της προσβασιμότητας.
Εκπαιδευτής στα δημιουργικά εργαστήρια του ΣΜουΘ και μέλος του συγκροτήματος ‘’Hidden in the basement ‘’.