Πόσο αυξήθηκαν φέτος οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία

Οι τιμές φέτος στα ξενοδοχεία είναι φθηνότερες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019, στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.

Αυτό αποκαλύπτουν τα δεδομένα ανάλυσης της πλατφόρμας ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian.

Η εταιρεία ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων των κύριων ευρωπαϊκών προορισμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με βάση τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, συγκρίνοντας τα φετινά στοιχεία με τα στατιστικά του 2019.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, λαμβανομένων υπόψη των τιμών των ξενοδοχείων φέτος -παρά τις αυξήσεις- είναι φθηνότερες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα στην πλειονότητα των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης.

Η άνοδος σε ξενοδοχεία στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, καθώς και στην Ιταλία σε 5 αστέρων, είναι κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού και επομένως παρουσιάζουν πτώση σε πραγματικές τιμές.

Πόσο αυξήθηκαν φέτος οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι διαφορετική, σύμφωνα με την ανάλυση. Υπήρξε μια πολύ αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων έως και 134% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ ο πληθωρισμός είναι 6,87%.

Η υψηλή αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία 5 αστέρων εκτιμάται ότι οδήγησε στο πρόσφατο άνοιγμα luxury μονάδων, γεγονός που οδήγησε και σε αύξηση της μέσης αξίας των καταλυμάτων στη χώρα.

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει αύξηση 31% και 82% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικές αυξήσεις στις τιμές μεταξύ των κατηγοριών:

Ξενοδοχεία 3 αστέρων +12%
Ξενοδοχεία 4 αστέρων +18%
Ξενοδοχεία 5 αστέρων +25%
Προορισμοί, κατηγορίες ξενοδοχείων και αύξηση των τιμών
Στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών σημειώνεται στην κατηγορία των 3 αστέρων.
Στην Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία, η κατηγορία που εξακολουθεί να αυξάνεται περισσότερο είναι τα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Όπως αναφέρει η Mabrian, «στην Ιταλία, τα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 27%, 7% και 4%, με τον πληθωρισμό τους να είναι 9,12%».

Σημειώνει ότι στη Βρετανία, τα ξενοδοχεία που έχουν αυξηθεί σε τιμές είναι αυτά των ξενοδοχείων 3 αστέρων, με άνοδο 7%.

Τα βρετανικά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, από την άλλη, έχουν κάνει τις τιμές τους χαμηλότερες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στη Γαλλία οι τιμές των ξενοδοχείων 3,4 και 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 2%, 5% και 20% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός είναι 7,83%.

Στην Ισπανία στα ξενοδοχεία 3 αστέρων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4%, στα 4 αστέρων στο +6% και στα 5 αστέρων στο +13% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, με πληθωρισμό 13,55%.

Δείτε και αυτά