«Η συγκομιδή για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας σταμάτησε μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες την περίοδο της συγκομιδής. Οι πληγέντες αγρότες ανησυχούν ότι μέχρι να συγκομίσουν, η ποσοτική και ποιοτική ζημιά θα επιφέρει εν τέλει χαμηλή πρόσοδο από την καλλιέργεια, η οποία φέτος επιβαρύνθηκε με σημαντικά επιπρόσθετα έξοδα. Επομένως, είναι εύλογο το αίτημά τους, πέραν των δίκαιων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για επιπρόσθετη συνδρομή από την πολιτεία, αλλά και επιτάχυνση των αλλαγών στην ασφάλιση της παραγωγής τους». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με αγρότες παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Μικρό και Μεγάλο Ευίδριο Φαρσάλων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε συνέχεια της ερώτησής του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά για τις ζημιές που προκλήθηκαν, επισκέφθηκε τις ζημιωθείσες καλλιέργειες και συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση.
Έριξε το ήμισυ της βροχής του Ιανού!
Όπως επεσήμαναν οι καλλιεργητές, οι δύο χαλαζοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, δημιούργησαν το υπόβαθρο για την προσβολή των φυτών από παθογόνα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Ωστόσο, η φυσιολογική πορεία ανάπτυξης των φυτών κλονίστηκε, με αποτέλεσμα την οψίμιση των καλλιεργειών και την καθυστέρηση της συγκομιδής, η οποία τελικά ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, οι έντονες βροχοπτώσεις τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με ύψη που αγγίζουν το ήμισυ του ύψους βροχής του “Ιανού” πριν 2 χρόνια, οδήγησαν σε νέες προσβολές από παθογόνα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με χημικά μέσα λόγω του ότι η συγκομιδή ξεκινούσε και θα έπρεπε να τηρηθούν οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η ποιοτική υποβάθμιση του καρπού θα φανεί με την παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο και οι δευτερογενείς προσβολές από παθογόνα, που καθιστούν ακατάλληλο για συγκομιδή σημαντικό τμήμα της παραγωγής, θα μειώσουν σημαντικά την πραγματική παραδοθείσα ποσότητα και συνεπώς το εισόδημά τους, σε μια χρονιά που το κόστος καλλιέργειας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το αναμενόμενο. Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τόνισαν την αναγκαιότητα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα για επιπρόσθετη ασφάλιση, που θα καλύπτει νέα ζημιογόνα αίτια και δευτερογενείς ζημιές.
Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των καλλιεργητών και κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, μεταφέροντας την αγωνία των πληγέντων παραγωγών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα κ. Δημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ενιπέας» κ. Θανάσης Καραΐσκος, ο πρόεδρος του Μεγάλου Ευίδριου, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού και ντοματοπαραγωγός κ. Νίκος Γούσιος, καθώς και ντοματοπαραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού.