Η εφαρμογή που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους ντόπιους οι οποίοι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν δωρεάν.
Couchsurfing, που στην κυριολεξία σημαίνει «περιπλανιέμαι σε καναπέδες», είναι μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται κυρίως στους νέους και διεκδικεί πλέον σημαντικό μερίδιο κρατήσεων στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πάνω από 15 εκατ. τουρίστες ήδη ταξιδεύουν σε χιλιάδες πόλεις στον κόσμο, και μάλιστα δωρεάν, αφού φιλοξενούνται σε σπίτια που απλά είναι «φιλόξενα» και δεν ζητούν κανένα απολύτως αντάλλαγμα.
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;
Η ιδέα ανήκει στον ταξιδιώτη Casey Fenton, ο οποίος ήθελε να επισκεφθεί την Ισλανδία αλλά το ταξίδι ήταν ασύμφορο. Έτσι, σκέφτηκε κατ’ αρχήν να φτιάξει έναν Ιστότοπο και στη συνέχεια μία εφαρμογή που να συνδέει τους ταξιδιώτες με τους ντόπιους οι οποίοι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν δωρεάν.
Πολύ σύντομα, η ιδέα του βρήκε υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και σήμερα χρησιμοποιείται από εκατ. ταξιδιώτες και 400.000 οικοδεσπότες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται και στην Ελλάδα.
Πώς όμως λειτουργεί το σύστημα φιλοξενίας;
Η διαμονή είναι ομολογουμένως το μεγαλύτερο κόστος για τους ταξιδιώτες. ‘Όμως μέσω του couchsurfing, οι Couchsurfers αξιοποιούν τη φιλοξενία φιλικών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ανοίγουν τα σπίτια τους στους ταξιδιώτες απλά και μόνο από καλοσύνη και από την επιθυμία να υποστηρίξουν τον τόπο τους.
Μπορεί ο τίτλος να είναι έξυπνος, όμως οι ταξιδιώτες δεν φιλοξενούνται πάντα στον καναπέ του σαλονιού, καθώς οι οικοδεσπότες συνήθως φροντίζουν να παρέχουν ιδιωτικό δωμάτιο το οποίο πολλές φορές διαθέτει και δικό του μπάνιο.
Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι ταξιδιώτες που κάνουν couchsurfing δεν πληρώνουν για να μείνουν σε κάποιο σπίτι, αλλά «ανταποδίδουν» τη φιλοξενία απλά με την ανθρώπινη επαφή, ίσως ένα κέρασμα αλλά και μία ενδεχόμενη φιλία. Κάποιοι οικοδεσπότες είναι οι ίδιοι πρώην ταξιδιώτες ή άνθρωποι που μετακόμισαν σε άλλη χώρα και απολαμβάνουν να κρατούν επαφή με τον ταξιδιωτικό κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι οικοδεσπότες είναι ντόπιοι που ενδιαφέρονται να συναντήσουν φίλους από άλλες χώρες και να εξασκήσουν τα αγγλικά τους.
‘Όμως, είναι ασφαλής μία διαμονή σε αγνώστους;
Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, όμως το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απομακρύνει κακούς οικοδεσπότες αλλά και κακούς επισκέπτες.
Αρχικά, ο ταξιδιώτης επιλέγει τον τύπο οικοδεσπότη με τον οποίο θέλει να μείνει (π.χ. άνδρας, γυναίκα, οικογένεια, κ.λπ.) και περιηγείται στο πιστοποιημένο προφίλ, ώστε να πάρει μία ιδέα από την παρουσίαση και από τις κριτικές που έγραψαν προηγούμενοι ταξιδιώτες. Έπειτα, συνομιλεί με τον οικοδεσπότη αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας, ώστε να λάβει τις επιθυμητές διευκρινίσεις.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στις συστάσεις ασφαλείας της πλατφόρμας, οι χρήστες δεν πρέπει να δίνουν τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση email τους σε ένα νέο άτομο μέχρι να το συναντήσουν. Όλες οι επικοινωνίες, πρέπει να γίνονται μόνο μέσω της πλατφόρμας, ενώ η επιβεβαίωση των ταξιδιών και η διατήρηση όλης της επικοινωνίας στο Couchsurfing βοηθά την ομάδα Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας να εντοπίσει προβλήματα και να αντιδράσει γρήγορα.
Σημειώνεται ότι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η χρήση της πλατφόρμας ήταν δωρεάν για όλους, οικοδεσπότες και ταξιδιώτες, όμως από τον Μάϊο του 2020, σε κάποιες χώρες υπάρχει μηνιαία συνδρομή ύψους περίπου 3 ευρώ ή ετήσια συνδρομή ύψους περίπου 15 ευρώ.
- Πηγή: travel.gr