Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από σήμερα Δευτέρα 19 μέχρι και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στις συναντήσεις του αναμένεται να ξεδιπλώσει τις θέσεις της για το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί και και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα απευθύνει ομιλία την Παρασκευή, 23/9 στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Eκατόν πενήντα ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μία συγκυρία που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα δώσουν το παρών 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο γεωστρατηγικός διχασμός που έχει προκαλέσει.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, ως εξής:
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου:
Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι (Ayman Safadi)
Τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αρμενίας Αραράτ Μιζρογιάν (Ararat Mizoyan)
Διμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου
Συνάντηση με ηγεσία του American Jewish Committee
Συνάντηση με τον Πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Τσάμπα Κόροσι (Csaba Korosi)
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Ρούι Αλμπέρτο ντε Φιγκερέδο Σοάρες (Rui Alberto de Figueiredo Soares)
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου
Ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry)
Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ριάντ αλ-Μαλίκι (Riyad Al-Maliki)
Συνάντηση με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ηλία Νταρκιασβίλ (Ilia Darchiashvili)
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Τσαντ Σερίφ Μαχαμάτ Ζένε (Cherif Mahamat Zene)
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta)
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρομπέρτο Αλβάρεζ Γκιλ (Roberto Alvarez Gil)
Συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith)
Συμμετοχή σε εκδήλωση υψηλού Επιπέδου «Πρόληψη διαρροής Δεξαμενοπλοίου Safer στην Ερυθρά Θάλασσα» που διοργανώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Βόπκε Χούκστρα. (Wopke Hoekstra)
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef Falah Al-Hajraf)
Συνάντηση με την ΥΠΕΞ του Παναμά Έρικα Μουίνες (Erika Mouynes)
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου (Nicu Popescu)
Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani)
Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Ρίτσαρντ Τζέιμς Ραντριαμαντράτο (Richard James Randriamandrato)
Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Μερτσούγκ (Mohamed Salem Ould Merzoug)
Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland)
Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Ινδίας δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar)
Συμμετοχή στην υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών
Συνάντηση με την υπουργό Επικρατείας Υπουργείου Εξωτερικών ΗΑΕ για Διεθνή Συνεργασία Ρεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy)
Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ ‘Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken)
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου:
Συνάντηση με την ΥΠΕΞ Τανζανίας Λιμπεράτα Μουλαμούλα (Liberata Mulamula)
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο (Enrique Manalo)
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Παλάου Γκουστάβ Αϊτάρο (Gustav Aitaro)
Γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη
Στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων, εκτός από θέματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, θα συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.
Αναμένεται να υπογραφούν και σειρά διμερών συμφωνιών, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
ΟΗΕ: Ξεκινά η Γενική Συνέλευση του οργανισμού
Την ώρα που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων περίπου 150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τις χώρες να παραμένουν βαθιά διχασμένες αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο, πλήττεται από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος, καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες», κατήγγειλε λίγες μέρες νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Όμως οι γεωστρατηγικοί διχασμοί «που δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλοι τουλάχιστον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (…) παραλύουν την παγκόσμια αντίδραση μπροστά σε αυτές τις δραματικές προκλήσεις», πρόσθεσε, ζητώντας από τις χώρες «να ενωθούν» για να βρουν λύσεις.
Ωστόσο λίγες είναι η ελπίδες για ενότητα, όπως απέδειξαν οι συζητήσεις για την εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εξαιτίας της πανδημίας covid-19 το 2020 και το 2021 κάποιες ομιλίες των ηγετών στη Γενική Συνέλευση έγιναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Φέτος ισχύουν και πάλι οι συνηθισμένοι κανόνες: για να έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι παρόντες. Ωστόσο έπειτα από ειδική ψηφοφορία επετράπη στον Ζελένσκι να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Η Ρωσία αμέσως κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση ενός διαδικαστικού θέματος».
Αν και θα ήταν «ο σταρ» της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση που ταξίδευε στη Νέα Υόρκη, ακόμη και μέσω βίντεο η ομιλία του Ζελένσκι «θα τραβήξει χίλιες φορές περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι οι περισσότερες ομιλίες άλλων ηγετών που θα είναι παρόντες», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν αναλυτής του International Crisis Group.
Ο ίδιος όμως προειδοποίησε ότι «πολλοί μη Δυτικοί πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Δύση ότι επικεντρώνεται στην Ουκρανία».
«Χώρες ανησυχούν ότι την ώρα που επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στις άλλες κρίσεις στον πλανήτη. Αυτό δεν συμβαίνει», διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.
«Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει»
«Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην επισιτιστική κρίση, ένα θέμα που θα απασχολήσει πολλές εκδηλώσεις.
Οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν μαζί με την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση μια διάσκεψη για τη διατροφική ασφάλεια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρξει και μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της covid-19, όπως και μια διάσκεψη για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
Εξάλλου οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ευθύνονται λιγότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά συχνά είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεών της, έχουν κουραστεί που η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συχνά βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο πρεσβευτής της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Ουάλτον Ουέμπσον, πρόεδρος της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), ο οποίος ελπίζει σε «δεσμεύσεις» χρηματοδότησης.
Δύο μήνες πριν τη διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Γκουτέρες δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία της ανάληψης άμεσης δράσης στην ομιλία του για το άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη και στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών στρογγυλών τραπεζιών για «ειλικρινείς συνομιλίες» με κάποιους ηγέτες.
Πριν την έναρξη των ομιλιών των ηγετών την Τρίτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα σύνοδος για την εκπαίδευση, αλλά με την παρουσία λιγότερων ηγετών, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.
Αν και τη φετινή χρονιά επιστρέφουν στη Γενική Συνέλευση οι ηγέτες των περισσότερων χωρών του πλανήτη – με σημαντικές απουσίες αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ—παραμένουν σε ισχύ κάποιοι υγειονομικοί περιορισμοί: οι αντιπροσωπείες μείωσαν το μέγεθός τους, ενώ δόθηκε άδεια σε λιγότερα μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν το γεγονός. Παράλληλα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πηγή: ertnews.gr