Το διαστημόπλοιο InSight της NASA κατέγραψε τον ήχο της πρόσκρουσης μετεωριτών στην επιφάνεια του Άρη.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Geoscience», μια διεθνής ομάδα ερευνητών περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα που είναι αφενός πρωτοφανή στην εξωγήινη πλανητική επιστήμη και αφετέρου αποτελούν σπάνια παρατήρηση ακόμη και στη Γη, όπου ελάχιστες συγκρούσεις μετεωριτών έχουν καταγραφεί με τον τρόπο που το έκανε το InSight στον Άρη.
«Ενώ τα σεισμικά και ακουστικά κύματα από μετεωρίτες που εκρήγνυνται όταν εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές, γράφουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους, η πρόσκρουση υπερυψηλής ταχύτητας στο έδαφος έχει καταγραφεί μόνο μία φορά».
Τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη σύσταση και τη δομή του αρειανού φλοιού, καθώς και να παρέχουν πληροφορίες για το πώς οι μετεωρίτες διαμορφώνουν άμεσα την επιφάνεια του Άρη.
«Οι προσκρούσεις μετεωροειδών διαμορφώνουν τις πλανητικές επιφάνειες και τροφοδοτούν τις ατμόσφαιρές τους με εξωγενή πτητικά συστατικά», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Τα μηχανικά κύματα που παράγονται από τις προσκρούσεις μας βοηθούν να συμπεράνουμε τη δομή της ατμόσφαιρας και του εσωτερικού του πλανήτη και να διερευνήσουμε τις τρέχουσες διεργασίες των πλανητικών συγκρούσεων», προσθέτουν.
Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της NASA έφτασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018 με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό, τη σύνθεση και την τεκτονική δραστηριότητα του Κόκκινου Πλανήτη. Το InSight έχει ήδη καταγράψει τον ισχυρότερο σεισμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο πλανήτη.
Η νέα μελέτη βασίζεται σε καταγραφές που έκανε το Insight το 2021, όταν τέσσερις διαφορετικοί μετεωρίτες εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του Άρη με μεγάλη ταχύτητα πριν από την πρόσκρουσή τους στο έδαφος. Αυτού του είδους οι μετεωρίτες δημιουργούν κρουστικά κύματα στην ατμόσφαιρα τα οποία προσκρούουν στο έδαφος και στη συνέχεια προκαλούν σεισμικά κύματα.
Μετρώντας τους χρόνους άφιξης των διαφορετικών ομάδων κρουστικών κυμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την απόσταση και την πιθανή θέση τους. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να εντοπίσουν τους κρατήρες πρόσκρουσης τριών από τους τέσσερις μετεωρίτες χρησιμοποιώντας εικόνες από το Mars Reconnaissance Orbiter, έναν δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2006.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σεισμολογία μπορεί να είναι τόσο ένα εργαλείο για τη μελέτη του εσωτερικού των πλανητών όσο και για τη μελέτη των προσκρούσεων μετεωριτών σε άλλους πλανήτες, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, σημειώνοντας ότι τα σεισμικά κύματα από τέτοιες προσκρούσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μάθουμε περισσότερα για τη δομή του εσωτερικού του Άρη.
- Πηγή: ertnews.gr