«Δυστυχώς, η νόσος Alzheimer έχει εξελιχθεί σε μια μάστιγα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν από αυτήν την ασθένεια, με τις σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οικείους τους. Για τον λόγο αυτό είναι καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου, όσο και για την διαχείρισή της, που είναι εξαιρετικά επίπονη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Νομού Λάρισας (ΕΕΝΑΛ) κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή με αφορμή τον 4ο περίπατο μνήμης «Μνημοσύνη», που διοργανώθηκε για την παγκόσμια ημέρα νόσου Alzheimer με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αποδοχή της άνοιας και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι κατόπιν ενημέρωσής σας και συνεργασίας με την αρμόδια υφυπουργό για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ζωή Ράπτη, έχουμε τη δυνατότητα στην Λάρισα, εκτός από το Κέντρο Ημέρας για Άνοια-Alzheimer, που λειτουργεί, κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, εδώ και δύο χρόνια, να αναμένουμε την ίδρυση Οικοτροφείου για ασθενείς με Alzheimer, καθώς και την προκήρυξη Κινητής Μονάδας.
Αναμφίβολα, το Οικοτροφείο θα δώσει λύση στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις ασθενών, που είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της επίπονης κατ’ οίκον νοσηλείας.
Αλλά και η Κινητή Μονάδα θα προσφέρει σημαντικό έργο με την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση στους ασθενείς, που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού ή υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης.
Ευελπιστώ -όπως ανέφερα και στην κ. Ράπτη- ότι με δεδομένα τα πληθυσμιακά μεγέθη του νομού Λάρισας θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερης δομής Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer και άνοια.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον νομό μας συνιστά αναμφίβολη πρόοδο για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος, που αφορά όλους μας, γιατί όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στη θέση του ασθενούς ή του συγγενή ενός νοσούντα από Alzheimer».