Πλήθος κόσμου και επισήμων στην Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα. Oι σημερινές εκδηλώσεις.

Ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Ελασσόνα η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» παρουσία πλήθους κόσμου και προσκεκλημένων, μεταξύ τον οποίον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της γιορτής και μίλησε για τη φέτα και τα ΠΟΠ προϊόντα.

Χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας υποδέχτηκε τους επισκέπτες της έκθεσης και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

Χαιρετισμό απεύθυνε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ενώ θα υπάρχει πλούσιο γαστρονομικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες τις μέρες.

 

Συγκεκριμένα ξεκίνησε σήμερα  το συνέδριο στην «Αίθουσα Φαρμάκη»  με καταξιωμένους ομιλητές στις εξής ενότητες:

·       Ενημερώσου, ανάπτυξε την επιχείρηση σου

·       Νέα ΚΑΠ 2023-2027 – Τα σχέδια βελτίωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής κτηνοτροφίας

·       Η διασφάλιση και ο έλεγχος των Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντων

·       Η ανάπτυξη συνεργασιών στην παραγωγή και εξαγωγή της φέτας

Στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας θα υπάρχει ένα ξεχωριστό ταξίδι σ’ έναν από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς, την υψηλή ποιότητα γεύσης από τον σεφ Νικόλα Σακελλαρίου και τον Σύλλογο Γυναικών Τσαριτσάνης, ενώ το βράδυ στην Πλατεία Λαού θα υπάρχουν εκδηλώσεις χορού και η συναυλία με  την εντυπωσιακή παρουσία της Κατερίνας Στικούδη.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Γιορτής «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022»  για σήμερα Κυριακή  25 Σεπτεμβρίου

Σεμινάριο: Τα σωστά βήματα για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα

10.00 – 12.00

Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

Γιώργος Παπαστεργιόπουλος

Δ/ντης Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων ENTERPRISE GREECE

• Δημιουργία – κατοχύρωση εμπορικών σημάτων.

• Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος (από πλευράς της marketing διάστασής του) δηλ. design, συσκευασία (περιέκτης, ετικέτα), πιστοποιήσεις.

• Σήμανση προϊόντων – barcode κ.λ.π.

• Δημιουργία επικοινωνιακών εργαλείων.

• Επιλογή ξένων αγορών και προσαρμογή των προϊόντων σε αυτές.

• Μεθοδολογία εξεύρεσης πελατών στις αγορές – στόχους.

• Δράσεις που απαιτούνται για την εξεύρεση πελατών.

• Αναφορά σε Διεθνείς Εκθέσεις (τρόπος επιλογής της κατάλληλης Έκθεσης και βήματα οργάνωσης).

• Αναφορά σε Β2Β συναντήσεις και τρόπος σωστής προετοιμασίας τους.

• Τρόπος συζήτησης με τους υποψήφιους πελάτες, θέματα κατάρτισης εμπορικών συμφωνιών.

• Τι περιλαμβάνει μια εμπορική συμφωνία.

• Τρόποι παράδοσης – χρήση Διεθνών εμπορικών όρων.

• Τρόποι πληρωμής – συνεργασία με τράπεζες.

• Ασφαλίσεις φορτίων – πελατών.

• Κοστολόγηση εξαγόμενου προϊόντος, θέματα Φ.Π.Α. εξαγωγών.

• Συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγών κ.λ.π.

• Ιδιαιτερότητες – ειδικό καθεστώς εξαγωγών σε τρίτες χώρες σχετικά με έλεγχο και πιστοποίηση φορτίων (έκδοση ειδικών πιστοποιητικών κ.λ.π.)

• Χρήση κατάλληλων βάσεων δεδομένων για άντληση χρήσιμων στοιχείων. Αξιοποίηση των εμπορικών μας ακολούθων.

________________________________________

Η κουζίνα του Πόντου

11.00 – 14.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Οι ΣΕΦ Βασίλης Παναγούλης, Χρήστος Τασιόπουλος και ο Σύλλογος Ποντίων Ελασσόνας μας ταξιδεύουν, και μας ενώνουν με πειραματισμούς, επιρροές, τεχνοτροπίες. Όλα είναι μέρος ενός γευστικού διαλόγου, σ’ ένα περιβάλλον όπου τον πρώτο λόγο έχει η Ποντιακή κουζίνα. Έχοντας σε πολλές συνταγές ως βασικά συστατικά γαλακτοκομικά προϊόντα τα ποντιακά μενού είναι φημισμένα εκπροσωπώντας έναν ολόκληρο πολιτισμό. Παράλληλα η διατροφολόγος κα Γεωργία Κατσογριδάκη θα αναλύσει τη διατροφική αξία της φέτας

Οι ΣΕΦ και ο Σύλλογος Ποντίων Ελασσόνας θα δημιουργήσουν ποντιακές λιχουδιές και θα είναι διαθέσιμες για δοκιμή από το κοινό.

________________________________________

Η Τέχνη συναντά την Γαστρονομία – Εικαστικό Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους ζωγράφους

17.00 – 19.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Από τους ζωγράφους της λίθινης εποχής οι οποίοι εκτός από την απεικόνιση τροφής, χρησιμοποίησαν χυμούς λαχανικών και ζωικά λίπη και στα χρώματα και οι Αιγύπτιοι που σκάλιζαν εικόνες από τις γεωργικές καλλιέργειες και ψωμιά σε ιερογλυφικούς δίσκους και στήλες, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, ως την Αναγέννηση και τις μέρες μας η τροφή είναι ένα προσφιλές θέμα για την Τέχνη. Σαν η απεικόνιση της τροφής να αποτελεί ευχετική ή μεταφυσική πράξη.

Το Εργαστήριο ζωγραφικής της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας με την υπεύθυνη εικαστικό Εβίνα Βασδέκη, συμμετέχει στην Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία 2022″, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους ζωγράφους να ζωγραφίσουν ένα από τα πιο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή του ανθρώπου, την τροφή.

________________________________________

Παράδοση και χορός

19.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Η δημοτική κομπανία με τους Κώστα Δεδούση στο κλαρίνο, Αντώνη Βλαχογιώργο στο βιολί, Βασίλη Σαραντινό στα κρουστά και Κώστα Παπαδημητρίου στο λαούτο, προσφέρουν ένα χορταστικό δημοτικό γλέντι στην Κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Χορευτές και χορεύτριες από συλλόγους του Δήμου Ελασσόνας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο της Ελασσόνας και στον εκθεσιακό χώρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια λαχταριστή γεύση από την ελληνική παράδοση

• Σύλλογος γυναικών Κοκκινοπηλού Επαρχία Ελασσόνας

• Κοπατσαραίοι Ελασσόνας

• Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού

________________________________________

Συναυλία

21:00 – 23.30

Πλατεία Αμπελοκήπων – Συνοικία Βαρόσι

Ο Τριαντάφυλλος, γνωστός και ως Ντάφυ του SURVIVOR, σπάει τα ρολόγια, στην τελετή λήξης της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022»

Δείτε και αυτά