Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της 52ης γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Ο υπουργός στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ισχυρή πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ότι ότι η χώωρα μας φέτος αναμένεται να επιτύχει ρεκόρ επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα κι συνεχίζει να αναλαμβάνει δράσεις και αλλάζει κάθε μέρα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «μόνο αν μεγαλώνει η πίτα της οικονομία θα κερδίζουν και οι ΜμΕ» και ότι «το φιλοεπενδυτικό πνεύμα χρειάζεται συνεργασία με την αγορά», ενώ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρει το ΑΠΕ.
Προγραμματισμός δράσης η ΓΣΕΒΕΕ
Στην διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της ΓΣΕΒΕΕ ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς παρουσίασε τον Προγραμματισμό Δράσης της ΓΣΕΒΕΕ 2022-2023.
Στην παρουσίαση του ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε δυο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τις προτάσεις εκείνες που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικού χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και τέλος προτείνεται να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ αναγκαίο κρίνεται η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (άμεσα και έμμεσα). Δηλαδή προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λειτουργικού λογαριασμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η πλήρης και χωρίς προυποθέσεις κατάργηση τέλους επιτηδεύματος! η επαναφορά του αφορολόγητου οριου για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.
Στις προτάσεις που αναφέρονται στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός μέτρου στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (κεφάλαια κίνησης), η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου αλλά ως Τράπεζας στην οποία το αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορούσε να κατατεθεί έναντι μη μεταβιβάσιμων μετοχών, περιορισμός της ολιγοπώλησης της αγοράς και θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού συντελεστή για τα υπερ κέρδη.
Για το ενεργειακό κόστος προτείνεται ο περιορισμός των αυξήσεων κόστους όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, ρυθμιστικές πολιτικές που εστιάζουν στις δυσμορφίες των αγορών ενέργειας και στην ;aρση τους αλλά και κάλεσμα στην Δημοσία Επιχείρηση ηλεκτρισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρ;olο στη διαμόρφωση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών.
Δήλωση Γ. Καββαθά
«Προτεραιότητας της ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο διάστημα θα είναι η βελτίωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία περιορίζοντας ή και καταργώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που εδώ και χρόνια τις έχουν καταδικάσει να διαδραματίζουν έναν περιθωριακό ρόλο σε μια οικονομία που επικρατούν τα ολιγοπώλια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθάς.
Βραβεύσεις
Παράλληλα στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκε συζήτηση απο το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με θέμα ο «Μικρή επιχείρηση: Το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της οικονομίας» στην οποία εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, ο βουλευτής Χαλκιδικής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, υπεύθυνος τμήματος ΕΒΕ Θανάσης Τζίμας, και ο Κώστας Ντάσκας, συντονιστή της Κ.Ε. ΜέΡΑ 25.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης καίριων προβλημάτων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την επιβίωση τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε συνδικαλιστικά στελέχη για την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και σε εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για την ανάδειξη των θεμάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του έργου της συνομοσπονδίας. Βραβεύθηκαν οι δημοσιογράφοι : Εύη Παπαδοσηφάκη από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Δήμητρα Μανιφάβα από την εφημερίδα Καθημερινή και το οικονομικό site Moneyreview.gr και Φάνης Ζώης από την οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική.
- Πηγή: moneyreview.gr