Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2022 / EuropaNostraAwards, της κορυφαίας διάκρισης της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, τιμήθηκαν σε μια τελετή υψηλού κύρους που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας, παρουσία των: MariyaGabriel, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, MartinBaxa, Υπουργού Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για τον Πολιτισμό, και HermannParzinger, Εκτελεστικού Προέδρου της EuropaNostra.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 600 επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές, λάτρεις και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη, καθώς και μια μεγάλη ομάδα νέων. Η τελετή απονομής ήταν η κεντρική εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη διάρκεια της τελετής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια τους πέντε νικητές των GrandPrix. Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τον νικητή του Βραβείου Κοινού / PublicChoiceAward. Οι νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ των 30 φετινών νικητήριων επιτευγμάτων από 18 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι νικητές των GrandPrix 2022 είναι:
Κώστας Καρράς †, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ(μετά θάνατον)
Grand Prix για Διεθνείς Σχέσεις
Για περισσότερο από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε για την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να δημιουργήσει ένα πιο αειφόρο, συμπεριληπτικό και όμορφο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Υπήρξε ένα οραματικός οικολόγος, ένας εξέχων ιστορικός και ένας αληθινός Ευρωπαίος ηγέτης που ένωσε και ενέπνευσε ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς.
SILKNOW, ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ
Grand Prix για Καινοτομία
Το έργο Horizon 2020 παρήγαγε ένα περιεκτικό έξυπνο σύστημα που υπερβαίνει τις υφιστάμενες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησής μας της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς γύρω από τις τέχνες του μεταξιού.
Συμφωνία, ΙΣΠΑΝΙΑ
Grand Prix για Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Με μια εμβυθιστική οπτικοακουστική εμπειρία, η «Συμφωνία»/Symphony επιτυγχάνει μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση των νέων γενεών ώστε να εκτιμήσουν περισσότερο την κληρονομιά της κλασικής μουσικής.
Οι ποταμοί της Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Grand Prix για Κοινωνική Συνοχή και Ευεξία
Δια μέσου αναδυόμενων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αυτή η πρωτοβουλία μετέτρεψε τις τεχνητές κοίτες των ποταμών της Σόφια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους – για πρώτη φορά μέσα σε 80 χρόνια. Αυξάνοντας την προβολή ποταμών της Σόφια, η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε στη δημιουργία ενός κοινωνικά συνεκτικού περιβάλλοντος στην πόλη.
Va’ Sentiero, ΙΤΑΛΙΑ
Grand Prix για Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή
Μία τριετής εξόρμηση, που διαμορφώθηκε σαν ένα κίνημα βάσης, από μία ομάδα νέων ένθερμων υποστηρικτών οι οποίοι περπάτησαν και κατέγραψαν τεκμηρίωσαν τα 8.000 χλμ. του μονοπατιού Sentiero της Ιταλίας, της μακρύτερης πεζοπορικής διαδρομής του κόσμου, με 3.000 συμμετέχοντες από 10 χώρες και την ανάμειξη πολλών τοπικών κοινοτήτων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ισχυρό παράδειγμα ενθάρρυνσης μιας σταδιακής, βιώσιμης ενασχόλησης με την φυσική κληρονομιά και τα τοπία.
Οι νικητές των Grand Prix επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra μετά από σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα λάβουν χρηματικό βραβείο €10.000 ο καθένας.
Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka Day / World Vyshyvanka Day, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, μια ετήσια γιορτή που εορτάζεται παγκοσμίως και συμβάλλει στην διάσωση της τέχνης του εμβληματικού κεντητού ουκρανικού υποκαμίσου (vyshyvanka) που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η εντυπωσιακή πρωτοβουλία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, με τη συμμετοχή περίπου 11.000 πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη. Φέτος, για πρώτη φορά, ο νικητής του Βραβείου Κοινού θα λάβει χρηματικό βραβείο €10.000.
Η Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Το βραβείο της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά τιμά άτομα και κοινότητες για την εξαιρετική δέσμευσή τους να διατηρήσουν την πλούσια ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Χάρη στην άοκνη δουλειά τους οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν ακόμα να την απολαμβάνουν και να εμπνέονται από αυτήν. Όλοι οι νικητές των βραβείων εκφράζουν την αριστεία και είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί τους τα θερμά μου συγχαρητήρια.»
Στο συγχαρητήριο μήνυμά της, η Cecilia Bartoli, νέα Πρόεδρος της Europa Nostra, τόνισε: «Καθένας από τους νικητές του φετινού Βραβείου μας φέρνει ελπίδα και έμπνευση καθώς ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Τα επιτεύγματά τους είναι δημιουργικά, καινοτόμα και πραγματικά υποδειγματικά. Oι νικητές αυτοί είναι οι πιο πειστικοί πρεσβευτές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης, αναζωογόνησης και ενίσχυσης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης».
Ο Καθ. Δρ. Hermann Parzinger, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, ανέφερε: «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, κι ενώ συγχαίρουμε όλους τους φετινούς νικητές, θα θέλαμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας και στους πολλούς επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεχίζουν να εργάζονται εκεί παρά την εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που δύο από τους φετινούς νικητές προέρχονται από την Ουκρανία: η εξαιρετική αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο και η αξιοσημείωτη πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka, η οποία κέρδισε επίσης το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού».
Ο Martin Baxa, Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαθαίνω ότι η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ημέρας Vyshyvanka κέρδισε το Βραβείο Κοινού. Το Vyshyvanka, το εμβληματικό κεντημένο πουκάμισο από την Ουκρανία, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κληρονομιάς του ουκρανικού λαού. Μου δίνει μεγάλη χαρά να βλέπω την Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka να εκπροσωπείται στην Τσεχία. Η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη είναι κοινή μας ευθύνη, πάνω στην οποία εργαζόμαστε συνεχώς. Η υποστήριξη της προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία αντικατοπτρίζεται έντονα στο φετινό πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και πιστεύω ότι μαζί, μπορούμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά, βοηθώντας την ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς εμπλουτίσθηκε με την εξαιρετική Prague Conservatory Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Chuhei Iwasaki. Οικοδέσποινα της τελετής ήταν η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενική Γραμματέας της Europa Nostra.
Η Πρόσκληση Υποβολής Υποψηφιοτήτων για τα EuropeanHeritageAwards / EuropaNostraAwards 2023 θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου www.europeanheritageawards.eu μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022.