Στο πλαίσιο του προγράμματος Regale Erasmus+ ομάδα εκπροσώπων πόλεων και φορέων επισκέφθηκε την Λάρισα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 με σκοπό την ενημέρωση και ξενάγηση σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης αλλά και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την προώθηση της δια βίου μάθησης και την δημιουργία τοπικών και περιφερειακών δικτύων εκπαίδευσης ενηλίκων.
Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων της ομάδας στις πόλεις Lucca (Ιταλία) και Bergen (Νορβηγία) και συμμετείχαν εκπρόσωποι πόλεων και φορέων από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλεια, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Την ομάδα Regale υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο κος Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης ο οποίος τους ενημέρωσε για τη φιλοσοφία και τις δράσεις της “Λάρισα-Πόλη που Μαθαίνει” και του Πανεπιστημίου των Πολιτών.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Μύλο του Παππά όπου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Παναγιώτης Σάπκας παρουσίασε την πλούσια δράση του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας κα Σταυρούλα Μπαξεβάνου καθώς και οι οι δράσεις του Κέντρου Κοινότητας Ρομά από την Υπεύθυνη του Κέντρου κα Εύη Μπουκώρου. Η ομάδα Regale ξεναγήθηκε στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων απο την κα Κωνσταντίνα Κόντσα, υπεύθυνη του μουσείου, και στο θέατρο ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ απο την κα Φωτεινή Καλούδη, υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου. Regional Capacity for Adult learning and Education
Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο από την κα Κατερίνα Ζάχου, στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Εργαστήρι Ζωής του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας όπου την ομάδα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου κος Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας ενώ οι κ.κ. Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη και Γεωργία Ζαβράκα, Ψυχολόγος παρουσίασαν το έργο του Κέντρου και ξενάγησαν τους επισκέπτες στους χώρους του Εργαστηρίου Ζωής.
Το πρόγραμμα RegALE στοχεύει να αυξήσει τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των περιφερειακών/τοπικών οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων (ΑΕ) με τη δημιουργία ή την ενίσχυση δικτύων μεταξύ τους και με τις περιφερειακές/τοπικές αρχές. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του έργου θα είναι η αύξηση της ικανότητας των εταίρων (και των ομάδων-στόχων/μελών τους) να ανταποκριθούν στις προκλήσεις τους, να δημιουργήσουν δομές συνεργασίας και να προωθήσουν μια κουλτούρα εκπαίδευσης ενηλίκων. Στο πρόγραμμα Regale Erasmus+ ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει ως Associated Partner.