Υποκλοπές: Τον Νοέμβριο στην Αθήνα η PEGA – Ζητά να δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Λαβράνο και Μπίτζιο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η λίστα των ονομάτων που καλούνται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών στην αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση των παρακολουθήσεων (PEGA).

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου αναμένεται στη χώρα μας η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την διερεύνηση των παρακολουθήσεων (PEGA) μία εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιάφερον ειδικά μετά το άρον άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής και χωρίς να έχουν κληθεί ουσιώδεις μάρτυρες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή PEGA ζητά να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο, με την απόφαση να εγκρίνεται ομόφωνα από το προεδρείο. Ενώπιον της Επιτροπής αναμένεται να βρεθεί και ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έπεσε θύμα του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη έκανε γνωστή μέσω του Twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάνοντας λόγο για «καλά νέα» και αναφέροντας πως «η Επιτροπή του ΕΚ PEGA, έρχεται στην Ελλάδα για τις υποκλοπές στις 3-4/11. Ζητά να δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Σπίρτζη, Λαβράνο, Μπίτζιο. Όσους δηλαδή η ΝΔ αρνήθηκε να κληθούν στην εξεταστική της Βουλής! Μόλις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του ΕΚ».

Την ίδια στιγμή η «PEGA» έστειλε επιστολή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προς την διευθύντρια της Europol, ζητώντας την έναρξη ερευνών για τη χρήση παράνομων λογισμικών.

«Από τον Ιούλιο του 2021, υπήρξε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την παράνομη χρήση λογισμικών spyware κατά πολιτών. Στους στόχους περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ΜΚΟ και δημόσιοι υπάλληλοι, σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει στην επιστολή της στη Europol η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA.

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η αδικαιολόγητη χρήση spyware θέτει σε κίνδυνο τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εντός της ΕΕ», προσθέτει, ενώ εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της σχετικά «με την ικανότητα και την προθυμία των εθνικών αρχών να διερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά».

Δείτε και αυτά