ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:Οι ένοικοι της Μικρασίας να ανατρέξουν στην ιστορία της

• Τριετείς εκδηλώσεις για την τριετία που σημάδεψε τον Προσφυγικό Ελληνισμό

«Δυστυχώς, ενώ εκπνέει η επετειακή χρονιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή υπάρχουν Περιφέρειες και Δήμοι που δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να τιμήσουν αυτή την τραγική επέτειο. Θα έλεγα, λοιπόν, καθώς τα χρόνια που σημάδεψαν τον Προσφυγικό Ελληνισμό είναι μια τριετία στο ταραγμένο εκείνο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, το 1922, που είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923, που είναι η υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και το 1924, που ολοκληρώνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών -η πρώτη στην παγκόσμια ιστορία, που επιβλήθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης- ομοίως να υπάρχει μία τριετία εκδηλώσεων, η φετινή χρονιά, το 2022, το 2023 και το 2024, όπου θα μπορούμε ως ελληνική πολιτεία να συνεχίσουμε ανάλογες δράσεις, εστιάζοντας όχι μόνο στην καταστροφή, αλλά και στο έπος της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, που ήταν, πραγματικά, μια εποποιία, γιατί συνέβαλαν καθοριστικά, με το δημιουργικό τους πνεύμα, στην αναζωογόνηση της Ελλάδος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με αφορμή την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Φάνη Ισακίδη και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων  για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Στα βήματα του Πατριάρχη στην αγιοτόκο Καππαδοκία

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σάββα Αναστασιάδη είπε ότι «ζήτησα τον λόγο για να καλωσορίσω πρωτίστως την ηγεσία της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, διότι μαζί τους πορευόμαστε αρκετά χρόνια. Εξάλλου, πρωτοστατούν στη διοργάνωση των προσκυνηματικών επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αγιοτόκο γη της Καππαδοκίας, τα τελευταία χρόνια. Στα βήματα του Πατριάρχη πορευόμαστε μαζί, ακολουθώντας αυτές τις ειρηνικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Θα ήθελα και από αυτό το βήμα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για το έργο που επιτελούν και με τα πανελλήνια ανταμώματα, τα γνωστά “γαβουστήματα”, που είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη του μοναδικού πολιτισμού των Μικρασιατών, των Καππαδοκών και τη δυνατότητα και στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν αυτόν τον πολιτισμό που, δυστυχώς, δεν μεταλαμπαδεύεται πια από γενιά σε γενιά στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Οι επισκέψεις αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί λειτουργούν λυτρωτικά στους πρόσφυγες δεύτερης γενιάς που είχαν ακούσματα, αλλά και σε κάποιους πρώτης γενιάς τα προηγούμενα χρόνια που είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν στη γενέθλια γη, γιατί ακούγονται μετά από πολλές δεκαετίες, έναν αιώνα πια, η ελληνική λαλιά και οι ψαλμωδίες στις εκκλησίες που άφησαν οι παππούδες μας πίσω.

Έχει μια ιδιαίτερη σημασία και για το σήμερα και για τους σημερινούς ενοίκους αυτών των εδαφών, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να προβληματιστούν για την ιστορία του τόπου τους, γιατί μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν διδάσκονται την τρισχιλόχρονη παρουσία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Δεν διδάσκονται ότι οι Ρωμιοί, οι Έλληνες, οι χριστιανοί διέγραψαν έναν σημαντικότατο πολιτισμό στα χώματα αυτά της Μικράς Ασίας. Άρα τους δίνεται μια αφορμή να ανατρέξουν στην ιστορία του τόπου τους και ίσως συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα μνημεία αυτά, που δεν είναι μόνο χριστιανικά, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού και ως τέτοια οφείλουν να τα σέβονται και σήμερα».

 

Όχι άλλες χαμένες πατρίδες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «οι εκδηλώσεις αυτές έχουν μια ιδιαίτερη αξία, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διότι στέλνουν ένα μήνυμα, ότι, πρώτον, δεν λησμονούμε τις αξέχαστες πατρίδες της Ανατολής, τον πολιτισμό τον μοναδικό που δημιούργησαν οι παππούδες μας σε εκείνα τα χώματα και στέλνουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλες χαμένες πατρίδες».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/j3r-e4KD484

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββα Αναστασιάδη, τον πρόεδρο Φάνη Ισακίδη και μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΣ.

Δείτε και αυτά