Mε ένα «δώρο» ονομαστικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ είναι πιθανό να ανταμειφθεί η Ελλάδα εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της ερχόμενης εβδομάδας, η πρώτη της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας, που συνδέεται, όμως, με τα 22 προαπαιτούμενα – υπόλοιπα της ενισχυμένης εποπτείας.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, εφόσον η έκθεση των θεσμών είναι θετική, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο την τελευταία δόση των περίπου 650 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPS και ANFAS), αλλά και την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο πληρώνεται σταδιακά και αντιστοιχεί συνολικά σε 5,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ, σε παρούσα αξία αντιστοιχεί σε 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που εφαρμόζεται μετά την έξοδο από το μνημόνιο το 2018, η Ελλάδα απαλλασσόταν από την καταβολή αυτού του επιτοκιακού περιθωρίου, μαζί με την επιστροφή των SMPS και ANFAS. Ετσι, η κάθε «δόση» ελάφρυνσης έφθανε τα περίπου 760 εκατ. ευρώ κάθε φορά.
Την τελευταία τέτοια δόση θα την πάρει η Ελλάδα, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όμως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαγραφεί και το υπόλοιπο των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου, που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ. Αυτό θα συνιστά έτσι μια σημαντική ελάφρυνση χρέους. Το αίτημα έχει τεθεί και εξετάζεται θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το επιτοκιακό αυτό περιθώριο του 2% επεβλήθη σε δάνειο 11 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα 31 δισ. ευρώ του PSI, σβήνοντας έτσι χρέος 20 δισ. ευρώ. Οπότε το 2% επιβάρυνε κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.
Η αξιολόγηση, ωστόσο, που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πραγματοποιείται σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη Τρίτη έχει μεγάλες απαιτήσεις. Εκτός από την κατάθεση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού, συμβατού με το Σύμφωνο Σταθερότητας, απαίτηση την οποία πιθανότατα καλύπτει το προσχέδιο της περασμένης Δευτέρας, τα 22 προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:
– Πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και ουσιαστική μείωση των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
– Λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ.
– Συλλογή του απομένοντος 30% του clawback του 2021 και του 35% τουλάχιστον του clawback του 2022.
– Ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
– Εναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου με επενδυτές για τον φορέα του Δημοσίου που θα αναλάβει το sale and lease back ακινήτων, βάσει του νέου πτωχευτικού πλαισίου.
– Πρόοδος στην πληρωμή εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια που κατέπεσαν.
– Δραστική μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
– Στη Δικαιοσύνη να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
– Στο Κτηματολόγιο να αναρτηθεί το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και να επικυρωθεί το 95% των δασικών χαρτών.
– Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, όπως ΔΕΠΑ, Εγνατία Οδός, Γούρνες, Αττική Οδός, Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, Υπόγεια Αποθήκευση Αερίου Νότιας Καβάλας και Λιμάνι Ηρακλείου.
– Πρόοδος στη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο.
– Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
- Πηγή: moneyreview.gr