Σύμφωνα με την “Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό”, Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος και Κως κατέγραψαν άνοδο στην κίνηση 14% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019, με 850.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, μέσω 6.000 πτήσεων περίπου. Από αυτές, οι μισές είχαν προορισμό τη Ρόδο (περί τις 410.000) και 205.000 την Κω, ενώ στην Σαντορίνη προσγειώθηκαν 130.000 επιβάτες και στη Μύκονο 86.500.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, περισσότερες από 31.000 πτήσεις που μετέφεραν 4,8 εκατομμύρια επιβάτες είναι ο απολογισμός της συνολικής τουριστικής περιόδου μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα για τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Καρπάθου.
Αν σε αυτά τα νούμερα προστεθούν και επιβάτες από το εξωτερικό που φθάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας “Ελ. Βενιζέλος”, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΙΑ που υπάρχουν διαθέσιμα για το διάστημα μέχρι 31 Αυγούστου, οι διεθνείς επισκέπτες έσπασαν το φράγμα των 5,4 εκ., ενώ υπολείπεται ένας τουλάχιστον ακόμα μήνας πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται επίσης ότι στα 5,4 εκ. επισκεπτών δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού δικτύου με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Οι μεγαλύτερες αγορές
Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές- “δεξαμενές” για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ειδικότερα, Βρετανοί και Γερμανοί αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές για τη Ρόδο με ποσοστό 23% και 20% αντίστοιχα και οι ίδιες αλλά με την αντίστροφη σειρά για την Κω (Γερμανοί 31% και Βρετανοί 25%).
Αντίστοιχα για τις Κυκλάδες, Βρετανοί και Ιταλοί αποτελούν τις κορυφαίες αγορές για την Σαντορίνη με 25% και 24% αντίστοιχα και οι ίδιες αλλά με την αντίστροφη σειρά για τη Μύκονο (29% οι Ιταλοί και 19% οι Βρετανοί). Οι Γάλλοι αποτέλεσαν το 15% των επισκεπτών της Σαντορίνης και το 16% της Μυκόνου και οι Γερμανοί το 8% των επισκεπτών και στα δύο αυτά νησιά. Την πεντάδα για τη Μύκονο συμπληρώνουν οι Ελβετοί με 6% και για την Σαντορίνη οι Πολωνοί με 4%.
Κρατά η φετινή σεζόν
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα φετινά καλά νούμερα της σεζόν, που αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά από τους επιχειρηματίες του χώρου, πατά τις πιέσεις στο λειτουργικό κόστος εξαιτίας της ενέργειας και την αύξηση του πληθωρισμού. Ήδη οι προβλέψεις θέλουν στο φετινό τουριστικό καλάθι να μπαίνουν για το σύνολο της χρονιάς περί τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ από 18,2 δις που ήταν οι εισπράξεις του 2019.
Και ο Οκτώβριος, όπως βλέπουν οι ξενοδόχοι κινείται υψηλά από θέμα ζήτησης και πληροτήτων, και στην Αθήνα, και στους νησιωτικούς προορισμούς που παραμένουν ανοικτοί. Θεωρείται δε πως τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με πακέτα από τους tour operators θα μείνουν ανοικτά όλο τον Οκτώβριο.
- Πηγή: tourismtoday.gr