7ο Open Nights -Σώμα
Διαδοχικές perfomances χορού – Τρίτη 18 Οκτωβρίου 19:00 – 20:30
Ρωμαϊκή Δεξαμενή Διοκλητιανού, Μανωλάκη 6.
WHERE ARE MY DIAMONDS?
Καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργία, χορός: Δέσποινα Καπουλίτσα. (random magnetic moment – performing arts group)
Sight – lines – compositions for another visibility
Χορογραφία, χορός, επιμέλεια φωτισμού: Αλέξης Τσιάμογλου.
Live βιολί, FX: Δήμος Βρύζας.
Coincidence.
Η Ρούλα Καραφέρη στο έργο του Roland Brummer.
Μουσική: Αποστόλης Γιάγκος, Niko Schabel.
Παραγωγή Οpen Νights.
Αναλυτικά:
Το Open Nights Festival Vol.7, συνεχίζει τις δράσεις στην πόλη, αυτή τη φορά με τρεις διαδοχικές παραστάσεις χορού από διαφορετικές ομάδες στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή Διοκλητιανού, Μανωλάκη 6.
Τρίτη 18 Οκτωβρίου | 19:00 – 20:30
Coincidence | Η Ρούλα Καραφέρη στο έργο του Roland Brummer.
Μουσική: Αποστόλης Γιάγκος, Niko Schabel. Παραγωγή Οpen Νights.
Όταν ο φιλόσοφος Ζήνων άκουσε πως σε ένα ναυάγιο έχασε όλα του τα υπάρχοντα, είπε ότι η μοίρα απαιτούσε να φιλοσοφήσει πιο ελαφρά. Έτσι και στις τέχνες η αφαίρεση, μας επιστρέφει σε πιο αρχαϊκές φόρμες. Ο χορός βρίσκεται από τη φύση του πιο κοντά σ’ αυτές τις φόρμες, έχοντας το σώμα ως πρωταρχικό μέσο έκφρασης.
Αρχαϊκό όπως και το σχέδιο με ένα κομμάτι κιμωλίας ή κάρβουνο. Όπως έκαναν οι άνθρωποι των πρώτων χρόνων στις σπηλιές και σε τελετουργικά μέρη. Η χορογράφος και χορεύτρια Ρούλα Καραφέρη χορεύει στο έργο του Roland Brummer.
Ο Roland Brummer γεννήθηκε στο Μόναχο/Γερμανία το 1950, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μόναχο (πτυχίο Dipl. Ing. Architect) και εργάζεται ως αρχιτέκτονας και εικαστικός. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει κυρίως σχέδια και γλυπτά. Ζει στο Μόναχο/Γερμανία και στο Μοντεβέρντι/Ιταλία.
Η Ρούλα Καραφέρη είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας OFF ART- σκηνικές παρουσίες (2003). Έχει δίπλωμα ανάλυσης της κίνησης του ιδιωτικού ινστιτούτου Cary Rick (Βιέννη/ Μόναχο). Είναι πτυχιούχος (Bachelor) καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού, με ειδικότητα τον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση, και Ψυχοθεραπεύτρια μέσω του χορού και της κίνησης (Χοροθεραπεία) σε επίπεδο Μάστερ(MDaT), από την κρατική Ακαδημία χορού (CODARTS- University of the Arts) του Ρότερνταμ.
Sight-lines compositions for another visibility | Χορογραφία, χορός, επιμέλεια φωτισμού: Αλέξης Τσιάμογλου. Live βιολί, FX: Δήμος Βρύζας.
Δημιουργώντας ζώνες φωτός και σκοταδιού, κίνησης και ακινησίας, ήχου και σιωπής δίνουμε έμφαση στο πεδίο αντίληψης του θεατή. Πώς από διαφορετικές εντάσεις σκοταδιού μπορεί να αναδυθεί κάτι στην ορατότητα; H παράσταση διερευνά την αντίληψη ότι το σκοτάδι και η συσκότιση λειτουργούν ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να δούμε συνήθως κάτι “καθαρά”.
Χωρίς να θέλουμε να προβούμε σε μια διαχειριστική εξισορρόπηση των αισθήσεων – αντικαθιστώντας μια με μία άλλη- το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι πώς μπορούμε να δούμε, να βιώσουμε και να φανταστούμε άλλους χορούς στο σκοτάδι;
Ο Αλέξης Τσιάμογλου εργάζεται ως χορογράφος, χορευτής και video artist. Του απονεμήθηκαν τα βραβεία Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2021 και Spazio του χορογραφικού κέντρου του Άμστερνταμ Emio Greco το 2013. Το 2019 συμμετείχε στην 7η Biennale Σύγχρονης Τέχνης του Momus με την εγκατάσταση “Possi(ball)ities” η οποία παρουσιάστηκε και στον χώρο τέχνης Transcedance το 2022. Το χορογραφικό έργο Requiem – a choreographed portrait παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron Underground), στο Bios, στο ΚΘΒΕ και στη Λάρισα. Το Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του έργου στο Norrlandsoperan στο πλαίσιο του φεστιβάλ Re-think στη Σουηδία. Είχε Β’ πρωταγωνιστικό ρόλο στην βραβευμένη ταινία «Fabric of Time» του Miky Ambrozy στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Leuven (2013). Έχει συνεργαστεί με ομάδες, καλλιτέχνες και χορογράφους όπως Sinequanon, Χρήστο Παπαδόπουλο, Robyn Schulkofski, David Zambrano, Άρτεμις Λαμπίρη, Γιάννη Αναστασάκη, Μίνα Ανανιάδου, Μαργαρίτα Τρίκκα, Default, Λία Τσολάκη.
Από το 2008 παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ καθοδηγώντας νέες και νέους στο να φτιάχνουν τις δικές τους παραστάσεις στις κοινότητες τους. Τα χορογραφικά αυτά έργα έχουν παρουσιαστεί σε πνευματικά κέντρα, φυλακές και δημόσιους χώρους στην Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ισπανία.
O Δήμος Βρύζας είναι βιολιστής/αυτοσχεδιαστής, γεννημένος το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Αφού αποφοίτησε από το Γαλλικό Κολέγιο De La Salle το 2010, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατέχει πτυχίο Κλασικού Βιολιού από το Αριστοξένειο Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου αποφοίτησε το 2016. Από τα ενήλικα του χρόνια άρχισε να πειραματίζεται με ηχητικά εφέ στο βιολί, να παίζει με θόρυβο και να δημιουργεί ηχητικά τοπία, ενώ συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα και πρότζεκτς. Επιπλέον, από το 2012 συνθέτει έργα για θεατρικές παραστάσεις.
WHERE ARE MY DIAMONDS? | Καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργία, χορός: Δέσποινα Καπουλίτσα. (random magnetic moment – performing arts group)
Μία σόλο περφόρμανς στη δεξαμενή… σαν ένα ψυχογράφημα χωρίς σχόλιο, σαν την αυτόματη γραφή, αλλά χωρίς κονσεπτ… η περφόρμερ εμπλεκόμενη σε ένα διαρκή ‘διάλογο’ με τον χώρο δημιουργεί άχρονες εμπειρίες στο παρόν αποκαλύπτοντας εφήμερες ‘ιστοριες’ μέσα από απροσδόκητες στιγμές.
Συντελεστές:
καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργία, χορός: Δέσποινα Καπουλίτσα
κοστούμι: Ελίζα Μοσχοπούλου
καλλιτεχνική σύμβουλος: Marisa Grande
μέντορας στην έρευνα: Rosanna Irvine
εξωτερική υποστήριξη στην καλλιτεχνική έρευνα & χορογραφία: Ευαγγελία Βασδάρη.
Η Δέσποινα Καπουλίτσα δραστηριοποιείται στον χώρο του χορού στη Θεσσαλονίκη. Εστιάζει στη διδασκαλία σύγχρονου χορού, στη χορογραφία και στην έρευνα, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ανεξάρτητη performer. Έχει αποκτήσει Κρατικό Δίπλωμα κλασικού και σύγχρονου χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού (‘’ΙΡΙΣ’’- ΔΗ.Κ.Ε. του Δήμου Σταυρούπολης) και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην χορογραφία, στο πρόγραμμα COMMA Co- Creation of Movement Master Choreography (Codarts University of Arts – Fontys University) στην Ολλάνδία.
Είναι πτυχιούχος Νομικής με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Αστικό και Εργατικό Δίκαιο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Ως χορογράφος έχει δημιουργήσει και ερμηνεύσει ομαδικές και ατομικές χορογραφίες συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ (14 Η bjcem 2009, 51α Δημήτρια, Φεστιβάλ Δάσους κθβε) και έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού, καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Έχει συν-δημιουργήσει μαζί με τη χορογράφο και χορεύτρια Ευαγγελία Βασδάρη την ομάδα παραστατικών τεχνών random magnetic moment εστιάζοντας στην κινητική έρευνα και δημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και άμεσης σύνθεσης, καθώς και site specific projects σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με μουσικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες.
Παράλληλα συνεργάζεται ως χορογράφος και κινησιολόγος με ομάδες θεάτρου. Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και κίνηαη στο καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης και σε χώρους παραστατικών τεχνών.
- Πηγή: larissa-dimos.gr