Σε εφαρμογή το σχέδιο «αυτοσυγκράτηση» για το οικονομικό επιτελείο

Το σχέδιο «αυτοσυγκράτηση» μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές ανεβάζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, η επικείμενη κατάθεση των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας –κάτι που σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπουν και πάλι στη ζωή μας ύστερα από το 3ετές… διάλειμμα λόγω των κρίσεων– αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι επικείμενες εκλογές του 2023, επιβάλλουν αλλαγή «ατζέντας».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ζητούμενο πλέον για το οικονομικό επιτελείο είναι να σταματήσει η αναζήτηση του επόμενου μέτρου στήριξης, να διασφαλιστεί η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τη φετινή χρονιά και η πιθανή «υπερ-απόδοση», είτε σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης είτε σε δημοσιονομικό επίπεδο, να δημιουργήσει ένα «απόθεμα αξιοπιστίας» απέναντι στις αγορές. Ζητούμενο πλέον, να σταλεί το μήνυμα ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι φέτος μικρότερο –και στη χειρότερη περίπτωση ίσο με το 1,7%– και ότι η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει χαμηλότερα από ό,τι προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (169,1% του ΑΕΠ).

Η ταχύτητα με την οποία οι αγορές ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη οικονομική πολιτική στη Μεγάλη Βρετανία –προκαλώντας τελικώς και πολιτικές εξελίξεις σε μία από τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη– υπενθύμισε ποιος ασκεί την αυστηρότερη εποπτεία και της ελληνικής οικονομίας τώρα που έχει κλείσει και η μεταμνημονιακή περίοδος. Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπερνάει και το όριο του 5% με το αντίστοιχο ιταλικό να είναι στο 4,74% και το βρετανικό πάνω από το 4%. Με τέτοιες συνθήκες στην αγορά ομολόγων, η συζήτηση για πολιτικές που οδηγούν σε παραγωγή πρόσθετων ελλειμμάτων μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, επίσημα πλέον από τις Βρυξέλλες, έσπευσε να βάλει «πάγο» στη συζήτηση για πρόσθετη στήριξη (σ.σ. τελευταίο… κεφάλαιο η επαναφορά της οριζόντιας επιδότησης του πετρελαίου κίνησης παρά το χαμηλό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου) και να διαβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι ο στόχος για συγκράτηση του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί.

Το ενδεχόμενο η οικονομία να «τρέξει» φέτος με μεγαλύτερη ταχύτητα από την προϋπολογισμένη του 5,3% είναι ανοικτό. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το +6% που συζητείται ατύπως προϋποθέτει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3,5%-4% στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν αισθητά στον κρισιμότερο μήνα της φετινής χρονιάς (τον Αύγουστο), ωστόσο δεν κινήθηκαν σε εντυπωσιακά επίπεδα με αποτέλεσμα στο 8μηνο να καταγράφεται ήδη υστέρηση 500 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2019 (ατύπως, ο πήχυς έχει μπει πλέον στο να καταγραφεί νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων). Ετσι, η υπέρβαση του στόχου σε επίπεδο ανάπτυξης θα κριθεί ουσιαστικά στο παρά… ένα. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο θα αφήσει ανοικτό έως την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε βελτίωση των στόχων στο πλαίσιο κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Αλλωστε, τον Νοέμβριο που θα κατατεθεί στη Βουλή, δεν θα έχει καν γνωστοποιηθεί η πορεία της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μόνο σε επίπεδο τιμών, ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο υψηλότερης ανάπτυξης φέτος, ανοικτό όμως και το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να κλείσει πάνω από το 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει μεν την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ (καθώς θα αυξήσει το ονομαστικό ΑΕΠ πάνω από τα 210 δισ. ευρώ ειδικά αν επιτευχθεί και ταχύτερη πραγματική ανάπτυξη) αλλά από την άλλη θα δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στο σκέλος των δαπανών, τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κράτους όσο και για την αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023.

Περισσότερα έσοδα

Το ενδεχόμενο να παραχθούν περισσότερα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου από όσα έχουν προϋπολογιστεί, είναι επίσης ανοικτό. Ανάπτυξη 6% και πληθωρισμός πιο κοντά στο 10%, θα φέρουν το ονομαστικό ΑΕΠ κοντά στα 212 δισ. ευρώ, οπότε και τα φορολογικά έσοδα δυνητικά μπορούν να ξεπεράσουν τον σημερινό στόχο κατά 400500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του «σχεδίου αυτοσυγκράτηση», αυτά τα έσοδα δεν θα δαπανηθούν για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του έτους εκτός φυσικά και αν δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες για τα νοικοκυριά που να επιβάλλουν την κρατική παρέμβαση. Αν τέτοιες συνθήκες δεν υπάρξουν, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα κάτω από το 1,7%.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το 2023. Μεγαλύτερη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αποφασίζεται εφόσον διασφαλίζεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%. Η αυτοσυγκράτηση σε οικονομικό επίπεδο από τον Ιανουάριο θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Πρώτον, διότι θα είναι ήδη στο… τραπέζι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που ουσιαστικά θα επαναφέρουν τη συζήτηση για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2,5% από το 2024 για την Ελλάδα και, δεύτερον, διότι οι αγορές θα ψάχνουν ήδη από τις αρχές του έτους τα σενάρια πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Δείτε και αυτά