Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού τους.
Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου διαπραγματεύεται στην Ολλανδία (TTF) σήμερα στα επίπεδα των 120 ευρώ η μεγαβατώρα, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι η τιμή θα πέσει στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα το α’ τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα, αυτή η μείωση της τιμής θα ήταν μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου, όταν οι πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης από τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησαν τις τιμές σε ιστορικό ρεκόρ, πάνω από 340 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ουσιαστικά γεμάτες για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Επιπλέον οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν ηπιότερες του αναμενόμενου, ενώ έχει αυξηθεί η προσφορά σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Πρόσφατες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 60 πλοία που περιμένουν να εκφορτώσουν το LNG τους στην Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά τα φορτία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, τα επίπεδα πληρότητας στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται στο 94%.
Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν μέρος της κρίσης του κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν τις προμήθειες μεσοπρόθεσμα.
Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs βλέπει νέα άνοδο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ώσπου να αποκατασταθούν μεσοπρόθεσμα τα επίπεδα πληρότητας στις αποθήκες. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για εκτίναξη τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά το α’ τρίμηνο του 2023 εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.
Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα νέου LNG θα διοχετευθεί στην αγορά το επόμενο έτος. «Εάν η οικονομία της Κίνας ανακάμψει, το 2023 οι εισαγωγές της σε LNG μπορεί επίσης να αυξηθούν», σημείωσε.
Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Ωστόσο, λόγω της αυστηρής πολιτικής αντιμετώπισης του κορονοϊού, η κινεζική οικονομία επιβαρύνθηκε από μια σειρά lockdown. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την προσέγγιση θα αυξήσει τη ζήτηση για LNG και θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές και για τους Ευρωπαίους αγοραστές.
Επιπλέον, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει βοηθηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, από τις οποίες η ΕΕ θα απεξαρτηθεί. Ο Xavier Bettel, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, παραδέχθηκε τον Οκτώβριο ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες ήταν γεμάτες με ρωσικό αέριο. Οι ρωσικές προμήθειες έχουν έκτοτε μειωθεί σημαντικά και στόχος της Ευρώπης είναι να απαλλαγεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Miguel Stilwell d’Andrade, CEO της EDP, της εταιρείας κοινής ωφέλειας της Πορτογαλίας, ανέφερε στο CNBC την Παρασκευή: «Σίγουρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν μερικούς μήνες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη μεταβλητότητα στο μέλλον».
- Πηγή: capital.gr