Κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη

Ένα τμήμα του βάρους 23 τόνων και ύψους παρόμοιου με 10οροφο κτίριο κινεζικού πυραύλου που μετέφερε στο Διάστημα το τελευταίο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει.

Στις 31 Οκτωβρίου η Κίνα εκτόξευσε την τρίτη και τελευταία μονάδα του διαστημικού σταθμού τον οποίο κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ. Τη μονάδα μετέφερε στο Διάστημα ο γιγάντιος πύραυλος Long March 5B που έχει κατασκευάσει η κινεζική διαστημική υπηρεσία για να υλοποιεί το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα. Όμως η Κίνα επέλεξε ο σχεδιασμός και η λειτουργία του πυραύλου να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ελεγχόμενες οι κινήσεις του αφού απελευθερώσει το φορτίο του με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του να κινούνται ανεξέλεγκτα και να πέφτουν στη Γη προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να πέσει κάποιο τμήμα του πυραύλου στη στεριά και να προκαλέσει ζημιές ή να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μικρός και δεν τον λαμβάνουν υπόψη.

Ένα τμήμα του πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου επιστρέφει ανεξέλεγκτα στη Γη και θα πέσει σε άγνωστο ακόμη σημείο του πλανήτη κάποια στιγμή είτε σήμερα Παρασκευή είτε αύριο Σάββατο. Είναι η τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια που ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό “σκουπίδι” γυρνάει σαν ρωσική ρουλέτα γύρω από τη Γη. Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο “σκουπίδι”, είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική. Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.

Δείτε και αυτά