Μέτρα στήριξης με… μέτρο το 2023

Το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της περαιτέρω προσαρμογής των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης για το 2023, αποκλειστικά στους οικονομικά ευάλωτους και με κίνητρα (και αντικίνητρα) για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, κατά την σημερινή τους συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Με βάση τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2023 που έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες από τα μέσα Οκτωβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν εκτός από τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβαν και υλοποιούν για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Η συζήτηση, θα γίνει τόσο σε ό,τι αφορά την επίπτωση τους στα εισοδήματα των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όσο και τον ίδιο τον πληθωρισμό, καθώς αναπτύσσεται η θεωρία, ότι τα γενναία, οριζόντια μέτρα, μπορεί να βοηθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά τροφοδοτούν και τον πληθωρισμό. Επίσης θα συζητήσουν και το είδος και το ύψος των μέτρων στήριξης που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν και το 2023. Όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η δυσαρέσκεια για το τεράστιο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί ήδη η Γερμανία, το οποίο αφορά σχεδόν αποκλειστικά οριζόντια μέτρα ενώ η τελευταία σχετική απόφαση του Eurogroup, ήθελε μέτρα έκτακτα και ειδικά στοχευμένα μέτρα στους οικονομικά ευάλωτους.

Η θέση της Ελλάδας 

Με βάση το προσχέδιο που έχει στείλει στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα ανακοινώνει ότι για τον επόμενο χρόνο θα υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι μόνιμα ή τείνουν να μονιμοποιηθούν. Σε ότι αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης, κατά της ενεργειακής κρίσης, για το 2023, υπάρχει μόνο η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για την επιδότηση του ρεύματος. Στο μεταξύ, έχοντας λάβει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, από τον Οκτώβριο, το ύψος της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει συνδεθεί με την εξοικονόμηση ενέργειας για τις καταναλώσεις πάνω από τις 300 MWH. Σε ότι αφορά την επιδότηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη μετά το τέλος του χρόνου εκτός από το επίδομα θέρμανσης των 300 εκατ. ευρώ το οποίο όμως, έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Μάλιστα για να μην μπει στο στόχαστρο των Βρυξελών, παρά την εσωτερική πίεση από πολλές κοινωνικές ομάδες, το οικονομικό επιτελείο απέκρουσε πρόσφατα, αιτήματα για επαναφορά της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο αλλά και μια 3η οριζόντια επιδότηση των υγρών καυσίμων κατά τα πρότυπο του fuel pass 1 και 2.

Άλλωστε για φέτος, η Ελλάδα με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίζεται να έχει τις – αναλογικώς -μεγαλύτερες δαπάνες για μέτρα στήριξης, τόσο κατά της ενεργειακής κρίσης όσο και της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας της Covid19. Ειδικότερα το συνολικό ύψος των μέτρων φτάνει τα 13 δισ. από τα οποία τα 4,3 δισ. καλύπτονται από τον προϋπολογισμό ενώ 8,7 δισ. είναι έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, που διατέθηκαν για την επιδότηση του ρεύματος.

Κριτήριο και η εξοικονόμηση ενέργειας

Η ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί μέχρι να πετύχει σε μεσοπρόθεσμη βάση το στόχο για πληθωρισμό 2%, ζητά, εκτός από έκτακτα και στοχευμένα, μέτρα στήριξης που να δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές και στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό θα είναι και το επόμενο κεφάλαιο για τα μέτρα στήριξης που θα εξετάσει και το Eurogroup αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. Τούτο καθώς τα προβλήματα διαφέρουν από λίγο έως πολύ, μεταξύ των χωρών ενώ ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την συγκράτηση των τιμών της ενέργειας.

Του Τάσου Δασόπουλου

Δείτε και αυτά