Αγοραστός: Πώς η Θεσσαλία εντάχθηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές της Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030 και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλάει στο Act For Earth, στο CNN Greece για τη νέα πρόκληση.

Οι 100 πρωτοπόροι, που επιλέχτηκαν μετά από απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, θα λειτουργήσουν ως ευρωπαϊκοί κόμβοι καλών πρακτικών και καινοτομίας για την πράσινη μετάβαση, στο σύνολο της Ευρώπης.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι μόδα. Κάποιοι βλέπουν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αδυνατούν να συλλάβουν τις έντονες επιπτώσεις στα τρόφιμα και στην έλλειψη φυσικών πόρων. Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα, πράσινη, φθηνή ενέργεια made in Greece από Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως η Μεσοχώρα: Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα μιας εποχής πολλαπλών κρίσεων και μεγάλης αβεβαιότητας. Για αυτό και εμείς σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», λέει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Act For Earth, στο CNN Greece.

Κύριε Περιφερειάρχα, πώς καταφέρατε να ενταχθείτε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξέλιξη της Θεσσαλίας σε μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Η επιλογή της Θεσσαλίας στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές μέχρι το 2030, αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβραβεύει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με έργα που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπους, δημόσιες υποδομές και το περιβάλλον και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τη διαβίωση σε πιο πράσινες και φιλικές πόλεις μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, την εξασφάλιση της υγείας του εδάφους μέσα από έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων για να διαφυλαχθεί η υγεία των τροφίμων, των ανθρώπων, της φύσης και του κλίματος, την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με συνεχείς ελέγχους ποιότητας νερών αλλά και την καταπολέμηση του καρκίνου με χρηματοδότηση μελετών, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο δίκτυο Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων SDSN σε συνεργασία με τον Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόοδο, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας. H πρόοδος αυτή αφορά την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έχοντας εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τη βιωσιμότητα περισσότερο από το 50% σε όλους τους τομείς και διακριθήκαμε στις 200 καλές πρακτικές green deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Είναι μεγάλη τιμή, όταν τα έργα αυτά που συνδέονται με τις ζωές και την καθημερινότητα των ανθρώπων στη Θεσσαλία, να διακρίνονται και να ξεχωρίζουν. Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας χαρακτηρίζουν, μας ορίζουν, μας καθοδηγούν. Με πράξεις μετριόμαστε, στις πράξεις κρινόμαστε, πριν από τα λόγια μας.

Μιλήστε μας για τα καινοτόμα έργα της περιφέρειας αναφορικά με την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύνθημά μας είναι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις». Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μία Περιφέρεια χωρίς ανεξέλεγκτες χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε., με δημόσιες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη, με Βιολογικούς καθαρισμούς σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε «ευαίσθητες» τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό.

Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, με βραβευμένα καινοτόμα green deal έργα όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτηρίων, νοσοκομείων, σχολείων κλπ., και του οδοφωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας μας.

Επίσης, ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, υπογειοποιήσεις αρδευτικών αγωγών και εγκατάσταση συστημάτων inverter και προγράμματα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως: η διαχείριση κενών αγροτικών σκευασμάτων, η περισυλλογή νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ για τον οικολογικό έλεγχο των τρωκτικών που πλήττουν τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα αλλά και τη λειτουργία του πρώτου σταθμού μέτρησης της κλιματικής αλλαγής στον πανεπιστημιακό δάσος του ΑΠΘ στο Περτούλι Τρικάλων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε όσον αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα σε επίπεδο περιφέρειας;

Τα επόμενα 10 χρόνια έρχονται περισσότερες αλλαγές από αυτές που έγιναν τα προηγούμενα 100 χρόνια στην ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση δεν είναι μόδα. Κάποιοι βλέπουν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αδυνατούν να συλλάβουν τις έντονες επιπτώσεις στα τρόφιμα και στην έλλειψη φυσικών πόρων. Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα, πράσινη, φθηνή ενέργεια made in Greece από Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως η Μεσοχώρα:

Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα μιας εποχής πολυκρίσης και αβεβαιότητας. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων οδηγεί στην μετατροπή των ΧΥΑΤ σε ΧΥΤΥ σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα – Καρδίτσα και η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στο σύνολο των Δήμων της Θεσσαλίας.

Στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της παραγωγής, εδώ εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα. Σε συνεργασία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει και έχει σε εξέλιξη 48 έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 1,24 δις ευρώ που οδηγούν σε αποταμίευση και εξορθολογισμό της διαχείρισης του αρδευτικού νερού, (ταμιευτήρες, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα υπόγειων αγωγών), έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, έργα αναδασμού και αλιευτικά καταφύγια, λειτουργούμε με στόχευση build back better ώστε να προλάβουμε τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.
Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την πράσινη ανάπτυξη. Στηρίζουμε με έργα ουσίας το αγροτικό εισόδημα και την εθνική οικονομία, στηρίζουμε θέσεις εργασίας. Με ενσυναίσθηση, στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και τις επόμενες, νέες γενιές παραγωγών, που θέλουν και δικαιούνται να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας.

Κατά τη γνώμη σας, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτεί η πορεία προς την πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια;

Η ίδια η ζωή μας δείχνει πλέον το δρόμο της μετάβασης σε μια πιο πράσινη, συνεκτική και αλληλέγγυα κοινωνία. Η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις αλλαγές είναι παράγοντας επιβίωσης και το κλειδί της επιτυχίας για το μέλλον. Χρειάζεται να συνδυάσουμε την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική σύμπτυξη. Είμαστε ομάδα που οργανωνόμαστε και εργαζόμαστε για μια κοινή επιδίωξη. Όταν είμαστε ομάδα σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια καρδιά. Τότε το κίτρινο χώμα μπορεί να γίνει χρυσός.

Δείτε και αυτά