Κανένα “κόκκινο κύμα” δεν υπήρξε τελικά στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου ο έλεγχος Βουλής και Γερουσίας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως θα πάρουν τις επόμενες ώρες τον έλεγχο της Βουλής, όμως αυτός ο έλεγχος θα είναι οριακός και θα περιορίζεται σε λίγες έδρες.
Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη
Στην Γερουσία σε κρίσιμες πολιτείες έχουν αναδειχθεί οι Αριζόνα και Νεβάδα, όπως αναμενόταν, αλλά εκτιμάται ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Αριζόνα προηγούνται οι Δημοκρατικοί με τον Μαρκ Κέλι έναντι του εκλεκτού του Τραμπ, Μπλέικ Μάστερς, ενώ στην Νεβάδα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την υπέροχη με τον Αντάμ Λαξλατ να προηγείται της Καθριν Κορτεζ Μαστο.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κόμματα να πάρουν από μια έδρα και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 50 (Ρεπουμπλικάνοι) 49 (Δημοκρατικοί) με την Τζώρτζια να αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα που θα δώσει τον νικητή στις 6 Δεκεμβρίου στις επαναληπτικές εκλογές. Στην Τζόρτζια γίνονται επαναληπτικές εκλογές γιατί βάσει του εκλογικού νόμου της αν ένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από 50% δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής. Έτσι παρόλο που ο Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ προηγήθηκε με ελάχιστες χιλιάδες ψήφους του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ, η πολιτεία δεν εξέλεξε νικητή. Οι New York Times στις 4 τα ξημερώματα Ελλάδος προέβλεψαν ότι μπορεί και οι δυο έδρες να πάνε τελικά στους Δημοκρατικούς, οπότε το αποτέλεσμα της Τζόρτζια δεν θα έχει σημασία. Καθοριστική για την εικόνα στην Γερουσία ήταν η πολύ σκληρή μάχη που δόθηκε στην Πενσιλβάνια όπου ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε τον άνθρωπο του Τραμπ, Ντοκτορ Οζ, γυρίζοντας ουσιαστικά μια κόκκινη έδρα.
“Άκυρες” για άλλη μια φορά οι δημοσκοπήσεις
Για μια ακόμη φορά οι δημοσκόποι στις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να αφουγκραστούν τον παλμό του εκλογικού σώματος και δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν το γεγονός ότι οι αμβλώσεις τελικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψήφο. Όχι τον σημαντικότερο, αλλά σίγουρα μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι όλοι προέβλεπαν και αυτό γιατί τελικά κινητοποιήθηκαν πολλές χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι. Η οικονομία ήταν πράγματι το κυρίαρχο θέμα και η εγκληματικότητα πολύ ψηλά, όμως θέματα όπως οι αμβλώσεις, ο εξτρεμισμός και ο κίνδυνος για την δημοκρατία, συνετέλεσαν περισσότερο στην ψήφο από ότι είχε εκτιμηθεί.
Μεγάλος χαμένος ο Ντόναλντ Τραμπ
Μεγάλος χαμένος ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος αναδεικνύεται κατά κοινή ομολογία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρεώνεται τις κακές επιλογές που επέβαλε στο κόμμα του και συνεπώς και τις ήττες τους. Υποψήφιοι που στήριξε, οι περισσότεροι εξ αυτών αρνητές των εκλογών απέτυχαν να εκλεγούν κάτι που τον αποδυναμώνει αισθητά ενόψει του 2024. Σημαντικά ενισχυμένος βγαίνει ο βασικός αντίπαλος του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σαντις ο οποίος θα είναι ένα πρόσωπο που θα μας απασχολήσει προσεχώς και έχει την στήριξη δωρητών και κατεστημένου οι οποίοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα το κόμμα να προχωρήσει και να αφήσει πίσω της την εποχή Τραμπ.
Μπάιντεν: “Μια καλή ημέρα για την δημοκρατία” – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου το 2024
Στον Λευκό Οίκο και το Δημοκρατικό Κόμμα επικρατεί ενθουσιασμός καθώς το αποτέλεσμα θεωρείται νίκη του προέδρου Μπάιντεν, υπό την έννοια ότι κατάφερε να ανακόψει το λεγόμενο κόκκινο κύμα και να ανατρέψει -κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και πολωμένο κλίμα- το ιστορικό δεδομένο που θέλει το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση να υφίσταται μεγάλη ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο ίδιος είπε ότι ήταν “μια καλή ημέρα για την Αμερική, μια καλή ημέρα για την δημοκρατία” ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου το 2024 είπε ότι είναι πολύ πιθανό αλλά θα το συζητήσει με την οικογένεια του και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το 2023.
- Πηγή: ertnews.gr