ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΟΣΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα θα αποκτήσει μια μονάδα Ανοσοδιατροφής για πρώτη φορά και αυτή θα λειτουργεί στη Θεσσαλία. Τι ακριβώς θα προσφέρει και τι σημαίνει Ανοσοδιατροφή;
Όσο η επιστήμη αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και στη συμπληρωματική θεραπεία της νόσου, άλλο τόσο οι γιατροί που κατά καιρούς επισκεπτόμαστε, την υποτιμούν. Μπορεί, άραγε, μια διατροφή να λειτουργήσει ως θεραπεία;

Όσο περισσότερο ακούμε για τον ρόλο των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών τροφών στην υγεία, άλλο τόσο η κλασική ιατρική στην Ελλάδα μοιάζει να αδιαφορεί. Όμως, τώρα κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Πού θα λειτουργήσει η πρότυπη μονάδα Ανοσοδιατροφής
Για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, όχι μόνο γίνεται αναφορά από την επιστημονική κοινότητα στην «Ανοσοδιατροφή», αλλά ιδρύεται και μια ξεχωριστή μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Η Μονάδα Ανοσοδιατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, που θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός των εγκαταστάσεων της Ρευματολογικής Κλινικής, είναι η πρώτη μονάδα Ανοσοδιατροφής στη χώρα!

Στόχος της μονάδας, που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2023, είναι η παροχή εξειδικευμένης και στενά επιτηρούμενης επικουρικής διατροφικής θεραπείας σύμφωνα με σύγχρονα πρωτόκολλα, καθώς και η διεξαγωγή διατροφικών μελετών που επιδιώκουν την ύφεση των συμπτωμάτων ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Τι είναι η Ανοσοδιατροφή
Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι είναι η διατροφή που έχει άμεσο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, είτε ενισχύοντάς το, είτε καταστέλλοντάς το.

«H αμφίρροπη σχέση διατροφής και ανοσιακής απάντησης είναι πλέον αναγνωρισμένη στην επιστημονική κοινότητα. Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών δύνανται να πυροδοτήσουν μία υπέρμετρη ή μειωμένη ανοσιακή απάντηση, ανεξάρτητα από τη θρεπτική κατάσταση του ατόμου. Παράλληλα, οι επιτυχημένες ανοσιακές απαντήσεις αποτελούν απόρροια της τέλειας ενορχήστρωσης πολλών διαφορετικών βιολογικών μονοπατιών και της επάρκειας στην παροχή θρεπτικών ουσιών που έχουν ανοσοτροποποιητική δράση», μας είπε ο καθηγητής Δημήτριος Μπογδάνος, Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής και της Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της μονάδας.

Καθώς η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πίσω από πολλά νοσήματα, αλλά και τη διαδικασία γήρανσης, η Ανοσοδιατροφή μπορεί να εφαρμοστεί για την καταστολή αυτής και των σχετιζόμενων μεταβολικών και ανοσιακών αποτελεσμάτων της.

Ποια είναι τα όπλα της Ανοσοδιατροφής;
Ποια θρεπτικά συστατικά συστήνουν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή; Ποια είναι τα όπλα της Ανοσοδιατροφής;

«Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αναγνωριστεί ως καθοδηγητές της ανοσιακής απάντησης, όταν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες δόσεις, ονομάζονται ανοσοθρεπτικά συστατικά και τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο, τα προβιοτικά που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου κ.ά.», απαντά ο καθηγητής.

Η Ανοσοδιατροφή πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ένα ασφαλές, επιτηρούμενο περιβάλλον και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κύρια θεραπευτική αγωγή. Μπορεί όμως να μειώσει αισθητά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της χρόνιας φαρμακοθεραπείας και τα διατροφικά προβλήματα που απαντώνται στα χρόνια νοσήματα.

Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει η μονάδα
Το συγκεκριμένο τμήμα θα παρακολουθεί τους ασθενείς του ΠΓΝΛ και όσων παραπέμπονται σε αυτό από άλλα νοσοκομεία, με απώτερο στόχο την καλύτερη φροντίδα, πρόγνωση και ποιότητα ζωής τους μέσα από εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις εντός και εκτός νοσοκομείου.

Η Μονάδα Ανοσοδιατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, με επικεφαλής τη Μαρία Γραμματικοπούλου, Λέκτορα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας από το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσει στο πρότυπο ανάλογων μονάδων Δυτικοευρωπαϊκών χωρών και θα συνεργαστεί με τα Κλινικά Κέντρα Αριστείας του εξωτερικού και της χώρας μας.

Ίσως έπρεπε τελικά να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να πάρει η διατροφή τη θέση που της αξίζει στον κλάδο της υγείας, αφού «από την εποχή του Ιπποκράτη έχει τονιστεί η ουσιαστική σημασία του ρόλου της διατροφής στη θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων», ανέφερε Χριστίνα Κατσιάρη, Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ρευματολογίας. «Η Μονάδα Ανοσοδιατροφής αναμένεται να καλύψει επίκαιρες ανάγκες των ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα που χρήζουν εξειδικευμένων υπηρεσιών και μπορούν να προσφερθούν μόνο εντός Νοσοκομείου», συμπλήρωσε.

 

Δείτε και αυτά