ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA TV:Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή πολιτικές «τερατογενέσεις»

«Το 2023, εκ των πραγμάτων είναι προεκλογική χρονιά, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού λήγει η θητεία της κυβέρνησης. Εάν οι εκλογές γίνουν έναν – δυο μήνες νωρίτερα δεν θεωρούνται πρόωρες. Σενάριο  Φεβρουαρίου, δε νομίζω πως υφίσταται, διότι θα πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ και να προχωρήσουμε στην κατανομή των εδρών, με βάση το νέο νόμιμο πληθυσμό. Άρα, νομίζω η όποια συζήτηση περί προσφυγής στις κάλπες είναι από τον Μάρτιο και μετά». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» με τη δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.

Ορθός ο στόχος της αυτοδυναμίας

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αναφερόμενος στο «ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και δεν έχει δημοσκοπική φθορά τέτοια που να είναι σε δεύτερη θέση» υποστήριξε ότι αυτό «επιβεβαιώνει ότι πολιτευτήκαμε και πολιτευόμαστε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, που αναγνωρίζεται και από τους πολίτες. Υπ’ αυτήν την έννοια, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι θεμιτός και  ορθώς τίθεται από τον πρωθυπουργό, γιατί έχουμε μπροστά μας μια πρώτη εκλογική αναμέτρηση με συνθήκες απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι θα έβαζε μια ‘‘πεπονόφλουδα’’ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Γι’ αυτό προσερχόμαστε στην πρώτη εκλογή σαν να είναι η τελευταία εκλογή από την οποία θα προκύψει κυβέρνηση, γιατί θα είναι ένα ισχυρό προβάδισμα που θα δώσει η πρώτη εκλογή έναντι της τελικής κρίσης. Ο στόχος της αυτοδυναμίας πιστεύω ότι μπορεί να είναι εφικτός, αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και νομίζω ότι τα διλήμματα θα τεθούνε ξεκάθαρα στους πολίτες, εάν θέλουνε πολιτική σταθερότητα ή τερατογενέσεις πολιτικές, εάν θέλουμε πειραματισμούς, τους οποίους δοκιμάσαμε το 2015».

Περισσότερα μέτρα στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά στην Νίκαια, όπου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης για την νέα ΚΑΠ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραβρεθούν, για να θέσουν και τα ερωτήματά τους για να υπάρξουν και απαντήσεις από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Όπως είπε «αναμένουμε τον υπουργό με ενδιαφέρον. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα αυτή που πραγματοποιείται στη Νίκαια, στην έδρα του δικού μας Δήμου, του Δήμου Κιλελέρ – είμαι δημότης Κιλελέρ και εγώ. Το πλαίσιο της ημερίδας αφορά την νέα ΚΑΠ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά αναμφίβολα, θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και στους κτηνοτρόφους. Πράγματι, είναι μια δύσκολη χρονιά. Ιδιαίτερα λόγω των εξωγενών κρίσεων, έχουμε μια εκτίναξη του κόστους παραγωγής, του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων  των ζωοτροφών. Όλα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα το τελικό εισόδημα των αγροτών μας, ενώ ταυτόχρονα, λόγω του πολέμου και άλλων ζητημάτων, έχουμε προβλήματα, επίσης, στη διακίνηση κυρίως των φρούτων, όπου παρατηρείται κατάρρευση των τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επ’ αυτών όλων, η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει συνεχώς μέτρα ενίσχυσης, στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Ανακοίνωσε μέτρα για τους κτηνοτρόφους μας, 89 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ζωοτροφών, μέτρα για τους αγρότες, όσον αφορά στα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, μείωσε φορολογικούς συντελεστές, είναι γνωστά όλα αυτά. Στην παρούσα συγκυρία, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επιπλέον στήριξης».

Χρειάζονται νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε τις διαρκείς παρεμβάσεις του για την επίλυση προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων. Όπως είπε «είχα την ευκαιρία να συναντήσω κατ’ επανάληψη τον υπουργό, με ομάδες παραγωγών, μηλοπαραγωγών, ντοματοπαραγωγών, μια σειρά από αγρότες και κτηνοτρόφους, που έχουν ζητήματα που αφορούν τα δικά τους προϊόντα. Έχουμε λάβει δεσμεύσεις και για αποζημιώσεις, εκεί που πραγματικά υπήρχαν ζητήματα από τον ΕΛΓΑ, είτε από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, τα λεγόμενα ΠΣΕΑ, αλλά επίσης και μέσω των ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, τα γνωστά  “de minimis”, ιδιαίτερα για τους μηλοπαραγωγούς. Τα κάστανα έχουν, επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος σε σχέση με τον μύκητα που έχει προκύψει –ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ακόμα δεν έχει βρεθεί η θεραπεία. Στα μήλα υπάρχει πάρα πολύ έντονο πρόβλημα. Στα αχλάδια τα “κρυστάλλια”, που δεν έχουν επίσης απορροφηθεί με τις τιμές που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Μένει όμως να δούμε και διαρθρωτικά πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν αρκούν μόνο οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που δίνονται. Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και στο τι ζητάει η αγορά. Το τι καλλιεργούσε ο πατέρας μας, ή ο παππούς μας, σήμερα μπορεί να μη πουλάει. Άρα δεν έχει σημασία το τι ξέρω να καλλιεργώ, αν δεν απορροφάται από την αγορά. Θα πρέπει η πολιτεία, η οποία έχει μια μεγάλη ευθύνη, να στηρίξει με γενναία προγράμματα την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Θα πρέπει να ξανακάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για εργαλεία στήριξης των παραγωγών, πιο ουσιαστικής στήριξης, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες που έχουν καλύτερες αντοχές στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε, να αντέχουν δηλαδή περισσότερο σε παγετούς. Φρούτα τα οποία είτε είναι πιο όψιμα, είτε είναι πιο πρώιμα, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα και ευχέρεια και στη βιομηχανία να τα απορροφά και, βεβαίως, ποικιλίες οι οποίες είναι πιο εμπορικές, που ζητούνται περισσότερο στις αγορές από τους καταναλωτές.  Είναι σε εξέλιξη κάποια προγράμματα, τα οποία πληροφορούμαι ότι δεν έχουν απορροφητικότητα, γιατί προφανώς δεν είναι σχεδιασμένα σωστά. Θα πρέπει να γίνουνε εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου τα κονδύλια αυτά από την ΕΕ να απορροφηθούν και να πιάσουνε τόπο».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AchImD-O-UE

Δείτε και αυτά