Ο Ίλον Μασκ έκανε μια παύση ‘πυρών για να παρουσιάσει τεχνολογία που όπως λέει «μπορεί να δώσει όραση σε ανθρώπους που δεν την είχαν ποτέ» και να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση.
Από την ημέρα που έκανε δικό του το Twitter, o Elon Musk βρίσκεται σε μια πολεμοχαρή περίοδο. Τα έχει βάλει με όλους και με όλα. Το τελευταίο μέτωπο που άνοιξε, είναι αυτό με την Apple.
Έκανε ωστόσο, ένα διάλειμμα, για να ασχοληθεί με κάτι που όντως, είναι σημαντικό.
Επρόκειτο για ανακαλύψεις των άνθρωπων που εργάζονται για εκείνον στη Neuralink, την εταιρεία που ασχολείται με τη διασύνδεση εγκεφάλου και υπολογιστή.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν πράξη το “συσκευή της εταιρίας μου θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επιτύχουν τη συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη” που είχε τάξει το 2019 ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη.
Τον Απρίλιο του 2021 παρουσίασε μακάκο να παίζει ένα video game, χωρίς χέρια -χάρη σε δυο εγκεφαλικά εμφυτεύματα που είχαν εγκατασταθεί στον εγκέφαλο του.
Η Neuralink λοιπόν, πέτυχε διάφορες βελτιώσεις της τεχνολογίας στη δημιουργία εμφυτευμάτων, τα οποία επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των υπολογιστών.
Το σύστημα που ονομάζεται “διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή” (Βrain-Computer Interfaces -BCI) χρησιμοποιεί μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στον εγκέφαλο και ‘διαβάζουν’ σήματα που στέλνουν οι κοντινοί νευρώνες.
Ακολούθως, λογισμικό τα αποκωδικοποιεί και τα κάνει εντολές ή πράξεις.
Έτσι, κινείται ένας ρομποτικός βραχίονας. ‘Η ένας κέρσορας.
Μέσω livestream, η ομάδα της Neuralink παρουσίασε την Τετάρτη 30/11 μια σειρά από βελτιώσεις της τεχνολογίας της. Χρειάστηκε σχεδόν 3 ώρες για να τις δείξει και να τις εξηγήσει.
Μαντέψτε ποιος έκανε την παρουσίαση.
Ο Musk ανακοίνωσε πως η εταιρία του υπέβαλε έγγραφα για αίτηση ανθρώπινης κλινικής δοκιμής στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (έχουν γίνει σε γουρούνια και πιθήκους) “και ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τη συσκευή μας σε ασθενή, σε έξι μήνες. Προφανώς θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά, πριν προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα”.
Αποκάλυψε ότι οι δύο πρώτες προβλεπόμενες εφαρμογές της νέας αυτής τεχνολογίας είναι α) να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση να χρησιμοποιήσουν απρόσκοπτα τις ψηφιακές τους συσκευές και β) να αποκαταστήσει την όραση σε όσους την έχουν χάσει.
Όπως είπε ο μεγιστάνας “ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση -αν γεννήθηκε τυφλός-, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποκαταστήσουμε”.
Στην παρουσίαση δεν έδειξε κάτι σχετικό. Παρουσιάστηκε ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το εμφύτευμα του Neuralink είχε χρησιμοποιηθεί για να διεγείρει μια οπτική αίσθηση -μια λάμψη φωτός- στον εγκέφαλο ενός πιθήκου.
Οι επιστήμονες έδειξαν και πώς το χειρουργικό ρομπότ που έχει δημιουργήσει, εισάγει νήματα ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας μια κούκλα που ήταν γεμάτη με ζελατινώδες υλικό ‘διαμεσολαβητή εγκεφάλου’.
Αυτά τα νήματα ηλεκτροδίων διεγείρουν τον εγκέφαλο και συλλαμβάνουν τα εξερχόμενα σήματα. “Είναι ικανό να μανουβράρει σε αυτά τα μικροσκοπικά νήματα -έχουν πλάτος μόνο λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια- και να τα εισάγει αξιόπιστα σε έναν κινούμενο κόκκο, αποφεύγοντας την αγγείωση” εξήγησε ο αντιπρόεδρος εμφυτευμάτων της Neuralink, DJ Seo. Πρόσθεσε και ότι “είναι πολύ καλό στο να κάνει αυτήν την λεπτή δουλειά, αξιόπιστα.»
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να φυτέψει το ρομπότ 64 κλωστές στο ομοίωμα.
Όντως ανακάλυψε κάτι σημαντικό η ομάδα του Musk;
Ο Marvin Andujar, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο University of South Florida εξήγησε στο Wired ότι “o ρομποτικός βραχίονας είναι η μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι στιγμής, λόγω της ακρίβειας και της ταχύτητας με την οποία κάνει την εισαγωγή του ηλεκτροδίου, ειδικά όταν μιλάμε για την τοποθέτηση χιλιάδων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο».
Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από το ‘60, αλλά οι σχετικές συσκευές εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές. Καμία δεν διατίθεται στην αγορά και μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν τον εξοπλισμό που έδωσε σε παράλυτους εθελοντές, τη δυνατότητα να κάνουν ομιλία τις σκέψεις τους, να επανακτήσουν την αίσθηση και να μετακινήσουν αμαξίδιο.
Ό,τι υπήρχε πριν τη Neuralink χρειαζόταν πολύ εξειδικευμένο χειρισμό και επεμβατική επέμβαση στον εγκέφαλο.
Το ρομπότ της εταιρίας του Musk μοιάζει με ραπτομηχανή που θα μπορούσε να εγκαταστήσει ηλεκτρόδια, τρυπώντας τα στον εγκέφαλο μέσω μιας μικρής τρύπας στο κρανίο.
Επιπλέον, η συσκευή εκπέμπει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα, σε αντίθεση με τα περισσότερα τρέχοντα BCI, τα οποία βασίζονται σε εξωτερικά καλώδια που συνδέονται με έναν υπολογιστή από την κορυφή του κεφαλιού ενός ατόμου.
Το τρέχον εμφύτευμα της εταιρείας έχει μέγεθος ενός νομίσματος 25 σεντ και περιέχει 1.000 κανάλια ικανά να καταγράφουν και να διεγείρουν κοντινούς νευρώνες.
Tο προσωπικό της Neuralink είπε την Τετάρτη 30/12 ότι εργάζεται σε ένα τσιπ επόμενης γενιάς. με 4.098 κανάλια σε ένα τσιπ ίδιου μεγέθους.
Προφανώς και η εν λόγω εταιρία δεν είναι η μόνη που ασχολείται με το αντικείμενο. Δυο πρώην αξιωματούχοι της Neuralink έχουν φτιάξει τις δικές τους επιχειρήσεις με BCI και προστέθηκαν σε μια ήδη μακρά λίστα.
Κάποιοι έχουν περάσει και στις δοκιμές σε ανθρώπους.
Έως τώρα η τεχνολογία έχει επιτρέψει σε τέσσερις ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) να κάνουν διαδικτυακές εργασίες (τραπεζικές συναλλαγές, αγορές και email), ένας χρησιμοποίησε τη συσκευή για να συνθέσει το πρώτο tweet που έστειλε η BCI.
Είναι έτοιμη και συσκευή (στο μέγεθος σπίρτου που δεν απαιτεί ανοιχτή επέμβαση εγκεφάλου) που επιτρέπει στα άτομα με παράλυση να ελέγχουν ασύρματα τις ψηφιακές συσκευές μέσω της σκέψης.
- Πηγή: news247.gr