Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Όταν ο μελετητής της ευρωπαϊκής Ιστορίας ασχοληθεί με την Ελλάδα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι βέβαιο ότι θα χαρακτηρίσει το λαό της, δίχως ίχνος υπερβολής, ως ηρωικό. Και τι δεν πέρασαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: υπέφεραν από μνημόνια, πανδημία, αισχροκέρδεια και το συνεπακόλουθο brain drain, αλλά δεν γονάτισαν. Αν μη τι άλλο, αυτή η απαντοχή τους θα έπρεπε να αναγνωριστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και μόλις έβγαλε τη χώρα από τη μνημονιακή μέγγενη στην οποία άλλοι την έβαλαν, ξεκίνησε να δίνει πίσω στους πολίτες ό,τι είχαν στερηθεί άδικα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν, φόροι μειώθηκαν, χρέη ρυθμίστηκαν, η κοινωνική δικαιοσύνη ανέπνευσε ξανά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, φαίνεται πως έχει άλλη άποψη. Θεωρεί τους πολίτες αποκλειστικούς υπεύθυνους για τα χρέη τους και τους τιμωρεί ακόμα και με κατάσχεση της πρώτης τους κατοικίας. Η περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού είναι εμβληματική, αλλά δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Είναι περισσότεροι από 40.000 οι πλειστηριασμοί που έγιναν μέσα στο 2023.
Ακόμα κι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που νομοθέτησε η ΝΔ θα ήταν αστείος αν δεν ήταν τραγικός για τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Ελάχιστοι έχουν ενταχθεί σε αυτόν και πώς αλλιώς όταν δεν είναι υποχρεωτικός για τις τράπεζες; Από τις 67.000 αιτήσεις μόλις οι 1.500 έχουν γίνει δεκτές, ενώ, επιπλέον, οποιοδήποτε «κούρεμα» γίνεται από τον ΕΦΚΑ ή από την ΑΑΔΕ το πληρώνει ο δανειολήπτης στους τόκους αφού οι δόσεις είναι έντοκες.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Έχουμε αποδείξει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι ο λόγος μας δεν είναι αποκλειστικώς καταγγελτικός, είναι και προγραμματικός. Εν προκειμένω και μέσα από σχετική παρέμβασή μου σε Επιτροπή της Βουλής κάλεσα την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη για εκείνη ώρα και λίγο πριν της δείξει την πόρτα της εξόδου ο ελληνικός λαός, να προχωρήσει σε τέσσερις κινήσεις. Οι πολίτες αξίζουν, αν μη τι άλλο, με τις θυσίες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια μια δεύτερη ευκαιρία:
1. Να υπάρχει η δυνατότητα να αποδεικνύει ο πολίτης ότι δεν τα βγάζει πέρα ώστε να σώζει την πρώτη κατοικία του, όπως υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.
2. Να επιδοτηθεί η δόση του δανείου λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
3. Να επανέλθουν οι 120 δόσεις, όπως είχαμε κάνει στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.
4. Να υποχρεώνονται οι τράπεζες σε τεκμηριωμένη απάντηση για ποιο λόγο δεν συναινούν στην αίτηση του δανειολήπτη για υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και δυνατότητα αυτού του ανθρώπου να προσφύγει.
Σε αυτές τις προτάσεις πρέπει να προσθέσω και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες και νόμο ώστε να εξαναγκαστούν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.
Δεν τρέφω, πάντως, αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει κάτι έστω από τα παραπάνω. Και γι’ αυτόν το λόγο η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα είναι λυτρωτική για την κοινωνική πλειοψηφία. Δικαιοσύνη παντού, το λέμε, το εννοούμε, θα την φέρουμε!