Αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων: Τα νέα προϊόντα των τραπεζών

Με αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων απαντούν οι τράπεζες στη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, ανοίγοντας παράλληλα την αγορά στα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου χωρίς προμήθεια αλλά και σε ομολογιακά αμοιβαία, μεγάλης διάρκειας –συνήθως την 5ετία ή ακόμη και την 3ετία– που μπορούν να δώσουν καλύτερες αποδόσεις στο τέλος της επένδυσης και ετήσιο μέρισμα.

Μετά την έντονη παρότρυνση του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες που είχαν ξεκινήσει τις πρώτες αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Νοέμβριο, έλαβαν το μήνυμα και προχωρούν σε νέες κινήσεις με έμφαση τους καταθέτες που είναι πρόθυμοι να δεσμεύουν τα χρήματά τους για ένα χρόνο τουλάχιστον ή και παραπάνω, μεγιστοποιώντας την απόδοση όσο αυξάνεται το ποσό και η διάρκεια της κατάθεσης.

Στη λογική αυτή είναι το step up προθεσμιακό καταθετικό προϊόν που προωθεί από τη Δευτέρα η Alpha Bank, το οποίο αυξάνει την απόδοσή του ανά τρίμηνο με μέγιστη διάρκεια τα 2 χρόνια. Εκτός από τη διάρκεια, το επιτόκιο θα διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης, που θα ξεκινάει και για κάτω από 100.000 με μικρότερες αποδόσεις, αλλά θα μεγιστοποιείται για ποσά άνω των 300.000 ευρώ με ανώτερη απόδοση το 1,80%. Στα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι ότι ο πελάτης δεν θα επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση που «σπάσει» την κατάθεση νωρίτερα από τη 2ετία, αλλά θα λαμβάνει το επιτόκιο που αναλογεί στο τρίμηνο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα.

Εως 1% διαμορφώνεται το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης «Στα Μέτρα Σου» που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο αφορά ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50%. Με νέα προθεσμιακά προϊόντα βγαίνει στην αγορά από αύριο Δευτέρα και η Eurobank, με ανώτερο επιτόκιο 1% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και για χρονική διάρκεια 15 μήνες, ενώ οι αποδόσεις για μικρότερα ποσά π.χ. των 50.000 ή των 100.000 ευρώ διαμορφώνονται στο 0,70% και στο 0,80% αντίστοιχα.

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων απέχουν πολύ από την κάλυψη των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα που προκαλεί ο πληθωρισμός και η αιτία είναι η αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό οι κινήσεις των τραπεζών είναι και θα παραμείνουν συντηρητικές τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, περνώντας ένα μικρό μέρος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτόκια των καταθέσεων.

Το ύψος των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες αγγίζει σήμερα τα 185 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων που είχαν στους ισολογισμούς τους, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται κάτω από το 70% (από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.), δημιουργώντας πλεόνασμα ρευστότητας για νέες χορηγήσεις. «Οι τράπεζες δεν έχουν λόγους να μάχονται μέσω προσφορών για υψηλότερα επιτόκια, όχι για λόγους έλλειψης ανταγωνισμού, αλλά γιατί η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 50 δισ. ευρώ», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη και γι’ αυτό ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις προβλέπεται βελούδινος.

Ελκυστική η τοποθέτηση σε κρατικούς τίτλους

Εναλλακτική επιλογή για τους συντηρητικούς αποταμιευτές αποτελεί η τοποθέτηση σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ Ηρακλής Μπαμπλέκος, «οι τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ απαντούν στην ανάγκη των αποταμιευτών για μια αξιοπρεπή άμυνα απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού είτε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και σε χρεόγραφα κοντινής λήξης (κυρίως έντοκα), είτε μέσω ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, που έχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο και καλές αποδόσεις».

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προσφέρει δωρεάν την αγορά χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου, καταργώντας πρώτη την προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες (κοντά στις 20 μονάδες βάσης) και καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την τοποθέτηση σε κρατικούς τίτλους. Η απόδοση των εντόκων μετά τη βουτιά των τριών τελευταίων χρόνων είναι θετική (στο 2,73% η τελευταία έκδοση για ένα έτος και στο 2,35% για έξι μήνες) και το ρίσκο για τον αποταμιευτή είναι περιορισμένο. Οι τοποθετήσεις σε έντοκα ή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είναι χωρίς περιορισμό στο ποσό εισόδου και είναι αφορολόγητη η απόδοση για τα πρώτα 15.000 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 15.000 φορολογούνται με 15%, όσο δηλαδή και η απόδοση των καταθέσεων.

Στη λογική αυτή, η Εθνική Τράπεζα «τρέχει» έως τα τέλη του χρόνου, μέσω της θυγατρικής της ΑΕΔΑΚ, το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο πενταετούς χρονικής διάρκειας, το οποίο θα διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα. Το προϊόν, εκτός από το κεφάλαιο και την απόδοση στο τέλος της 5ετίας, εξασφαλίζει ετήσιο μέρισμα (για το 2023 εκτιμάται κοντά στο 2,2%), που είναι αφορολόγητα στη λήξη.

Αντιστοίχως, στις αρχές του 2023 η Alpha Bank θα λανσάρει ένα νέο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο προκαθορισμένης λήξης με ορίζοντα πέντε ετών, το οποίο θα «κλειδώνει» την απόδοση και μέρος της θα διανέμεται στους μεριδιούχους κάθε χρόνο ως μέρισμα. Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρέχει το σημερινό περιβάλλον των αγορών, δίνοντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εμμέσως σε ομολογιακές εκδόσεις, που εξασφαλίζουν τη δημιουργία τακτικού εισοδήματος υψηλότερου αυτού των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις επιλογές για τους αποταμιευτές τους, οι τράπεζες σε συνεργασία με τις ΑΕΔΑΚ σχεδιάζουν αμοιβαία κεφάλαια ομολογιακού τύπου με κοντινότερες λήξεις, όπως η 3ετία, και σύμφωνα με πληροφορίες παρόμοιες εκδόσεις εξετάζουν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank.

Δείτε και αυτά